5 vinkkiä polkupyörän hankintaan

5 vinkkiä polkupyörän hankintaan

Auringon suloiset säteet lämmittävät kasvojasi. Kuulet lintujen vallattoman viserryksen – aivan kuin ne kannustaisivat sinua eteenpäin valitsemallasi tiellä. Polkaiset hieman kovempaa. Vauhdin hurma tuo vatsanpohjaan kutkuttavan tunteen. Lempeä tuuli leikkii hiuksillasi. Tältäkö vapaus tuntuu?

Pyörä merkitsee ennen kaikkea vapautta – vapautta liikkua minne ikinä haluaa. Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi liikuntamahdollisuudet ovat rajalliset, mutta onneksi pyöräily on mahdollista. Ja mikä olisikaan mukavampi tapa nauttia kevätauringosta kuin pyöräily hyvällä pyörällä?

Sopivan polkupyörän valinta voi kuitenkin olla hankalaa, sillä nykypäivän polkupyörävalikoimat ovat todella kattavia. Millaisia asioita kannattaisi pohtia ennen polkupyörän hankintaa? Mikä on sopiva hinta-laatusuhde? Me keräsimme yhteen muutamia vinkkejä, joiden avulla päätöksenteko helpottuu. Lue nämä vinkit ennen kuin klikkaat itsesi pyöräostoksille!

1. Mieti, mihin tarkoitukseen tarvitset polkupyörää

Ensimmäisenä kannattaa pohtia polkupyörän käyttötarkoitus. Millaisissa olosuhteissa käytät pyörää ja minkälaisia matkoja ajat? Tarvitsetko pyörän esimerkiksi kaupunkiajoon vai maastoon?

Peruskäyttöön sopivat hyvin varmatoimiset ja helposti huollettavat, 3–7-vaihteiset polkupyörät, joissa on jalkajarru. Mitä enemmän poljettavaa matkaa kertyy, sitä sporttisempi pyörämalli kannattaa valita. Kuntoiluun kannattaa hankkia 21–27-ulkovaihteinen pyörä: joko ohutrenkainen kevyt maantiepyörä tai hybridi, jossa on hieman leveämmät renkaat ja ajoasento enemmän pystyssä. Maastopyöräily vaatii satsaamista vieläkin laadukkaampaan kokonaisuuteen, sillä kaikki polkupyörän osat joutuvat koetukselle.

Vaihteettomat ja edulliset 28-tuumaiset peruspolkupyörät ovat edelleen suuressa suosiossa. Ne sopivat kaikille, jotka haluavat hankkia polkupyörän liikkumiseen paikasta toiseen tai aurinkoisesta päivästä nauttimiseen.

Kätevät sähköpyörät ovat kasvattaneet suosiotaan. Sähköpyörän moottori avustaa liikkumista tehden polkemisesta kevyempää. Sähköpyörä on pitkäikäinen kumppani, mikäli sitä huoltaa säännöllisesti. Sähköpyörän ensihuolto kannattaa tehdä, kun pyörällä on ajettu noin 100–300 kilometriä. Sähköpyörän huolto pitää sisällään samat toimenpiteet kuin mikä tahansa pyörä, mutta huollossa kannattaa lisäksi tarkistaa sähkömoottori perusteellisesti. Sähköpyörän peseminen kannattaa, sillä se estää lian, pölyn ja roskien pääsyn moottoriin ja pyörän ruuvien kierteisiin. Puhdistus on hyvä tehdä mahdollisimman usein, ja siihen kannattaa käyttää esimerkiksi rättiä, sillä letku tai painepesuri voi päästää veden pyörän sähköjärjestelmiin.

Tiesitkö, että voit saada romutuspalkkion autostasi ja käyttää sen sähköpyörän hankintaan? Tarkasta Traficomin verkkosivuilta, täyttääkö romutettavaksi suunniteltu auto romutuspalkkion edellytykset.

2. Päätä, kuinka paljon olet valmis sijoittamaan polkupyörään

Käyttötarkoitukseesi sopivaan laadukkaaseen polkupyörään kannattaa satsata. Hyvään peruspolkupyörään kannattaa varata muutamia satasia. Jos vaatimukset pyörälle ovat erityiset, niin budjetti kannattaa suunnitella hieman suuremmaksi.

3. Koolla on väliä – valitse oikean kokoinen polkupyörä

Turvallisuuden ja pyöräilymukavuuden kannalta on oleellista hankkia oikean kokoinen polkupyörä. Etenkin lasten polkupyöriä hankkiessa kannattaa yleensä valita juuri sillä hetkellä sopivan kokoinen pyörä, jonka satulasta lapsen jalat yltävät maahan. Mikäli lapselle hankitaan liian iso polkupyörä, pyörän hallittavuus kärsii. Lue lisää, miten valitset polkupyörä lapselle.

4. Pohdi, millaisia polkupyörävarusteita tarvitset

Löytyykö varastostasi jo polkupyöräpumppu? Tarvitsetko polkupyörän korin ostosten kuljettamiseen? Puuttuuko pyörästä pulloteline? Kunnolliseen lukkoon kannattaa ainakin panostaa, ja pimeällä on hyvä muistaa polkupyörän valot ja heijastimet.

pyöräilykypärät_950.jpg

5. Muista pyöräilykypärä

Ennen kuin hyppäät pyörän selkään, hanki itsellesi sopiva pyöräilykypärä! Kypärä on ehdoton varuste kaikille pyöräilijöille mahdollisten vaaratilanteiden varalle. Pyöräilykypärän tärkein ominaisuus on hyvä istuvuus, joka takaa parhaan suojauksen. Biltemasta löydät laajan valikoiman erilaisia vaihtoehtoja aina perinteisestä kypärästä skeittimalliin ja MIPS-kypäriin, jotka on suunniteltu suojaamaan kaatumisonnettomuuksissa päähän ja aivoihin kohdistuvaa pyörivää liikettä vastaan.