Tunnelmointia ja puuhailua omassa rauhassa - 5 vinkkiä jouluun mökillä

Tunnelmointia ja puuhailua omassa rauhassa - 5 vinkkiä jouluun mökillä

Iltojen ollessa pimeimmillään ja arjen painaessa päälle kaipaamme hengähdystaukoja ja rauhaa ehkä enemmän kuin koskaan. Silloin, arjen aallokossa, haaveet kääntyvät helposti kohti rauhallista sopukkaa, jossa voi viettää rauhassa aikaa läheisten kanssa. Mökki on monille juuri se paikka. Mökki on turvasatama, jonne pääsee karkuun arjen hektisyyttä. Mitä pidemmälle mökkitietä kulkee, sitä kevyempi olo valtaa mielen, kun tietää, että pääsee taas omaan piilopaikkaan omien touhujen äärelle. Siksi mökki onkin hyvä vaihtoehto myös joulunviettopaikaksi. Jos tuntuu siltä, ettei joulun aikaan pääse kotona rauhoittumaan ja tunnelmoimaan tarpeeksi, mökillä se onnistuu varmasti.

Mökki on tekijälle paratiisi, jossa saa touhuta kädet savessa. Aina mökillä ei kuitenkaan tarvitse tehdä pihatöitä tai remonttia, vaan joulun alla voi touhuta monen aikaan sopivan asian parissa tunnelmoiden ja ottaen joulusta kaiken irti.

jouluvalot.jpg

5 vinkkiä, joilla otat joulun mökkilomasta kaiken irti


1. Starttaa mökkijoulu oikein

Ilmassa on kirpeää viileyttä, kun autosta astuu ulos. Sen voi tuntea, kun vetää sisään ensimmäisen henkäyksen raikasta ilmaa. Kylmä puraisee nenän päätä ja korvan nipukoita. Kun mökin oven avaa ensi kertaa, hengitys höyryää hieman myös sisätiloissa. Talviseen aikaan on tietysti ensimmäisenä mielessä saada mökki lämpimäksi. Tässä kohtaa on kuitenkin hyvä malttaa mielensä ja aloittaa mökin lämmitys pikkuhiljaa ja varoen. Varmista myös heti aluksi, että paloturvallisuustuotteet ovat kunnossa ja koko seurue tietää niiden sijainnin. Näin joulu saa turvallisen aloituksen ja voit itse keskittyä rauhoittumiseen ja kaikkeen hyvään mitä tuleva tauko arjesta tuo tullessaan.

Katso kaikki paloturvallisuustuotteet

Kun mökki lämpiää ja tavarat on saatu purettua, hae lähimetsästä joulukuusi. Tuoreen kuusen tuoksun täyttäessä tuvan joulu käynnistyy kuin itsestään. Näin kuusi on valmiina myös yhdessä koristelua varten.

Ilta alkaa pimenemään aikaisin ja sitä varten kannattaa varhaisessa vaiheessa myös ripustaa oman näköiset jouluvalot niin sisälle kuin uloskin. Mökkipihan verhoutuessa pimeään tuikkivat, vilkkuvat ja kimmeltävät valot luovat onnellisen seesteistä tunnelmaa. Pimeää varten voi myös asetella ulkotulet tai kynttilälyhdyt ulos reittien varrelle näyttämään tietä, sekä tuomaan lämmintä hehkua pitkin pihaa.

Tutustu jouluvalojen valikoimaan

2. Leivo tupa täyteen tuoksuja

Uunissa paistuvien pipareiden tuoksu tuo joulun tupaan, ja ovathan ne uunista tullessaan tietysti omiaan naposteltavaksi glögin kanssa vaikka askartelun ja joulukoristelun lomassa. Leivo pipareita muutamassa erässä niin, että saat aikaan aina uuden jouluisen tuulahduksen ja hyvän mielen koko porukalle. Joulutorttu kruunaa puolestaan uunituoreena touhuntäyteisen päivän. Kokeile tehdä tortuista erilaisia variaatioita, niin makeita kuin suolaisiakin. Järjestä vaikka sokkomaistiaisia, jossa arvuutellaan torttutäytteitä.

