Valkoparta, vanha ukki – tarinoita joulupukista

Valkoparta, vanha ukki – tarinoita joulupukista

Joulupukki, Jultomten, Julenissen, Santa Claus, Sinterklaas tai Julemanden – rakkaalla lapsella on monta nimeä, eikä joulupukki ole poikkeus. Joulupukkiperinne ulottuu ajassa pitkälle taaksepäin, ja se on muuttunut paljon vuosien varrella. Itse asiassa tänäkin päivänä käsitys ja tarina joulupukista vaihtelevat sen mukaan, missä päin maailmaa joulua vietetään.

Joulupukkiin liittyvät perinteet ovat erilaisia, ja usko joulupukkiin vaihtelee melko paljon sen mukaan, keneltä asiaa kysytään. Joulupukki on myyttinen hahmo, josta kerrotaan eri tarinoita ja johon liitetään monenlaisia legendoja.

Kuka joulupukki siis tarkalleen ottaen on? Kukaan ei tiedä sitä varmasti, mutta teorioita on paljon ja häneen olemassaoloonsa uskotaan vahvasti. Tältä sivulta voit lukea joulupukkitarinoita ja -myyttejä eri puolilta maailmaa ja inspiroitua samalla joulupukki- ja tonttukoristeista.

Katso kaikki joulupukit ja -tontut

Aasajumala Odin – joulupukin edeltäjä?

Odin on aasoista eli skandinaavisen mytologian jumalista vanhin ja suurin. Pakanauskonnon aikaan germaanisissa kulttuureissa Odinia kutsuttiin myös Jólniriksi. Talvipäivänseisauksen aikaan vietettiin Jól-nimistä juhlapäivää, jolloin Odin ratsasti taivaan yli valkoinen parta tuulessa hulmuten. Monet uskovat, että Odin on tämän päivän joulupukin edeltäjä. Ja kuka tietää, ehkä hän onkin?

Pyhä Nikolaus – eli Santa Claus?

Amerikkalainen joulupukki, Santa Claus, on yksi maailman tunnetuimmista joulupukeista. Santa Claus ei ole kuitenkaan mikään uusi tulokas, sillä nimi viittaa 300-luvulla eläneeseen Pyhään Nikolaukseen (tai Nikolaokseen) ja hänen vaikutteisiinsa. Pyhä Nikolaus oli lasten, merimiesten, kalastajien ja väärin syytettyjen suojeluspyhimys, ja legendan mukaan hän oli erittäin antelias ja ystävällinen köyhille. Pyhän Nikolauksen päivää vietetään useimmissa Euroopan keski- ja itäosien maissa 6. joulukuuta. Hänet kuvataan yleensä punaisessa piispan asussa, joka muistuttaa joulupukille tyypillistä punaista pukua. 

65573

Pyhän Nikolauksen päivä

Jo keskiajalla lapset saivat lahjoja Pyhän Nikolauksen päivänä, ja tämä perinne elää edelleen muun muassa Alankomaissa. Siellä joulupukki tunnetaan nimellä Sinterklaas, ja hän tuo lapsille lahjoja päivää ennen Pyhän Nikolaoksen päivää. Kun hollantilaiset alkoivat siirtyä Alankomaiden siirtomaihin eri puolille maailmaa, legenda Sinterklaasista (Saint Nicholas) levisi. Legendan kulkeuduttua Atlantin yli Yhdysvaltoihin Sinterklaasista tuli pian Pohjois-Amerikan joulupukki, Santa Claus.

Sittenkin olkipukki ja joulutonttu?

Skandinaviassa joululahjat jakoi pitkään vuohipukki. Vuohen sanotaan olevan peruja saksalaisesta Krampus-hahmosta, joka kuvattiin piirustuksissa paholaisen näköiseksi ja joka monesti oli Pyhän Nikolauksen seuralainen. Myöhemmin 1800-luvulla tuli kuitenkin yhä yleisemmäksi, että joulupukki toi mukanaan lahjoja.

Pyhän Nikolauksen vaikutteiden lisäksi nykypäivän joulupukilla on piirteitä myös pohjoismaisesta tontusta.

