LED-lampuilla on useita etuja

LED-lampuilla on useita etuja

Energiaa säästävät LED-valot ja -lamput ovat korvaamassa halogeenilamput ja loisteputket kokonaan. Ne ovat ympäristön ja paloturvallisuuden kannalta perinteisiä lamppuja parempi ratkaisu.

Perinteiset hehkulamput ovat katoamassa kauppojen hyllyiltä ympäristösyistä kaikkialla Euroopassa. Sama koskee pian myös halogeenilamppuja. On arvioitu, että muutaman vuoden kuluttua käytetään lähes pelkästään LED-lamppuja. Myös Bilteman perinteisiä loisteputkia ja halogeenivalonlähteitä on alettu korvata uudenaikaisilla LED-vaihtoehdoilla.

LED on lyhenne englannin kielen sanasta light-emitting diode, suomeksi hohtodiodi. Se on sähköinen komponentti, joka säteilee valoa, kun sen läpi johdetaan sähkövirta.

Säästöä jopa 90 %

LED-lamput tuottavat valoa yhtä paljon kuin muut lamput, mutta ne voivat pienentää sähkölaskua ja ovat ympäristöystävällisempiä. LED kuluttaa virtaa jopa 90 % vähemmän kuin hehkulamppu ja noin 80 % vähemmän kuin halogeenilamppu. Säästö on helppo todeta sähkönkulutusmittarilla

Jos esimerkiksi vaihtaa kahdeksan halogeenispottia kahdeksaan LED-kohdelamppuun, voi vuodessa säästää yli 80 euroa laskettuna 12 tunnin päivittäisellä valaisuajalla. Säästö voi vaihdella jonkin verran sähkön hinnan ja valitun lampputyypin mukaan.

Varsinkin Pohjolan talven pimeyden taltuttamiseen tarvitaan paljon valoja niin sisällä kuin ulkonakin, mikä voi näkyä jälkikäteen sähkölaskussa. Kun hankit hyvän ajastimen, joka sytyttää valaisimet ja ulkovalot itse määrittämäksesi ajaksi ja sammuttaa ne sitten puolestasi, niin sähkölaskukin kiittää.

Pidempi käyttöikä

Vaikka LED-lamput ovat toistaiseksi vähän kalliimpia kuin tavalliset lamput, niitä ei tarvitse vaihtaa yhtä usein. Tavallisen LED-lampun käyttöikä on 15 000–30 000 tuntia, kun taas halogeeneilla tämä aika on noin 2 000 tuntia. Tiensä päähän tultuaan LED-lamppu ei myöskään sammu noin vain, vaan sen valo alkaa heiketä vähitellen.

Käytetyt LED-lamput tulee palauttaa lamppuja myyvään kauppaan tai ympäristöasemalle, sillä ne voivat sisältää lyijyä, nikkeliä ja arsenikkia. Ne eivät kuitenkaan sisällä elohopeaa, kuten loisteainelamput ja kompaktit loistelamput.

Ihanaa valoa!

Monet ovat suhtautuneet epäillen LED- ja energiansäästölamppujen valoon. Vanhojen hehkulamppujen väri oli sävyltään lämmin, mutta ensimmäisten LED-lamppujen sävy oli puolestaan kylmä. Nykyään LED-lamppujen sävy on verrattavissa hehku- ja halogeenilamppuihin. Sävy kannattaa kuitenkin huomioida lampun valinnassa. Enintään 3000 K:n (Kelvinin) värilämpötila tarkoittaa lämmintä, hieman kellertävää valoa, joka sopii hyvin oleskelutiloihin. Keittiöön, kylpyhuoneeseen ja autotalliin kannattaa puolestaan valita 3200–4500 K:n lamppu, jonka valo on valkoisempaa. Nykyään saa lisäksi koristeellisia LED-sisustuslamppuja.

Kestävät ja turvalliset LEDit

Aiemmin LED-lamppuja ei voinut himmentää. Tämän vuoksi ne ovat korvanneet suosittuja halogeenikohdelamppuja melko hitaasti, mutta nykyään saa myös paljon himmennettäviä LED-lamppuja.

LED-lamput ovat kestävämpiä kuin perinteiset hehkulamput, sillä niissä ei ole helposti katkeavaa hehkulankaa. Siksi ne soveltuvat myös hyvin ulkovalaistukseen: niin talojen seiniin kiinnitettäviin valaisimiin kuin kausi- ja jouluvalaistukseenkin pihalla.

Myös paloturvallisuus on parantunut merkittävästi LED-lamppujen myötä, sillä ne eivät juuri kuumene käytössä, kuten perinteiset halogeeni- ja hehkulamput. Näin niitä voi hyvin käyttää myös lämpöherkissä paikoissa, kuten piparkakkutalon koristelemisessa ja paperisen joulukoristeen sisällä.