Veneen pesu ja kiillotus – näin pääset parhaaseen lopputulokseen

Veneen pesu ja kiillotus – näin pääset parhaaseen lopputulokseen

Veneen huoltaminen vaatii hieman aikaa ja viitseliäisyyttä, mutta oikeilla välineillä työ sujuu helpommin ja hauskemmin. Vene on hyvä pestä ja kiillottaa aika ajoin. Tässä oppaassa käymme läpi vaihe vaiheelta veneenhuollon yleisimmät työvaiheet.

Kiillottaminen suojaa venettä tehokkaasti vaativilta säänvaihteluilta ja auringon UV-säteilyltä. Bilteman veneenhoitotuotteilla työskentely on helppoa, ja niillä pääsee hyvään lopputulokseen. Muista pitää huolta myös itsestäsi ja ympäristöstä: kun käytät jokaisessa työvaiheessa asianmukaisia suojaimia, kuten suojakäsineitä, hoituvat hommat paremmin ja turvallisemmin. Muista myös lajitella kaikki jätteet oikein!

Bilteman veneenhoitotuotteet on jaettu puhdistaviin (”cleaning”) ja suojaaviin (”protection”). Keltainen ja vihreä värikoodi ohjaavat kuluttajaa valitsemaan oikeat tuotteet.

Vaihe 1: Veneen huolellinen peseminen

Pese vene hyvin. Huuhtele pinta ensin perusteellisesti puhtaalla vedellä. Annostele veneshampoota sankoon ohjeen mukaan. Muista käyttää kemikaaleilta suojaavia käsineitä. Videolla käytettyä Bilteman veneshampoota on sekoitettu veteen 10 litran ämpärissä suhteessa 15:1, mutta mikäli veneen pinta on erittäin likainen, voi olla järkevää käyttää voimakkaampaa seosta, jossa on 5–10 osaa vettä.

Levitä shampooseos pintaan pehmeällä harjalla ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan, mutta älä kuitenkaan anna sen kuivua pintaan. Käsittele likaantunut pinta harjalla ja huuhtele lopuksi vedellä. Tarvittaessa voit käyttää apuna painepesuria. Muista tarkistaa, ettei poistoaukoissa ja tyhjennysrei’issä ole lehtiä tai roskia.

boat_care_wash.jpg

Vesilinja pestään vesilinjan puhdistusaineella ja sienellä. Muista käyttää suojakäsineitä myös tässä työvaiheessa. Puhdistusaine levitetään pyörivin liikkein, ja sen annetaan vaikuttaa 5–10 minuuttia. Lopuksi tehdään huolellinen huuhtelu makealla vedellä. Mikäli veneen pinta on pahasti värjäytynyt, vesilinjan pesu kannattaa tehdä toistamiseen.

Vaihe 2: Boat Cleaner lasikuitupintaan ja Rigg Protect alumiinille

Puhdista lasikuitupinta vielä mahdollisesti Boat Cleanerilla, joka on silikoniton veneenpuhdistusaine. Se syväpuhdistaa, muttei kuluta eikä naarmuta pintaa. Levitä se kankaalla ja anna kuivua. Kunnes pinta näyttää mattaiselta, kiillota se vielä kankaalla. Kiillota pieniä alueita kerrallaan.

Alumiiniveneiden ja muiden alumiinista valmistettujen veneenosien pintaan on puolestaan hyvä levittää Rigg Protect -alumiiniöljyä. Levitä öljy pintaan mikrokuituliinalla pienin pyörivin liikkein ja anna sen kuivua 3–5 minuuttia. Pyyhi pinnat lopuksi puhtaalla kuivalla liinalla.

Vaihe 3: Gelcoat-vaurion korjaaminen

Jos veneen gelcoatkerros on kellastunut, voi olla hyvä ajatus käsitellä se Marine Rubbingilla, joka on kevyesti hiova ja syväpuhdistava kiillokeaine. Se tekee veneen gelcoatpinnasta hienon valkoisen. Videolla tähän kevyeen ”hiomiseen” on käytetty vaahtomuovilaikalla varustettua hiomakonetta (n. 800 kierrosta minuutissa). Koneella kannattaa tehdä ristikkäisiä vetoja, jotta kiillotusympyröitä ei jäisi näkyviin. Hiominen on myös hyvä ratkaisu sellaisissa kohdissa, joissa valkoisessa lasikuidussa on ruostetta tai kellastumia vesilinjan ympärillä.

Mikäli pinta on selvästi vaurioitunut, poista kaikki irtonainen pinnoite vaurioalueelta ja hio pinta puhtaaksi K180-hiomapaperilla. Vaurioitunut alue puhdistetaan asetonilla. Sekoita Gelcoat-täytteeseen saman sarjan kovetinta. Levitä täyteaine lastalla ja anna kovettua. Joskus täytekerroksia tarvitaan kaksi. Hio kovettunut pinta vaiheittain hienopintaisimmalla märkähiomapaperilla (karkeus 1200).

