ta kaikki irti sähköpyöräsi akusta

ta kaikki irti sähköpyöräsi akusta

Biltema käyttää sähköpyörissään litiumioniakkuja, joiden kennot ovat tunnetuilta tuotemerkeiltä, kuten LG:ltä, Samsungilta ja Panasonicilta. Sähköpyörän akku on kulutustuote, jonka odotettu elinikä on n. 3–5 vuotta, mikäli sitä on käsitelty ja huollettu oikein.

Kun Biltema ostaa sähköpolkupyörien akkuja, on erittäin tärkeää, että yhteistyökumppanimme noudattaa voimassa olevia lakeja ja määräyksiä. Jotta voisimme varmistaa tämän, toimimme aina Code of Conductin (COC) ja kauppasopimusten mukaisesti. Meillä on myös tiimi ja keskusosasto, jotka työskentelevät jatkuvasti em. asioiden parissa ja tekevät usein tarkistuksia ja tehdasvierailuja.

Yleistä

 • Lue ohjekirja huolellisesti ymmärtääksesi, mitkä käytännöt koskevat juuri sinun sähköpyöräsi akkua. Mallikohtaisia eroja voi ilmetä. Mikäli sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä lähimpään tavarataloosi.

 • Akun kesto on arvio, joka perustuu optimaalisiin olosuhteisiin. Tuuli, ilman lämpötila, lasti, nopeus, avustuksen määrä, tien kunto ja renkaanpaine vaikuttavat luonnollisesti akun kestoon. Akun kestolle ei ole standardisoitua testausmenetelmää, joten eri pyörien vertailu on äärimmäisen hankalaa.

 • Akku tulee aina ladata ja varastoida sisätiloissa normaalissa huoneenlämmössä.

 • Ennen ensimmäistä käyttökertaa akkua tulee ladata pidempään (yleensä n. 12–14 tuntia). Tarkasta sähköpolkupyöräsi ohjekirjasta, mikä on suositeltu latauksen kesto sinun mallillesi.

 • Älä koskaan käytä lataamatonta akkua.

 • Mikäli sinulla on ongelmia sähköpolkupyöräsi tai sen akun kanssa takuun voimassaoloaikana tai 3 vuoden reklamaatioaikana, ota yhteyttä Bilteman tavarataloon mahdollisimman pian. Näin Biltema voi auttaa sinua mahdollisimman hyvin vian kanssa. Älä missään tapauksessa avaa akkua, äläkä anna kolmannen osapuolen korjata tai muuttaa akkua, sillä niistä voi aiheutua vaaratilanne. Sähköpolkupyörän sekä sen akun takuu raukeaa, mikäli akku on avattu 

 • Älä koskaan avaa litiumioniakkua, sillä se voi olla hengenvaarallista!

Pidennä akun elinikää

 • Käytä aina pyörän mukana toimitettua alkuperäistä laturia. Latureita on saatavana myös varaosina Bilteman tavarataloista.

 • Akun latauskapasiteetti on täydellinen vasta yli 20 latauskerran jälkeen (voi vaihdella mallikohtaisesti).

 • Mikäli mahdollista, pyri pitämään akun lataus 20–80 %:n välillä. Älä siis anna akun tyhjentyä kokonaan äläkä lataa sitä ihan täyteen. Tämä pidentää akun elinikää.

 • Akun keston kannalta on parempi ladata sitä esimerkiksi tunnin ajan joka toinen päivä kuin ladata se täyteen kerran viikossa.

 • Älä koskaan lataa lämmintä akkua. Jos olet juuri käyttänyt pyörää ja akku on vielä lämmin, odota n. 30 minuuttia, kunnes akku on jäähtynyt kokonaan.

 • Älä käytä akkua suoraan latauksen jälkeen, vaan anna sen jäähtyä n. 30 minuutin ajan.

 • Pidemmän varastoinnin aikana, esimerkiksi talvella (jos pyörää ei käytetä), akussa tulisi olla aina 30–60 %:n varaus. Akkua ei siis tule varastoida ikinä täytenä tai tyhjänä, eikä sitä saa jättää lataukseen pitkäaikaisen säilytyksen ajaksi. Akkua on kuitenkin hyvä ladata säännöllisesti, mutta vain noin tunnin ajan. Jotkut akut on mahdollista asentaa manuaalisesti "lepotilaan" pidempiaikaisen varastoinnin ajaksi. Silloinkin akun varaus kannattaa tarkistaa säännöllisesti, jotta se ei purkaudu kokonaan ja ladata akkua jonkin aikaa, niin että varaus pysyy 30–60 %:ssa. Mikäli akku on lepotilassa, sen voi aktivoida manuaalisesti. Akku ei koskaan vaurioidu lepotilasta, vaan sen kapasiteetti sitä vastoin paranee.
 • Kytke akkulaturi aina ensin akkuun ja sitten vasta pistorasiaan.

 • Älä koskaan lataa kosteaa tai märkää akkua, vaan anna sen kuivua huoneenlämmössä.

Akkuun on sisäänrakennettu älykäs valvontajärjestelmä

Sähköpolkupyörän akku ei ole tavallinen akku, vaan sen akkulaatikossa oleva suojapiiri monitoroi ja valvoo jatkuvasti akun kennoja. Mikäli tämä valvontajärjestelmä esimerkiksi havaitsee vian yksittäisessä kennossa, sulkee suojapiiri akun, eikä sitä voi enää käyttää tai ladata. Suojapiiri suorittaa myös muita mittauksia käyttäjän turvaksi.