Muista ainakin nämä seikat laittaessasi venettä talviteloille

Muista ainakin nämä seikat laittaessasi venettä talviteloille

Syksy on tullut, ja ihana kesä ja ulapalla veneily ovat enää vain kaunis muisto. Kukapa ei haluaisi vielä tuntea veneen rauhoittavaa keinutusta, kuulla laineiden liplatusta tai aistia järven tai meren raikasta tuoksua? Uusi kesä on kuitenkin ennen pitkää täällä, ja veneilijät voivat laskea aarteensa taas vesille. Sitä ennen on kuitenkin pidettävä veneestä hyvää huolta ja huolehdittava se talvikuntoon.

Veneilykausi alkaa vähitellen lipua mailleen ja veneenomistajilla on edessään veneen nosto ja telakointi sekä sen talvisäilytys. Liian kauan ei kannata nostohommassa viivytellä, sillä kun lämpötila yhtäkkiä painuukin pakkaselle, kertyy veneennostopaikoille jonoa. Näillä vinkeillämme onnistut varmasti kääntämään veneen kurssin telakalle talvisäilytystä varten.

1. Vaihda moottoriöljy

Aja ensin veneen moottori lämpimäksi. Käytä öljynvaihtopumppua, jotta saat tyhjennettyä vanhan öljyn moottorista. Irrota vanha öljynsuodatin, vaihda sen tilalle uusi ja täytä sitten uutta öljyä tilalle. Muista tarkkailla öljyn määrää mitta-asteikon avulla.

2. Irrota ja lataa veneen akku

Veneen akku kannattaa irrottaa järjestelmästä talven ajaksi. Pyyhi akku irrotuksen jälkeen kostealla liinalla ja rasvaa akkunavat akkunaparasvalla. Lataan sen jälkeen täyteen ja säilytä se mieluiten kuivassa ja viileässä (+0–10 astetta) paikassa. Näin pienennät akun itsepurkautumisen riskiä. Tee akulle ylläpitolataus 1–2 kertaa talven aikana.

Veneen telakointi_950.jpg

3. Varmista vakaa ja varma telakointi

On erityisen tärkeää, että maalle nostettu vene on tuettuna tasaisella alustalla ja että sen paino jakautuu tasaisesti. Kun käytät apuna käteviä venetukia, vene seisoo varmasti vakaasti paikoillaan, myös syysmyrkyissä ja lumimyräköissä. Muistathan, että venetrailerin päällä säilytettävän pienemmänkin veneen pitäisi olla vakaa ja ettei traileri pääse liikkumaan.

4. Tee kuntotarkastus

Kun vene on nostettu kuivalle maalle ja tuettu hyvin, on aika tarkastaa veneen kunto. Sesongin aikana syntyneet naarmut ja muut vauriot voi hioa pois jo syksyllä ja jättää odottamaan tarkempaa korjausta seuraavana keväänä ennen vesille laskua.

5. Pese ja puhdista vene

Poista veneen pohjaan tarttuneet leväkasvustot, kotilot ja muu lika. Levitä esimerkiksi tehokasta puhdistusainetta pohjan pintaan paineilmaruiskulla ja hankaa pinta puhtaaksi pesusienellä. Myös täältä voit lukea vinkkejä veneen pesuun ja kiillotukseen.

6. Suojaa vene sateelta ja lumelta

Ulkosäilytykseen jätettävä vene tulee suojata venepeitteellä, joita löytyy erilaisista pressuista ja kevytpeitteistä muotoonommeltuihin vaihtoehtoihin. Tarkista, että peitteessä on tarpeeksi kallistusta, jotta vettä tai lunta ei keräänny sen päälle turhaksi painoksi. Suojapeitteen tuki tai kansiteline ovat tässä oivia apukeinoja. Vältä myös tiivistämästä venettä peitteellä liian tiiviiksi, vaan ilman olisi hyvä vaihtua ja virrata sopivasti.

kosteudensyöjä_950.jpg

7. Tyhjennä kaapit ruokatavaroista

Muista tyhjentää kaikki säilytyksessä ollut ruoka ja juoma pois veneen jääkaapista ja kuiva-ainekaapeista. Näin mikään ei pilaannu, eikä esimerkiksi hiiriarmeija pääse villiintymään veneessä talvisäilytyksen aikana. Muista myös jättää vähintään yksi kosteudenpoistaja, jottei veneeseen synny kosteutta ja sen seurauksena hometta talven aikana.