Vaihe 4: Suojaa veneen pinta vahakerroksella

Kun veneen pinta on puhdas ja siisti, se suojataan vahakerroksella. Vahavaihtoehtoja on monia, mutta yhteistä niille on, että ne sulkevat lasikuidun huokoset ja suojaavat näin veneen pintaa koko kesä- tai talvikauden ajan. Levitä vahaa mikrokuituliinalla pyörivin liikkein kerrallaan n. 1x1 metrin alueelle, jolloin vaha imeytyy hyvin pintaan. Tämän jälkeen anna vahan kuivua siihen asti, kunnes pintaan muodostuu harmaa kalvo. Poista ylimääräinen vaha kiillottamalla pinta kiillotussienellä.

Vaihe 5: Veneen kiillotus

Nyt on varsinaisen kiillotuksen vuoro kiillotusaineella. Kiillotuskone helpottaa työtä selvästi, ja sen avulla pääsee parempaan lopputulokseen. Käsin kiillottamalla on vaikea tehdä yhtä paljon ja tiheästi pyörivää liikettä kuin kiillotuskoneella. Käsittele alue mielellään useita kertoja. Huolehdi siitä, että kiillotuspää on koko ajan puhdas ja kuiva ja ettei siinä ole vahapaakkuja.
Varmista, ettet paina laikkaa liian voimakkaasti lasikuitua vasten ja että koneen kierrokset eivät ole liian suuret (videolla on käytetty 500–800 kierrosta minuutissa). Lisää kiillotuskoneen nopeutta asteittain. Anna tuotteen kuivua, kunnes pinta muuttuu himmeäksi. Pyyhi pinta mikrokuituliinalla tai puhtaalla kiillotussienellä.

Kiillotuspäitä kannattaa olla toinenkin, sillä nekin kuluvat käytössä. Mikäli mahdollista, kannattaa veneen pintaan levittää kaksikin kerrosta vahaa, sillä pinta pysyy tuolloin kunnossa kauemmin. Yksi vahakerros kestää hyvässä kunnossa pääsääntöisesti 5–6 kuukautta. Muista, että kiillotus onnistuu parhaiten, kun sitä ei tee suorassa auringonpaisteessa!

Vaihe 6: Viimeistele veneen muut pinnat

Kun lasikuitupinta on kiillotettu, voit keskittyä veneen muiden pintojen käsittelyyn, kuten reelinkiin, uimatikkaisiin ja ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin heloihin ja kiinnikkeisiin. Ruostumattomuudesta huolimatta ankarat sääolosuhteet voivat saada aikaan pintaruostetta. Sitä voi esiintyä etenkin nivel- ja hitsauskohdissa, ja se on hyvä saada pois. Levitä Marine Metal Polish -kiillotusainetta puuvillaliinalla ja hankaa kevyesti ruostumat pois pinnoista. Se jättää pinnan hienon kiiltäväksi.

Mikäli metallipinta on kuitenkin kovin syöpynyt, se voi vaatia hiomista nailonlaikalla ja sen jälkeen märkähiomapaperilla. Levitä tämän jälkeen pinnalle ohut kerros Marine Metal Polishia ja kiillota pinta ruuvinvääntimeen kiinnitetyllä hiomalaikalla. Aloita kiillotus matalalla nopeudella ja lisää nopeutta vähitellen. Pyyhi pinta lopuksi mikrokuituliinalla.

Muista käsitellä myös moottori ja potkuri vahakerroksella.

Muutamia vinkkejä, jotta saat paremman lopputuloksen:

  • Pese ja huuhtele vene ennen kiillotusta. Käytä mieluiten veneshampoota, äläkä koskaan ”kosteuttavia” puhdistuaineita tai vastaavia.
  • Mikäli kalastat, on tärkeää huuhdella kaloista jäänyt lika pois ennen kuin se palaa kiinni pintaan. Sama koskee myös muuta likaa.
  • Muista kiillottaa myös veneen sisäpinta, sillä se kuluu yhtä lailla.
  • Käytä vanhaa hammasharjaa kulmien ja muiden hankalien kohtien puhdistamiseen esim. reelingin liitoskohdista.
  • Muista käsitellä myös moottorin ja potkurin maalatut osat kertaalleen vahalla.

Alkuperäisen tanskankielisen videon ja artikkelin on tuottanut smaabaadsnyt.dk-sivusto, joka on saanut Biltemalta tuotteet käytettäväkseen.

Katso video veneen pesusta ja kiillotuksesta

Tutustu kaikkiin veneen rungon hoitotuotteisiin