Autosi kaipaa rakkautta talvellakin – Talviautoilijan muistilista Bilteman tapaan

Autosi kaipaa rakkautta talvellakin – Talviautoilijan muistilista Bilteman tapaan

Kaara, kottero, kiesi, pirssi, kärry, biili. Rakkaalla kumppanilla voi olla monta nimeä. Millä nimellä autoasi kutsutkaan, se tarvitsee sinua etenkin talvella. Se janoaa hellivää huolenpitoa, jotta se voi kylmän viimankin vihmoessa olla luotettava matkatoverisi.

Talvisäät ovat usein arvaamattomia, ja keli voi muuttua nopeasti todella liukkaaksi tai lumiseksi. Jos et ole valmistautunut kunnolla, saatat kohdata erilaisia haasteita ja ongelmia tien päällä tai jo ennen ajamaan lähtöä. Talven tulo tarkoittaa ainakin renkaiden vaihtamista, mutta mitä muuta talviautoilijan pitää ottaa huomioon, jotta auto hyrisee tyytyväisenä Pohjolan pimeimpänä vuodenaikana? Lue alta Bilteman täsmävinkit, joilla varustat uskollisen menopelisi talveen edullisesti laadusta tinkimättä.

Vaihda renkaat kunnollisilla välineillä

Suomen tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä edellyttää. Mikäli sääolosuhteet alkavat olla talviset ja aamuisin on mustan jään riski, on talvirenkaat erittäin suositeltavaa vaihtaa alle. Oikeilla ja kunnollisilla välineillä renkaanvaihto onnistuu tee-se-itse-työnä, ja samalla säästyy niin aikaa kuin rahaakin.

Renkaanvaihto lähtee liikkeelle renkaiden kuvionsyvyyden tarkastamisesta ja ennen kaikkea hyvästä tunkista. Valitse se juuri oman automallisi mukaan: ison ja raskastekoisen maasturin nostamiseen tarvitaan tietysti jämäkämpi tunkki kuin tavallisen henkilöauton nostamiseen. Tunkin lisäksi autopukit tuovat lisätukea ja -turvaa renkaanvaihdossa. Rengaspulttien avaamiseen voi perinteisen ristikkoavaimen sijaan käyttää sähkökäyttöistä mutterinväännintä, joka säästää renkaanvaihtajan voimia ja selkää, ja momenttiavaimen avulla pultit saa kiristettyä sopivaan kiristysmomenttiin.

Autosta irrotetut kesärenkaat kannattaa heti merkitä jollakin tavalla, jotta tiedät taas keväällä renkaita vaihtaessasi, mihin kohtaan autoa mikin niistä kuuluu (esim. ot = oikea takarengas). Bilteman valikoimassa on saatavana esimerkiksi renkaanmerkintäsarja, rengaskynä ja rengaspussit merkintää ja säilytystä varten. Ennen talvisäilöön siirtämistä kesärenkaat vanteineen kannattaa pestä hyvin, ja varastoida ne sitten kuivassa ja viileässä paikassa. Erilaiset rengastelineet säästävät tilaa autotallissa tai varastossa.

Paranna näkyvyyttä eri tavoin

Hyvästä näkyvyydestä ei tarvitse maksaa mansikoita! Kaiken A ja O ovat laadukkaat tuulilasinpyyhkijät, sillä varsinkin talvikuukausien lumi, jää ja vesisade sekä tiesuola koettelevat pyyhkijänsulan kumin kestävyyttä. Pyyhkijänsulat suositellaan vaihtamaan uusiin kerran vuodessa, mutta valitettavan monet vaihtavat ne kuitenkin harvemmin. Toiset laittavat sen unohduksen piikkiin, toiset pelkäävät korkeaa hintaa. Valikoimastamme löydät autoosi sopivat tuulilasinpyyhkijät edullisesti. Katso täältä ohje kaikkiin sääolosuhteisiin suunniteltujen Clear Vision -pyyhkijänsulkien vaihtamiseen.

Supreme-vision-pyyhkijänsulat_950.jpg

Pyyhkijänsulkien lisäksi on hyvä tarkastaa pakkasta kestävän tuulilasinpesunesteen riittävyys ja itse pesulaitteen eli tuttavallisemmin pissapojan toimivuus. Suuntaavatko suuttimet pesunesteen oikein, ja onko paine hyvä? Muutaman euron maksavalla suuttimen säätötyökalulla säädät ja puhdistat suuttimen tarvittaessa kätevästi.

Onhan myös Rain Repellent -käsittelyaine tuttu? Se muodostaa ikkunapinnalle vettä ja likaa hylkivän pinnan, jolta vesi helmeilee pois parantaen näkyvyyttä. Katso alta ohje aineen käyttämiseen.

Talviaikana ikkunan pintaan kertyvän huurteen ja jään saa puolestaan kätevästi pois suihkuttamalla lasiin De-icer-suihketta, joka sulattaa ikkunat ja kumiosat nopeasti. Se voi olla todellinen päivän pelastaja aikaisina talviaamuina. Mikäli haluat puolestaan olla jo askeleen edellä, voit hankkia Pre-icer-suihketta, jota suihkutetaan auton ikkunoihin jo ennen kuin alkaa pakastaa. Ikkunalasiin muodostuva imukykyinen pinta estää kosteutta jäätymästä lasiin.

