Ravintola rakensi pienistä kasvihuoneista ihastuttavan talvipuutarhan – elämyksestä voi nauttia nyt myös keväällä

Ravintola rakensi pienistä kasvihuoneista ihastuttavan talvipuutarhan – elämyksestä voi nauttia nyt myös keväällä

Ravintoloitsija Richard McCormick pystytti Biltemasta hankituista kasvihuoneista viihtyisän talvipuutarhan Yes Yes Yes -ravintolansa pihalle. Tunnelmallisista pienistä kasvihuoneista tuli menestys: ravintolan varauskirja täyttyi nopeasti, asiakkaat saivat kokea ainutlaatuisen illalliselämyksen ja kasvihuoneista ja niiden sisustuksesta tuli uusi ilmiö. Kevään tullen konsepti otettiin käyttöön uudelleen ja nimettiin tietenkin kevätpuutarhaksi.

Richard McCormick on tuttu nimi Helsingin ravintolabisneksessä. Ruotsissa syntynyt, ruotsalaisen äitinsä ja yhdysvaltalaisen isänsä töiden vuoksi eri puolilla maailmaa asunut ja matkustanut ravintola-alan dynamo opiskeli kokiksi Tanskassa ja Helsingissä. Sittemmin hän on työskennellyt keittiöissä ympäri Eurooppaa.

Helsingissä hän on asunut jo yli 20 vuotta. Sinä aikana hän on vakiinnuttanut asemansa yhtenä pääkaupungin merkittävimmistä ravintola-alan vaikuttajista ja trendien luojasta. Hän on ollut mukana perustamassa, konseptoimassa tai pyörittämässä monia helsinkiläisiä suosikkiravintoloita, kuten Sandroa, The Cockia ja Holidayta. Helsingin keskustassa Punavuoressa sijaitsevan Yes Yes Yesin Richard perusti kumppaninsa kanssa kolme ja puoli vuotta sitten.

”Halusimme avata viihtyisän kasvisruokaan keskittyvän ravintolan, jossa olisi myös hauska ja eloisa baari kunnon cocktaileineen”, hän kertoo.

Yes Yes Yes lunasti paikkansa pääkaupungin ravintolakentällä nopeasti. Viime kevät oli kuitenkin kaikille ravintoloille vaikea koronapandemian vuoksi. Kun tautitilanne hellitti, kesä sujui mukavasti terassin ansiosta. Lokakuussa koronatilanne oli jälleen heikentynyt pääkaupunkiseudulla, joten ravintoloissa oli jälleen pakko tehdä vaikeita päätöksiä.

Ravintoloiden asiakasmäärien rajoitusten vuoksi alkoi näyttää siltä, että Yes Yes Yes ei selviäisi ilman työntekijöiden lomautuksia. Richardille on luontevaa tarttua rohkeasti uusiin ideoihin ja panna ne nopeasti käytäntöön. Nyt hänen oli keksittävä pikaisesti jotain uutta, jolla saada jostakin lisää tilaa asiakkaille ja välttää työntekijöiden lomautukset.

Richard muisti nähneensä keväällä nettivideon Amsterdamissa tehdystä taideprojektista, jossa käytettiin pieniä lasisia kasvihuoneita. Hän pohti, olisiko samankaltaisia huoneita mahdollista hankkia ravintolatoimintaa varten.

Helsingin keskustasta kasvihuoneita myyviä kauppoja ei juuri löytynyt, joten Richardin oli lähdettävä etsintäretkelle etäämmälle.

”En tainnut olla koskaan käynyt rautakaupassa tai rakennustarvikkeita myyvässä liikkeessä, koska en ole varsinainen nikkaroija. En oikein tiennyt, mitä etsin tai mistä sen voisin löytää”, Richard naurahtaa.

Helsingin keskustassa asuvalle Richardille läheisten kaupunkien maisemat olivat vieraita. Hän sai avukseen veljensä, joka ajoi Richardia ympäri pääkaupunkiseudun automarketteja etsimässä lasihuoneita.

”Tiesin vain sen, että tarvitsemme jonkinlaisen suojaisan rakennelman, jonne voisi tarjoilla ruokaa ja jonka avulla voisimme pidentää terassikauttamme”, hän jatkaa.

Kasvihuoneesta talvipuutarhaksi

Richard löysi lopulta etsimänsä, kun hän astui sisään Kehä 3:n varrella sijaitsevaan Biltemaan. Esillä oli näytekappale 4,5 neliömetrin (247 x 185 x 208 cm) kokoisesta pienestä kasvihuoneesta. Richard innostui heti näkemästään ja arvioi, että kasvihuoneen koko riittäisi mainiosti kuuden hengen illallisseurueelle.

Kasvihuoneen ikkunat on tehty vahvasta ja iskunkestävästä polykarbonaatista. Katon ja seinien valonläpäisevyys on 90 prosenttia, mutta se ei päästä läpi haitallista UV-säteilyä. Toisessa päädyssä on saranoitu ovi, joten ruoan tarjoilu onnistuu kätevästi. Kokonaisuuden kruunaa yksi avattava kattoikkuna.

Vaikka ammattikokkina ja konseptiässänä Richard on luova persoona ja tykkää tehdä asioita käsillään, hän korostaa, ettei ole remonttimestari.

”Onneksi veljeni on taitava DIY-rakentaja. Levitimme kasvihuoneen osat ravintolan pihalle. Minä pidin kiinni rungon rakenteista, ja veljeni ruuvasi ne kokoon. Kokoaminen oli helppoa, ja parissa tunnissa meillä oli valmis huone.”

