Verkkokauppa  - Toimitukset verkkokaupasta alk. 4.85! Osta & Nouda Drive In  - Osta verkosta ja nouda tavaratalosta jo kahden tunnin kuluessa! Biltema App  - 19 000 tuotetta taskussasi!

Akut

Auton akkujen osto-opas – varmista, että auto käynnistyy aina tarvittaessa

Auton akut ovat kulutustarvikkeita, jotka kuluvat vähitellen riippumatta siitä, kuinka paljon tai kuinka vähän autoa käytetään. Useimmat ihmiset huomaavat, että auton akku on vaihdettava, kun se menettää varastointikapasiteettinsa eikä käynnistysteho enää oikein riitä. Koska auton akku on ratkaisevan tärkeä osa auton toiminnan kannalta, on tärkeää valita autoon sopiva akku. Siksi olemme laatineet tämän osto-oppaan.

Kuinka suuri auton akku on?

Uuden akun on vastattava vakiotuotantovarusteen kokoa, sillä muuten se ei sovi akkupidikkeeseen. Siksi vanhan akun pituus, leveys ja korkeus kannattaa mitata. Mittaa myös mahdolliset ulkonevat navat.

Mikä akku sopii autoosi?

Kun olet selvittänyt tarvittavan akun koon, on aika päättää, mikä akkutyyppi sopii sinulle ja autollesi parhaiten. Bilteman valikoimassa on esimerkiksi AGM-AMF-litium-EFB-SMF- ja hopea-kalsiumakkuja.

Missä akun navat sijaitsevat?

Joissain autoissa on lyhyemmät akkukaapelit kuin toisissa, joten akun napojen on oltava oikeassa paikassa. Ilmoitetut napojen sijainnit osoittavat, missä akun plusnapa sijaitsee. Navan sijainti 0 tai R tarkoittaa, että plusnapa sijaitsee oikealla puolella, ja navan sijainti 1 tai L plus tarkoittaa, että napa sijaitsee vasemmalla puolella.

Kuinka suuren kylmäkäynnistystehon tarvitset?

Akun kylmäkäynnistysteho ilmoitetaan CCA-, A- tai EN-merkinnällä, ja se ilmaisee, kuinka monta ampeeria auton akku antaa 30 ensimmäisen sekunnin aikana noin –17,8 °C:n lämpötilassa. Uuden akun CCA-arvon on oltava vähintään yhtä suuri kuin auton käyttöohjeessa määritetty arvo. Muuten moottori ei välttämättä käynnisty. Jos käynnistät auton usein kylmänä ja ajat vain lyhyitä matkoja, kannattaa ehkä sijoittaa akkuun, jolla on korkeampi CCA-arvo.

Kuinka monta ampeeria akun pitäisi antaa?

Auton akun kapasiteetti mitataan ampeeritunteina (Ah) eli sinä ampeerien määränä, jonka akku voi antaa tunnissa. Mitä tehokkaampi autosi on, sitä suuremman akkukapasiteetin se tarvitsee. Helpoin tapa valita kapasiteetiltaan oikea akku on selvittää vanhan akun kapasiteetti. Voit laskea tarvittavan kapasiteetin myös itse selvittämällä, kuinka monta ampeeria tarvitaan auton laitteiden virransyöttöön ja kertomalla saadun luvun laitteiden käyttötuntimäärällä.

Mikä akun jännitteen pitäisi olla?

Jotta akku antaisi moottorille riittävästi tehoa eikä vahingoittaisi muita sähköosia, akun jännitteen on oltava sama kuin muiden laitteiden. Esimerkiksi useimmissa henkilöautoissa on 12 V:n järjestelmä, ja siksi niissä pitää käyttää akkua, jonka jännite on 12 V. Jos akun jännite on suurempi tai pienempi, komponentit voivat lakata toimimasta tai vaurioitua.

Usein kysyttyjä kysymyksiä auton akuista

Millä nesteellä auton akku täytetään?

Nykyisin useimmat akut ovat huoltovapaita, mutta jos sinulla on uudelleentäytettävä akku, käytä tislattua vettä.

Mikä akku minun pitäisi valita?

Se riippuu muun muassa auton tyypistä, mieltymyksistäsi ja auton käyttötavoista.

Kuinka kauan auton akku kestää?

Jos huolehdit auton akusta, se voi kestää noin 6–8 vuotta. Muuten saatat joutua vaihtamaan sen jo kolmen vuoden kuluttua.