Asenna tarvittaessa lisäkaukovaloja

Näkyvyyttä voi parantaa myös lisävaloilla. Tiesithän, että Suomessa on laillista asentaa autoon lisäkaukovalot? Pohjolan pitkässä ja pimeässä talvessa lisävalot parantavat näkyvyyttä ja lisäävät näin kaikkien tienkäyttäjien turvallisuutta.

Lisävalojen asentamisessa on toki muistettava tietyt lakipykälät lisävalojen sijoituspaikkoihin, referenssilukuihin ja E-tyyppihyväksyntänormeihin liittyen. Lyhykäisyydessään lisävaloja voi nykyään asentaa vaikka parittoman määrän auton omien pitkien valojen lisäksi, kunhan muistaa, ettei yhtäaikaisesti palavien kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku saa olla yli 100. On myös varmistettava, että valot ovat hyvin kiinni, sillä värisevät valot vain häiritsevät. Valot eivät saisi myöskään häiritä kuljettajan tai muiden tienkäyttäjien näkyvyyttä.

lisävalot_950.jpg

Valitse oikea jäähdytinneste ja varmista moottoriöljyn pakkaskestävyys

Kun lämpötila valahtaa pakkasen puolelle, on tärkeää huolehtia auton jäähdytinjärjestelmästä. Bilteman valikoimasta löydät erilaiset jäähdytinnesteet, jotka estävät tehokkaasti auton moottoria jäätymästä. Autoosi sopivan jäähdytinnesteen löydät helposti rekisterinumerolla tästä.

Suomen vaativissa olosuhteissa auton moottoriöljy on hyvä vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Bilteman valikoimasta löydät Suomen olosuhteisiin sopivat moottoriöljyt. Synteettiset moottoriöljyt soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön, mutta kaikista yleisimpiä ovat moniasteöljyt, jotka toimivat useassa eri lämpötilassa. Syötä rekisterinumero Bilteman varaosahakukoneeseen, jolloin saat listan autoosi sopivista moottoriöljyistä. Täältä voit lukea lisää Bilteman moottoriöljyistä.

Varustaudu tärkeillä tavaroilla

Kylminä talviaamuina on mukava istahtaa valmiiksi lämmitettyyn autoon. Mikäli käytössä ei ole autotallia, matkustamon saa miellyttävän lämpimäksi energiaa säästävällä sisätilanlämmittimellä edullisesti ja turvallisesti, sillä siinä on ylikuumenemissuoja ja sen teho säätyy automaattisesti sitä mukaa, kun lämpötila auton sisällä nousee.

Ja mitähän auton akulle mahtaa kuulua? Talvella alhaisissa lämpötiloissa auton akku tyhjentyy nopeammin. Jotta akussa riittää voimaa, autolla on ajettava silloin tällöin pidempiä matkoja, jotta akku latautuu kunnolla. Mikäli akku kuitenkin alkaa vedellä viimeisiään, olisi hyvä hetki hankkia uusi. Vaihtoehtoisesti tyhjentyneelle akulle lisää virtaa saa akkulaturista. Myös käynnistyskaapelit olisi järkevää pitää aina autossa.

Jääraappaa ja lumiharjaa ei sovi myöskään unohtaa Pohjolan talvessa. Esimerkiksi auton katolta puhdistamatta jäänyt lumi ja jää aiheuttavat ajon aikana vaaratilanteita paitsi kuljettajalle myös muille tienkäyttäjille. Teleskooppivartisella lumiharjan ja jääraapan yhdistelmällä puhdistat lumikerroksen korkeammankin auton katolta ja raappaat jään tuulilasista.

Paras tietysti olisi, jos lunta ei pääsisi kertymään lainkaan auton katolle. Mikäli ei omista autotallia ja on luvattu lumisadetta, voi auton päälle vetää puolipeitteen, joka pitää ikkunat puhtaina jäästä ja huurteesta. Myös tuulilasiin laitettava lumi- ja aurinkosuojapeite on toimiva ratkaisu, mikäli auto seisoo parkissa pidempiä aikoja kerrallaan.

Muita hyviä varusteita autoon talvella:

  • Lukkoöljy
  • Pieni lumilapio
  • Lumiketjut
  • Taskulamppu
  • Huopa ja lämpimiä vaatteita
  • Hyvät ja lämpimät käsineet
  • Hinausköysi
  • Heijastinliivi

Alta voit lukea myös lisävinkkejä, miten varustaudut hyvin esimerkiksi pidemmälle talviselle ajomatkalle.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit automatkalle

Vinkit automatkalle

Lue lisää, miten varustat auton oikein pidemmälle talvireissulle.

Näin saat akun kestämään

Näin saat akun kestämään

Lue, miten auton akku selviää kovallakin pakkasella.

Puhdista auto lumesta

Puhdista auto lumesta

Auton puhdistaminen lumesta lisää turvallisuutta liikenteessä.