leipominen.jpg

Katso joulun leivontatarvikkeet

3. Ruokaa paitsi ihmisille myös linnuille

Leipomisen lisäksi jouluun kuuluu totta kai ruoanlaittoa. Jouluruoka on odotettu kohokohta. Yhteistä aikaa saman pöydän ääressä, läheisien seurasta ja hyvästä ruoasta nauttien. Kattoipa joulupöytään sitten rakastettuja klassikoita tai jännittäviä uusia makuelämyksiä, on jouluruokaan ihanaa panostaa. Ruoan valmistuksen voi aloittaa halutessaan jo kotona hyvissä ajoin. Näin säästät hermoja, ja mökillä jää aikaa muuhunkin. Esivalmistellut ruokalajit saa helposti paikalle eri kokoisissa säilytysrasioissa. Kokkailkaa loput jouluruuat paikan päällä koko porukan voimin ja muistakaa välillä pitää glögitauko. Mikäli mökiltä puuttuu jotain jouluruokien valmistamiseen oleellisia keittiötarvikkeita, saat ne helposti meiltä Biltemasta.

Muista ihmisten lisäksi tarjota jouluruokaa myös linnuille. Lyhteet, talipallot ja siemensekoitukset takaavat, että pihapiirissä on iloisia lintuja, joiden touhuja on mukava seurailla. Niiden huoletonta poukkoilua voisi katsella tuntitolkulla omien puuhien lomassa.

Täältä näet kaikki linnunruoat

4. Askartele ja touhua koko porukalla

Kun posket punottavat ulkopuuhailun jäljiltä, jouluruoka maistuu tavallistakin paremmalta. Ulkona mökillä on helppo keksiä monenlaista tekemistä. Mikäli lämpötila on pakkasen puolella, tee jäälyhtyjä eri mallisiin ja kokoisiin astioihin. Maan ollessa luminen voit myös tehdä lumiukkoja ja muotoilla lumiset kaksoisolennot vaikka koko mökkiseurueesta.

askartelu.jpg

Iltaisin tulen räiskyessä takassa on puolestaan rentouttavaa näprätä erilaisia koriste-esineitä. Mökin kattoon sopivia toinen toistaan hienompia himmeleitä on mukava taiteilla, ja taitojen kehittyessä tehdä aina vain hienostuneempia rakennelmia. Kokeile luoda ovikransseja käyttäen ainoastaan mökin ympäristöstä löytyviä materiaaleja. Voit myös koittaa taiteilla tonttuja käyttäen pihalta kerättyjä käpyjä runkona. 

5. Nauti luonnosta ja olostasi

Mökillä kannattaa ottaa tietysti kaikki ilo irti ympäröivästä luonnosta. Metsässä käyskentely tai sään salliessa hiihtäminen virkistävät ja antavat mielen levätä. Raitis ilma keuhkoissa ja metsän tuoksu nenässä, metsässä aika pysähtyy eikä minnekään ole kiire. Oravien leikit puunrungoilla ja lintujen laulu latvustoissa. Mikä voisi olla parempaa? Pakkaa mukaan lämmintä juotavaa termokseen ja pidä maistuva tauko aina kun siltä tuntuu. Hiihto- tai kävelylenkin päätteeksi on ihanaa lämmitellä saunassa. Samassa yhteydessä avantoon pulahtaminen saa veren kiertämään ja tuntuu mahtavalta.

Pilkkopimeässä jouluvalot ja pihan ulkotulet näyttävät erityisen hienoilta. Ei muuta kuin lämpimän viltin alle ja ikkunan ääreen tuijottelemaan valojen tuikintaa päivän puuhien päätteeksi. Kirkkaina iltoina myös tähtitaivaan ihailu on helpompaa mökillä luonnon keskellä kuin kaupungin valoissa. Silloin on helppo uppoutua ihmettelemään meitä ympäröivää kauneutta.

Luonnon helmassa on helppo rauhoittua joulunviettoon ja hengähtää arjen keskellä. Oli mielipuuhasi sitten mitä tahansa, muista nauttia siitä mökillä läheisten kanssa. Yhdessä touhuilu nousee mökillä keskiöön, ja siitähän joulussa on ennen kaikkea kyse. Läheisistä ja yhdessä tekemisestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mistä on joulun tunnelma tehty?

Mistä on joulun tunnelma tehty?

Palavat kynttilät, uunituoreet joululeivokset ja joulukoristeet. Näillä luot kotiisi joulutunnelmaa!

Joululahjaideat tekijöille

Joululahjaideat tekijöille

Ovatko lahjaideat hukassa? Joulu kolkuttaa pian ovella, joten keräsimme yhteen ilahduttavia lahjaideoita erilaisille tekijöille

Tee joulumakeiset itse

Tee joulumakeiset itse

Leivo jouluiset nekut tai jääksuklaa kanssamme! Tai kokeile suklaaseen kastettuja maissihiutaleita – katso reseptit!