Aluksi ravintolan terassin paikalle pystytettiin yksi kasvihuone, jotta nähtäisiin, miten sen käyttö sujuu ja varaisivatko ihmiset sitä. Kasvihuone sai nimen Winter Garden, talvipuutarha. Kun uudesta ideasta kerrottiin ravintolan somessa, ravintolakävijöiden ihastus ja kiinnostus oli valtavaa. Ei kulunut kauan, kun varauskirja täyttyi.

Koska kasvihuoneiden sesonkiaika oli jo ohi, Richard kiirehti ostamaan Biltemasta lisää pieniä kasvihuoneita, jotta ne eivät vain ehtisi loppua kesken kysynnän kasvaessa. Parissa viikossa majoja oli pystytetty neljä, ja seuraavien kuukausien aikana varauksia kertyi hurja määrä.

Richard saattoi huokaista helpotuksesta ja riemuita siitä, että ideasta oli syntynyt toimiva palvelu.

”Neljän talvikuukauden aikana talvipuutarhassa kävi noin 1800 vierasta. On selvää, että talvipuutarha pelasti meidät lomautuksilta”, Richard kertoo.

Biltema_yesyesyes_950_2.jpg

Somistusta eukalyptuksella ja lumitöitä luudalla

Richardille oli tärkeää luoda kasvihuoneisiin viihtyisä tunnelma. Ruokailijoita talvihuoneisiin mahtuu kuusi.

”Pöydät ja tuolit otimme ravintolasta, koristeita löysin antiikkikaupasta. Lisäksi toin kotoa vintage-mattoja ja -lamppuja. Sisustus täydentyi viherkasveilla ja eukalyptuspensailla”, Richard kertoo.

Kasvihuonehanke kehittyi vähitellen yrityksen ja erehdyksen kautta.

”Kaikki ei aina mennyt putkeen, mutta se ei haitannut vaan sopeuduimme uuteen. Saimme muun muassa järjestettyä kasvihuoneisiin sähköä valoja ja lämmitystä varten. Hoksasimme myös, että tarjoiluun kannattaa varata tavallista suurempia astioita, jolloin kasvishuoneessa tarvitsi piipahtaa harvemmin eikä lämpö karannut ulos.”

Pakkanenkaan ei siis päässyt puraisemaan viherhuoneessa illastajia. Saatavilla oli vilttejä, ja nurkassa hurisi lämmitin. Asiakkaat varautuivat myös auliisti siihen, että viherhuoneessa pidetään tarvittaessa takit ja huivit päällä.

Talvi asetti kylmyyden lisäksi muitakin vaatimuksia talvipuutarhalle. Ulkonäön, materiaalien ja helppokäyttöisyyden ohella Richardin vakuuttikin kasvihuoneen tukeva rakenne. Se soveltuu hyvin pohjoisen kylmään talveen: sen tuulenkestävyys on 90 km/t ja lumikuorman kantavuus 75 kiloa neliömetriltä.

”Se on sirosta ulkomuodostaan huolimatta jämäkkä ja kestää hyvin lumen painon. Viime talvi oli varsin runsasluminen myös täällä etelässä. Lumisimpina päivinä putsasimme kasvihuoneita luudalla lumesta monta kertaa”, Richard naurahtaa.

Turvallinen ja ainutlaatuinen elämys – niin talvella kuin keväälläkin

Talvipuutarhan suuri suosio yllätti Richardin. Viherhuoneista on koronapandemian vuoksi tullut eräänlainen turvavyöhyke.

”Ihmisille tulee turvallinen olo, kun he voivat tulla syömään eristettyyn, viihtyisään soppeen, missä kontaktit rajoittuvat vain omaan porukkaan ja tarjoilijaan.”

Illanvietto talvipuutarhassa on myös kiinnostava ja hauska ravintolaelämys. Herkullinen kasvisruokaillallinen drinkkeineen kuuran koristaessa kasvihuoneen seiniä ja lumihiutaleiden leijaillessa ympärillä on mieleenpainuva kokemus, joka tarjosi kaivattua piristystä koronakriisin keskelle.

Kevään tullen kasvihuoneet on taas avattu asiakkaiden varattavaksi, kun koronarajoitukset ovat lieventyneet. Talvipuutarhasta on luonnollisesti tullut kevätpuutarha, Spring Garden.

Moni muukin ravintoloitsija on ollut kiinnostunut kasvihuoneista Yes Yes Yesin talvipuutarhan nähtyään. Richard on jakanut tietoa kokemuksistaan auliisti.

”Olen pelkästään tyytyväinen, jos meidän ideaamme kopioidaan. Koronavirusrajoitusten aikana ravintolaväen solidaarisuus on kasvanut entisestään. Olen iloinen, jos hyvät ja toimivat ideat leviävät ja mahdollisimman moni ravintola selviää korona-ajasta kuiville”, hän toivoo.

Kasvihuoneiden muuttaminen talvikeitaiksi ravintolan terassipaikalle on vain yksi tapa, jolla kasvihuoneita voi hyödyntää. Perinteisen kasvihuoneen lisäksi niitä voi käyttää huvimajoina rentoon oleskeluun ja ruokailuun tai vaikkapa ylimääräisenä työ- tai askartelutilana kotipihalla ja mökillä – vain mielikuvitus on rajana.

Biltema_yesyesyes_950.jpg

Lue myös muita vinkkejä kasvihuoneen käyttämiseen ja sisustamiseen.