Veneen pesu ja kiillotus – näin pääset parhaaseen lopputulokseen

Veneen pesu ja kiillotus – näin pääset parhaaseen lopputulokseen

Alkaa olla se aika vuodesta, kun veneitä valmistellaan talviteloille. Nyt sille onkin hyvä hetki ennen kuin on liian pimeää ja kylmää. Vene on hyvä pestä ja kiillottaa ennen talviteloille laittoa. Kiillottaminen suojaa venettä tehokkaasti vaativilta säänvaihteluilta ja auringon UV-säteilyltä. Bilteman veneenhoitotuotteilla työskentely on helppoa, ja niillä pääsee hyvään lopputulokseen.

 

Bilteman veneenhoitotuotteet on jaettu puhdistaviin (”cleaning”) ja suojaaviin (”protection”). Keltainen ja vihreä värikoodi ohjaavat kuluttajaa valitsemaan oikeat tuotteet.

Muista, että kiillotus onnistuu parhaiten, kun sitä ei tee suorassa auringonpaisteessa.

VAIHE 1: Pese vene hyvin. Huuhtele pinta ensin perusteellisesti puhtaalla vedellä ja pese se sen jälkeen hyvällä veneshampooolla. Videolla käytettyä Bilteman veneshampoota on sekoitettu veteen 10 litran ämpärissä suhteessa 15:1, mutta mikäli veneen pinta on erittäin likainen, voi olla järkevää käyttää voimakkaampaa seosta, jossa on 5–10 osaa vettä. Levitä shampooseos pintaan pehmeällä harjalla ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan, mutta älä kuitenkaan anna sen kuivua pintaan. Käsittele likaantunut pinta harjalla ja huuhtele lopuksi vedellä.

VAIHE 2: Puhdista lasikuitupinta vielä mahdollisesti Boat Cleanerilla, joka on silikoniton veneenpuhdistusaine. Se syväpuhdistaa, muttei kuluta eikä naarmuta pintaa. Levitä se kankaalla ja anna kuivua. Kunnes pinta näyttää mattaiselta, kiillota se vielä kankaalla. Kiillota pieniä alueita kerrallaan.

VAIHE 3: Jos veneen gelcoatkerros on kellastunut, voi olla hyvä ajatus käsitellä se Marine Rubbingilla, joka on kevyesti hiova ja syväpuhdistava kiillokeaine ja joka tekee veneen gelcoatpinnasta hienon valkoisen. Videolla tähän kevyeen ”hiomiseen” on käytetty vaahtomuovilaikalla varustettua hiomakonetta (n. 800 kierrosta minuutissa). Koneella kannattaa tehdä ristikkäisiä vetoja, jotta kiillotusympyröitä ei jäisi näkyviin. Tämän vaiheen voi jättää myös tekemättä, jos veneen pinta on täysin kunnossa. Hiominen on myös hyvä ratkaisu sellaisissa kohdissa, joissa valkoisessa lasikuidussa on ruostetta tai kellastumia vesilinjan ympärillä.

VAIHE 4: Kun veneen pinta on puhdas ja siisti, se tulee suojata vahakerroksella. Vahavaihtoehtoja on monia, mutta yhteistä niille on, että ne sulkevat lasikuidun huokoset ja suojaavat näin veneen pintaa koko kesä- tai talvikauden ajan. Levitä vahaa pehmeällä liinalla kerrallaan n. 1x1 metrin alueelle, jolloin vaha imeytyy hyvin pintaan. Tämän jälkeen anna vahan kuivua siihen asti, kunnes pintaan muodostuu harmaa kalvo.

VAIHE 5: Nyt on varsinaisen kiillotuksen vuoro. Kiillotuskone helpottaa työtä selvästi, ja sen avulla pääsee parempaan lopputulokseen, sillä käsin kiillottamalla on vaikea tehdä yhtä paljon ja tiheästi pyörivää liikettä kuin kiillotuskoneella. Käsittele alue mielellään useita kertoja ja huolehdi siitä, että kiillotuspää on koko ajan puhdas ja kuiva ja ettei siinä ole vahapaakkuja. Varmista, ettet paina laikkaa liian voimakkaasti lasikuitua vasten ja että koneen kierrokset eivät ole liian suuret (videolla on käytetty 500–800 kierrosta minuutissa). Kiillotuspäitä kannattaa olla toinenkin, sillä nekin kuluvat käytössä. Mikäli mahdollista, kannattaa veneen pintaan levittää kaksikin kerrosta vahaa, sillä pinta pysyy tuolloin kunnossa kauemmin. Yksi vahakerros kestää hyvässä kunnossa pääsääntöisesti 5–6 kuukautta.

VAIHE 6: Kun lasikuitupinta on kiillotettu, voit keskittyä veneen muiden pintojen käsittelyyn, kuten reelinkiin, uimatikkaisiin ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin heloihin ja kiinnikkeisiin. Ruostumattomuudesta huolimatta ankarat sääolosuhteet voivat saada aikaan pintaruostetta. Sitä voi esiintyä etenkin nivel- ja hitsauskohdissa, ja se on hyvä saada pois. Levitä Marine Metal Polish -kiillotusainetta puuvillaliinalla ja hankaa kevyesti ruostumat pois pinnoista. Se jättää pinnan hienon kiiltäväksi.

Muista käsitellä myös moottori ja potkuri vahakerroksella.

 

Muutamia vinkkejä, jotta saat paremman lopputuloksen:

  • Pese ja huuhtele vene ennen kiillotusta. Käytä mieluiten veneshampoota, äläkä koskaan ”kosteuttavia” puhdistuaineita tai vastaavia.
  • Mikäli kalastat, on tärkeää huuhdella kaloista jäänyt lika pois ennen kuin se palaa kiinni pintaan. Sama koskee myös muuta likaa.
  • Muista kiillottaa myös veneen sisäpinta, sillä se kuluu yhtä lailla.
  • Käytä vanhaa hammasharjaa kulmien ja muiden hankalien kohtien puhdistamiseen esim. reelingin liitoskohdista.
  • Muista käsitellä myös moottorin ja potkurin maalatut osat kertaalleen vahalla.

Alkuperäisen tanskankielisen videon ja artikkelin on tuottanut smaabaadsnyt.dk-sivusto, joka on saanut Biltemalta tuotteet käytettäväkseen.

Katso video veneen pesusta ja kiillotuksesta

Tutustu kaikkiin veneen rungon hoitotuotteisiin