Näin loma onnistuu autoillen!

Näin loma onnistuu autoillen!

Monet suosivat autolomaa kesäisin. Se on ehkä kaikkein joustavin tapa matkustaa – tavarat ja matkustajat vain autoon ja menoksi! Ei sen kummempaa stressiä, odottelua lentokentillä tai istumista junassa tai bussissa. Asiat sujuvat omalla tempollaan ja omassa aikataulussaan, ja mikä parasta: pysähtyä voi milloin ja lähes missä tahansa.

Tietyt valmistelut ovat kuitenkin tärkeitä ennen kuin käynnistää auton ja lähtee matkaan. Jotkut niistä tekevät matkanteosta myös paljon miellyttävämpää. 

Ennen kaikkea kannattaa miettiä, onko auto valmis matkaan. Käymällä läpi tietyt tärkeät seikat voi säästyä monelta turhautumiselta ajomatkan aikana. Mikäli viimeisimmästä huollosta on jo aikaa, on sille oiva hetki juuri nyt. Ennen lähtöä kannattaa tarkastaa auton moottoriöljyt, sekä päivittää tuulilasinpyyhkijät mikäli ne ovat kuluneet. Entä onko auton akku kunnossa ja ladattuna? Voi olla hyvä pakata mukaan akkulaturi tai käynnistyskaapelit. Tarkasta myös renkaiden ilmanpaineet rengaspainemittarilla. Lopuksi voi pestä auton hyvin vielä sisältä ja ulkoa, onhan puhtaus puoliruokaa.

Lähteekö autolomalle mukaan lapsia? Lienee sanomattakin selvää, että kun lapsilla on kaikki hyvin, on koko seurueella kaikki hyvin. Huolehdi siis siitä, että seurueen pienimmät viihtyvät autossa. 

Ensialkuun kannattaa tarkistaa, että lapset matkustavat autossa mukavasti ja ennen kaikkea turvallisesti. Turvaistuimen tulisi olla mitoitettu lapsen painon mukaan. Mikäli istuin on jäänyt pieneksi, on uuden hankkiminen ehdottoman tärkeää. Niskatyyny tai auton sivuikkunaan kiinnitettävä tyyny tuovat lisämukavuutta, kun matkanteko alkaa väsyttää. Etupenkin selkänojan taustan tai tarvittaessa takapenkinkin voi suojata potkusuojuksella. Selkänojalaukkuun saa puolestaan pakattua kaiken tärkeän, ja mikä parasta, sen saa taitettua myös pöydäksi.

Sivuikkunoihin on järkevää laittaa aurinkosuojat, jottei aurinko paistaisi takaistuimella matkustavien silmiin. Mikäli aikaa on, voi ikkunoihin asentaa aurinkosuojakalvon. Huolehdi myös, että pienimmillä matkustajilla on jotain tekemistä matkan aikana, esimerkiksi perinteisten matkapelien tai taulutietokoneen pelaamista, musiikin kuuntelua tai piirtämistä.

Uusimmissa automalleissa on tavallisesti 12V- ja USB-liitännät, mutta mikäli autosi on vanhempi, ei niitä välttämättä ole. Erilaisia ratkaisuja on kuitenkin tarjolla: voit esimerkiksi hankkia haaroituspistoasian, jossa on useampia 12V-ulosottoja, tai savukkeensytytinliitäntään liitettävän USB-laturin, jossa on useampia liitäntöjä ja jolla voit ladata vaikkapa matkapuhelimen ja taulutietokoneen samanaikaisesti. 

Vaikka monissa autoissa on nykyään ilmastointi, voi autossa matkatessa silti tulla kuuma. Kylmä juoma pelastaa! Hanki autoon kunnon kylmälaukku tai minijääkaappi, jossa kylmä juotava on aina saatavilla ja joka pitää myös eväät viileänä. Silloin ei välttämättä tarvitse pysähtyä pitämään taukoa, saati maksaa syötävästä.

Mikäli autossasi ei ole juomatelinettä, sellaisen voi hankkia ja asentaa jälkikäteen. Pieni roskakori voi olla myös järkevä hankinta, jotta autossa ei olisi roskia ympäriinsä. Monille on tärkeää saada kahvia myös ajomatkan aikana, ja kätevässä termosmukissa kahvi pysyy varmasti lämpimänä. On vielä parempi, jos mukin saa liitettyä savukkeensytytinliitäntään.

Autolomasta tulee vieläkin joustavampi ja vaihtelevampi, kun pakkaat polkupyörät mukaan. Meiltä löydät pyörätelineet, jotka on helppo kiinnittää joko auton katolle tai perään. Sähköpyörä on nyt hyvin ajankohtainen, ja niitä on saatavana eri hintaluokissa. Muista varata mukaan myös kuminpaikkausvälineet ja mahdollisesti joitain varaosia, sillä niitä voi olla vaikea löytää mistä tahansa matkan aikana.

Toivottavasti vinkkimme inspiroivat sinut onnistuneeseen autolomaan. Hyvää matkaa!