Käytä liimaa! Liima on hyvä vaihtoehto nauloille ja ruuveille

Käytä liimaa! Liima on hyvä vaihtoehto nauloille ja ruuveille

Liimaa voi käyttää naulojen ja ruuvien sijaan monissa erilaisissa kiinnittämis- tai liittämistöissä.

Tavallinen valkoinen puuliima on monille tuttu kodin puuliitosten yms. tekemisessä, samoin kuin erilaiset superliimat ja perinteiset askartelu-/paperiliimat. Nykyään tarjonta on kuitenkin aiempaa laajempi, ja liimaa on saatavana moneen eri käyttötarkoitukseen.

Esimerkiksi MS-polymeeria oleva rakennusliima tarttuu lujasti ja tekee erittäin vahvan liitoksen, ja se sopii lähes kaikkiin kohteisiin sisä- ja ulkotiloissa. Rakennusliimaa myydään patruunoissa, joita käytetään patruunapuristimella. Rakennusliimaa voi käyttää mm. seuraaviin käyttötarkoituksiin.

Mihin voin käyttää rakenusliimaa?

  • Listojen liimaamiseen
  • Puu- tai sementtipohjaisten rakennuslevyjen kiinnittämiseen
  • Erityyppisten metallien liimaamiseen
  • Erilaisten naulakoiden, koukkujen ja vastaavien asentamiseen sekä
  • Peilien ja lasien kiinnittämiseen.

Liimaaminen kannattaa muun muassa siksi, että silloin naulan- tai ruuvinreikien tasoitusvaihe jää pois. Menetelmä soveltuu erityisen hyvin listojen kiinnittämiseen koviin seinämateriaaleihin, kuten betoniin, joihin listat pitäisi yleensä kiinnittää ruuveilla ja tulpilla tai betoninauloilla. Kun kosteissa tiloissa käytetään liimaa erilaisten tarvikkeiden, seinäkoukkujen yms. kiinnittämiseen, ei seinän vesieristekalvoa ei tarvitse rikkoa poraamalla tai ruuvaamalla. Silloin myös niiden siirtäminen on myöhemmin helpompaa.

Saatavana on myös nopeasti kuivuvaa ja kovettuvaa rakennusliimaa, joka on erityisen käytännöllistä, kun liimataan kattolistoja tai asennetaan osia pystysuorille pinnoille. Myös superliimat, epoksiliimat ja kontaktiliimat kuivuvat nopeasti.

Erityisliimat

Vaikka rakennusliimat ovat monikäyttöisiä, ihan kaikkeen niitä ei kannata käyttää. Tiettyihin käyttötarkoituksiin on olemassa erityisliimoja:

  • Lastulevyliima lastulevyjen asentamiseen
  • Kiviliimaa harkkojen kiinnittämiseen
  • Lasitiililiimaa

Lisäksi on saatavana mm. tekstiili-, muovi-, teräsepoksi- ja kalvoliimaa sekä tapettiliisteriä ja laattaliimaa. Koska valikoima on näin laaja, on hyvä ottaa ensin selvää, mikä liima tai kiinnitysaine sopii parhaiten omaan käyttötarkoitukseen.

Liimausvinkkejä

Hyvä lopputulos ei synny pelkästään levittämällä sopiva määrä liimaa ja painamalla pinnat yhteen. Ensinnäkin pintojen on oltava täysin puhtaat. Epätasaiset pinnat on harjattava tai hiottava tasaiseksi.

  1. Liimasaumasta ei tule pitävämpi liimamäärää lisäämällä, vaan itse asiassa liian suuri määrä liimaa voi heikentää sauman lujuutta. Oikealla määrällä liimasaumasta voi sen sijaan tulla liimattavia materiaaleja lujempi.

  2. Liiman menekki vaihtelee liimattavien materiaalien ja käytettävän liiman mukaan. Myös levitystapa vaihtelee: joskus levitys tehdään patruunapuristimella, joskus taas suihkuttamalla tai siveltimellä. Järkevintä on lukea pakkauksesta liiman määrää ja levitystapaa koskevat ohjeet.

  3. Monesti liimapinnat on puristettava yhteen, kunnes liima on kovettunut. Sen voi tehdä monella tavalla. Ohuiden kappaleiden liimaamisessa liimapihdit on usein kätevä apuväline, mutta voi käyttää myös maalarinteippiä, ilmastointiteippiä, puristimia tai painavia esineitä. Jos liimattavat kappaleet ovat leveitä, oikeanlainen liimapuristin on hyvä apuväline. Riippuu täysin liimattavista materiaaleista, liimauspaikasta ja liiman kuivumisnopeudesta, mikä edellä mainituista vaihtoehdoista on paras, ja joskus parhaan ratkaisun löytämiseen voi tarvita hieman luovuutta.

  4. Lopuksi on tärkeää, että antaa liiman kovettua kokonaan, mieluiten noin vuorokauden, ennen liimasauman kuormittamista.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit