Oikeilla paloturvallisuustuotteilla nautit joulutunnelmasta rauhallisin mielin – Vinkit kotiin ja mökille

Oikeilla paloturvallisuustuotteilla nautit joulutunnelmasta rauhallisin mielin – Vinkit kotiin ja mökille

Joulu lähestyy. Kynttilät luovat hämärään iltaan tunnelmaa. Uunista hiipii paistuvien pipareiden makunystyröitä kutkutteleva tuoksu. Arjen kiireet voi hyvillä mielin jättää hetkeksi sivuun ja keskittyä nauttimaan olostaan. Joulun aika antaa luvan rauhoittua puuhailemaan omia lempiasioita. Askartelemaan joulukortteja, lukemaan hyvää kirjaa lämpöisen viltin alla tai vaikka pelailemaan lautapelejä perheen kesken glögimukillisen äärellä. Vietit joulua kotinurkissa tai mökillä luonnon helmassa, on vaikeaa kuvitella aikaa, jolloin tunnelma olisi rauhallisempi. Varsinkin, kun paloturvallisuus on kunnossa.

Jotta joulun alla voi levollisin mielin keskittyä pieniin hyviin hetkiin, on tärkeää huolehtia kodin tai mökin paloturvallisuudesta. Tilastojen valossa ja tulipalojen määrissä mitattuna joulukuu on nimittäin vuoden vaarallisin kuukausi. Silloin paitsi leivotaan ja poltetaan tulta takoissa, kynttilöissä ja ulkona, myös sähkölaitteita käytetään yleisesti enemmän. Kaiken tämän puuhailun ja hääräilyn lomassa tulipalojen ja onnettomuuksien riski kasvaa. Niistä voi seurata suuria materiaalisia tuhoja tai pahimmassa tapauksessa ihmishenkien menetyksiä. Ota siis paloturvallisuudesta huolehtiminen osaksi jouluun valmistautumista. Kun investoit kunnollisiin ja tarvittaviin paloturvallisuustuotteisiin, voit olla rauhallisemmin mielin odottamattoman onnettomuuden sattuessa.

Palovaroitin antaa ensimerkit vaarasta

Lauantaista 27.11. alkaen vietetään Paloturvallisuusviikkoa, joka huipentuu kaikkien Pohjoismaiden yhteiseen Palovaroitinpäivään 1.12. – siitä puolestaan alkaa tulipalojen määrissä mitattuna vuoden vaarallisin kuukausi. Paloturvallisuusviikon tarkoituksena on innostaa ihmiset parantamaan itse omaa turvallisuuttaan, ja Palovaroitinpäivän tavoitteena on edistää erityisesti palo- ja savuvaroittimien asianmukaista käyttöä.

Suomen laki velvoittaa hankkimaan kotiin riittävän monta palovaroitinta ja asentamaan ne oikein: Suosituksena on, että niitä olisi yksi jokaisessa makuuhuoneessa ja poistumisreittien varrella. Varoittimen oikea sijainti on katossa, puolen metrin päässä nurkista – näin varoitin reagoi varmasti esteettä ja ajoissa tulipalossa syntyvään, ylöspäin kohoavaan savuun.

Palovaroittimen ääneen heräävät varmasti kaikki, ja se vahvistaa ihmisen reaktionopeutta. Hälytyksen merkkiäänen tulisi kuulua selkeästi huoneiston olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin, myös silloin, kun väliovet ovat kiinni. Varoitin vaaditaan lisäksi kaikkiin sellaisiin tiloihin, joissa nukutaan, eli omat varoittimensa on hankittava mm. mökille, aittaan, asuntovaunuun ja veneeseen.

Vinkkejä palovaroittimen pitämiseen toimivana:
 • Vaihda varoittimen paristo kerran vuodessa. Ota se tavaksi vuosittain samana päivänä, vaikkapa juuri Palovaroitinpäivänä 1.12.
 • Tarkista, että savu- ja palovaroitin toimii ja että merkkiääni kuuluu selvästi kaikkialle huoneistossa. 
 • Pidä varoitin puhtaana ja pölyttömänä.
 • Testaa palovaroittimen toimivuus kerran kuukaudessa pitämällä sen testinappulaa pohjassa hetken aikaa. Varoittimen pitäisi alkaa piipata. Mikäli ääntä ei kuulu, vaihda paristo ja testaa uudelleen.
 • Jos varoittimesta alkaa kuulua lyhyitä varotusääniä, vaihda paristo ja testaa, toimiiko hälytin ja loppuvatko piippaukset.
 • Voit myös hankkia palovaroittimen testaussuihkeen, jolla varoittimen toimivuuden voi testata helposti ja turvallisesti. 

Erilaiset sammutusvälineet tuovat lisäturvaa

Toimivan palovaroittimen lisäksi jonkinlainen alkusammutusväline on halpa henkivakuutus, sillä sen avulla palon laajeneminen on mahdollista estää heti aikaisessa vaiheessa. Viranomaiset suosittelevat lämpimästi hankkimaan kotiin edes sammutuspeitteen.

Sammutuspeitteen lisäksi alkusammutuskalustoksi lasketaan käsisammuttimet ja pikapalopostit. Hyvän käsisammuttimen hankkii kotiin hyvinkin edullisesti, ja siinä olisi suositeltavaa olla joko 6 kiloa jauhetta tai 6 litraa vaahtoa. Pienemmät, 2–3 kiloa sammutusjauhetta sisältävät jauhesammuttimet riittävät puolestaan autoon, veneeseen ja asuntovaunuun.

Vaahtosammuttimen sisältö koostuu vedestä, vaahdosta ja ilmasta, ja se soveltuu puun, paperin, tekstiilien, nesteiden, öljyjen ja muovien sammuttamiseen. Vaahdosta koituu vain pieniä sekundaarisia vahinkoja esim. huonekaluihin ja teknisiin laitteisiin. 

Jauhesammutin toimii tehokkaasti paitsi puu-, tekstiili- ja muovipaloissa, myös silloin, kun bensiini, öljy tai kaasu syttyy palamaan. Sammuttimessa on jauhetta sisältävä säiliö, josta jauhe ohjautuu ulos paineilman avulla, kun laitteen sokka laukaistaan. Jauhesammuttimen haittapuolena ovat isommat sekundaarivahingot kuin vaahtosammuttimissa, sillä jauhe tunkeutuu esim. huonekalujen kuituihin. 

Mikäli hankit kotiin käsisammuttimen, muistathan, että olet itse vastuussa sen toimintakunnon tarkastuttamisesta ja huollattamisesta säännöllisesti. Se pitäisi tehdä kerran vuodessa, mikäli sammutin altistuu tekijöille, jotka voivat vaikuttaa sen toimintaan (esim. kosteus ja lämpötilojen vaihtelut). Muuten parin vuoden välein tehtävä tarkastus riittää.

Sammutusvälineestä tarkastettavat asiat:
 • Ovatko kaikki taloudessa asuvat henkilöt tietoisia sammutusvälineen sijainnista?
 • Onko sammutin sijoitettu näkyvälle paikalle ja pääseekö sen luo esteettä; onko sammuttimen käyttöohje luettavissa?
 • Näkyykö sammuttimessa ulkoisia vaurioita?
 • Onko sammuttimessa painemittari ja näyttääkö sen valo vihreää, mikä kertoo riittävästä paineesta?
 • Onko sammuttimen sinetti/sokka vahingoittumaton?
 • Onko letku ehjä ja tukevasti kiinnitetty? Näkyykö siinä tai sen suuttimessa jotain ylimääräistä, epäpuhtauksia tms.?
 • Onko sammuttimen kuntotarkastus- ja huoltoaikoja noudatettu?
 • Vaikuttaako jauhesammuttimen jauhe irtonaiselta ja juoksevalta? Tämän voi tarkastaa kääntelemällä sammutinta ja kuuntelemalla sitten tarkasti jauhesuljinta n. 5–10 sekuntia. Tällöin pitäisi kuulla, onko jauhe irtonaista ja ”virtaako” se säiliössä.

Suosi LED-valoja

Jouluvalaistuksessa kannattaa käyttää LED-valoja, sillä ne ovat kestäviä, ympäristöystävällisiä ja energiaa säästäviä. Ne tuottavat myös paljon vähemmän lämpöä kuin hehku- ja halogeenilamput, joten tulipalojen riskikin pienenee. LEDeillä voi siis hyvin koristella jouluna lämpöherkkiä paikkoja, esimerkiksi piparkakkutalon, tai laittaa niitä paperikoristeiden sisälle.

Paloturvallisuus mökillä

Mökillä paloturvallisuuteen vaikuttavat samat tekijät kuin kotonakin. Siellä käydään lisäksi harvemmin, joten ota huomioon myös nämä seikat:

 • Palovaroittimen toimivuus on hyvä tarkistaa heti mökille saavuttaessa. Mikäli mökki on ollut kylmillään, ovat varoittimet voineet vaurioitua.
 • Vaikka on ihana saada mökki lämpimäksi nopeasti, lämmitä silti tulisija ja sauna reissun ensimmäisellä kerralla varoen. Tarkista ensin hormin veto pienellä määrällä palavaa paperia. Lämmitä sitten tulisijaa pienillä puilla vähän kerrallaan. Liian nopea lämmittäminen saattaa talvella aiheuttaa halkeamia tulisijaan tai hormeihin.
 • On hyvä varmistaa, että niin kuin kotonakin, myös mökillä on saatavilla toimivat alkusammutusvälineet, ja että kaikki osaavat käyttää niitä.
 • Pidä huolta siitä, ettet jätä kuumaa tuhkaa tulipesiin lähtiessä. Tuhka kannattaa siirtää kuumuutta kestävään, metalliseen, kannelliseen astiaan, kauas seinistä ja syttyvistä materiaaleista jäähtymään rauhassa.

Poistumisharjoitus tavaksi myös kotona?

Tulipalo kehittyy asunnossa hengenvaaralliseksi muutamassa minuutissa, joten paikalta pitäisi päästä poistumaan nopeasti. Evakuointia voi testata käytännössä poistumisharjoituksella, myös kotioloissa. Kannattaa ottaa huomioon ja testata kaikki mahdolliset poistumistiet sekä sopia yhdessä perheenjäsenten kanssa, kuka huolehtii mistäkin ja missä järjestyksessä asiat tehdään. On tärkeää sopia lisäksi ulos tietty kaikkien tuntema kokoontumispaikka. Kotona tapahtuva poistumisharjoitus olisi hyvä tehdä kerran, kahdesti vuodessa.