Tonttu

Legendan mukaan tonttu oli eräänlainen tilanhaltia, jolla oli yliluonnollisia voimia ja joka varmisti, että tilan sadosta tuli hyvä ja työt onnistuivat. Jokaisella maatilalla oli oma tonttunsa, jonka kuitenkin vain harvat saattoivat nähdä omin silmin. Tontun sanottiin olevan hyvin pieni, vanhempi mies, jolla oli valkoinen parta, harmaat vaatteet ja huppu. Kiitoksena siitä, että tonttu piti huolta tilasta, hänelle annettiin lahjoja ja ruokaa. Jouluaattona oli tärkeää antaa tontulle kulho puuroa, jota myöhemmin alettiin kutsua joulupuuroksi.

Tonttuun uskottiin Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Tanskan ja norjan kielellä tontun nimi on Nisse, jonka voi yhdistää myös nimeen Nikolaus. Tätä kotitonttua ei pidetty alun perin joulupukkina, mutta se on perinteen myötä tuonut oman lisänsä pohjoismaisen joulupukkimme hahmoon.

Kuten huomaat, tarinoita joulupukista on paljon eri puolilla maailmaa, ja joulupukin historia ja perinteet ovat erilaisia myös Pohjoismaissa.

Tanskan Julemanden

Tanskassa joulupukkia kutsutaan nimellä Julemanden, ja monet tanskalaiset uskovat hänen asuvan Grönlannissa. Julemanden vierailee perheiden luona jouluaattona tai aattoyönä ja jättää lahjoja joulukuusen alle. Julemanden on ollut osa tanskalaisten jouluperinteitä jo yli 100 vuoden ajan.

Ruotsin Jultomten

Moderni ruotsalainen joulupukki, Jultomten, on sekoitus amerikkalaista Santa Clausia ja myyttistä kotitonttua. Perinteisesti Jultomten tulee jakamaan lahjoja jouluaattoiltapäivänä tai -iltana, usein suositun Kalle Anka (Aku Ankka) -televisio-ohjelman jälkeen. Jultomtenin asuinpaikasta ollaan monta mieltä. Amerikkalaisten mielestä joulupukki asuu Pohjoisnavalla, ja useat ruotsalaiset ovat tästä samaa mieltä.

Norjan Julenissen

Joulupukin nimi on Norjassa Julenissen, ja hän jakaa lahjoja jouluaattona 24. joulukuuta. Myös norjalaisen joulupukin juuret ovat Pyhässä Nikolauksessa. Norjalaisessa perinteessäkin on ollut oma koti- ja tilatonttunsa, Fjøsnissen, jonka katsottiin hoitaneen aikoinaan maatiloja, mutta sen kanssa Julenissenillä ei ole mitään tekemistä. Sekä Julenissenin että Fjøsnissenin lempinimi Nisse on johdettu nimestä Nils, joka on puolestaan pohjoismainen lyhyt muoto nimestä Nikola(u)s. Myös Norjassa ajatellaan melko yleisesti, että Julenissen asuu Pohjoisnavalla.

Näiden monien tarinoiden ja perinteiden perusteella voimme varmasti yhdestä suusta todeta, että on vaikea antaa suoraa vastausta siihen, kuka joulupukki todella on. On kuitenkin varmaa, että ilman joulupukkia ei tule oikeaa joulua – riippumatta siitä, millä nimellä häntä kutsutaan tai missä hän asuu.

Hyvää Joulua toivottaa Biltema!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

5 mahtavaa joulukalenteri-ideaa

5 mahtavaa joulukalenteri-ideaa

Mitä jos tekisit joulukalenterin itse tänä vuonna? Tutustu vinkkeihimme, miten kokoat itse viisi eriteemaista joulukalenteria.

Osta tekokuusi!

Osta tekokuusi!

Tekokuusella on monia etuja perinteiseen kuuseen verrattuna - lue lisää!

5 vinkkiä pimeän kauden valaisemiseen

5 vinkkiä pimeän kauden valaisemiseen

Syksy ja talvi tuovat mukanaan pimeyden. Piristystä synkkään aikaan luo onneksi ulkovalaistus.