Vinkit ruskaretkelle ja syysvaellukselle

Syksy on ihmeellinen vuodenaika, jolloin luonto hehkuu keltaisen ja oranssin sävyissä. Syksy onkin otollinen aika lähteä luontoon nauttimaan sen kauneudesta. Mutta mitä retkelle tai vaellukselle pitää ottaa mukaan? Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla ruskaretkesi tai syysvaelluksesi onnistuu varmasti.

Retkeily on oivallinen tapa irtautua arjen pyörteistä. Luonnossa mieli lepää ainutlaatuisella tavalla. Syysretkellä pääsee nauttimaan upeista ruskan väreistä ja raikkaan viileästä ilmasta. On tärkeää muistaa valmistautua ruskaretkelle tai syysvaellukselle hyvin. Syksyllä täytyy ottaa huomioon, että sää voi vaihdella todella paljon lyhyenkin retken aikana. Poimi tästä vinkit syysretkille varustautumiseen!

Suunnittele ruskaretki tai syysvaellus etukäteen

Lähditpä lyhyelle retkelle tai pidemmälle vaellukselle, kannattaa reissu suunnitella hyvin jo etukäteen. Monet suuntaavat Lappiin ruskaretkelle, mutta myös muualta Suomesta löytyy mainioita retkipaikkoja. Esimerkiksi kansallispuistot ovat hyviä vaelluskohteita sekä vasta-alkajille että kokeneemmille eränkävijöille. Ruskaretki tai syysvaellus kannattaa suunnitella valmiille retkeilyreiteille, joiden varsille on jo valmiiksi rakennettu erilaisia nuotiopaikkoja tai muita hyödyllisiä rakenteita. 

Retkelle kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan kompassi ja kartta tai jokin muu suunnistusapu. Esimerkiksi matkapuhelimissa on karttasovelluksia ja GPS, joista voi olla apua. Muista ottaa mukaan virtapankki, jolla saat ladattua puhelimen. Esimerkiksi tehokas virtapankki aurinkopaneelilla lataa kaksi laitetta yhtä aikaa missä tahansa. Muista pakata matkapuhelin ja muu elektroniikka vesitiiviiseen pussiin.

Jos aiot yöpyä luonnossa, tarvitset tietysti teltan, makuualustan ja makuupussin. Kokoontaitettava istuinalusta on mukava tarvike tauoilla tai yöpymispaikassa. Hyönteisverkko teltassa pitää ötökät loitolla öisin, ja päivisin voit käyttää hatun päällä hyttyssuojaverkkoa. Muista pakata yhden tai useamman yön kestäville retkille myös matkahammasharja ja hygieniatarvikkeet. Ensiapulaukku on hyvä ottaa mukaan varmuuden vuoksi.

Panosta hyviin kenkiin ja suosi kerrospukeutumista

Syysretket ja -vaellukset tarkoittavat kävelemistä paikasta toiseen, joten hyvät kengät ovat ensiarvoisen tärkeät. Syyssäillä kannattaa valita lämpimät eräsaappaat, jotka ovat kevyet ja mukavat myös pitkillä vaelluksilla. Jalkoihin kannattaa vielä sujauttaa vaellussukat. Ennen kuin suuntaat luontoon, saappailla kannattaa kävellä tarpeeksi jo etukäteen, jotta jalkasi tottuvat niihin. Rakkolaastarit kannattaa kuitenkin pakata mukaan kaiken varalta.

Kerrospukeutuminen syysvaelluksella on kaiken A ja O. Valitse päällystakki ja -housut, jotka kestävät hyvin tuulta ja sadetta. Päällysvaatteiden alle kannattaa pukea kehon kuivana pitävä alusasu ja lämmittävä fleecetakki. Lämpimät sukat kannattaa vetää jalkaan ennen nukkumaanmenoa. Pakkaa säästä riippuen mukaan myös sormikkaat ja pipo. Kevyesti vuorattu takki on oivallinen ”taukotakki”, joka pitää sinut lämpimänä tauoilla ja leiripaikassa etenkin illan viileydessä. Muista myös sadeasu

Pakkaa varusteet fiksusti laadukkaaseen reppuun tai rinkkaan

Repun tai rinkan valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa, jotta löydät varmasti laadukkaan vaihtoehdon. Esimerkiksi vedenpitävä Backpack-selkäreppu on mukava ja tilava rinkka, jossa on säädettävä selänpituus. Se on loistava varuste etenkin pitkille vaelluksille, sillä sen kantojärjestelmä jakaa painon hyvin kehon eri kohtiin. Lyhyemmille syysretkille riittää mainiosti myös tavallinen reppu.

Kaikista painavimmat varusteet kannattaa pakata rinkkaan hartioiden korkeudelle lähelle selkää, jotta ristiselkä ei rasitu. Kevyemmät tavarat voi sijoittaa rinkan pohjalle sekä uloimpiin ja ylimpänä oleviin osiin. Lopuksi kaikki rinkan hihnat tulee kiristää, jolloin paino saadaan mahdollisimman lähelle selkää. Kaikki vaatteet ja muut varusteet kannattaa pakata vesitiiviisiin pakkauspusseihin, jotta ne pysyvät kuivina sateen yllättäessä. Valitse kulutusta kestävät pussit, joita voi käyttää myös tulevilla retkillä. 

Ota mukaan helposti valmistettavaa ruokaa

Mitä ruokaa vaellukselle kannattaa ottaa mukaan? Onko ainoa vaihtoehto kuivamuona? Ei suinkaan! Etenkin syksyllä tuore ruoka säilyy vallan mainiosti viilenneessä ilmassa. Retkelle tai vaellukselle voi siis ottaa mukaan ihan tavallista arkiruokaa, joka on monipuolista ja ravitsevaa. Kannattaa kuitenkin suosia mahdollisimman helppoja ruokia, jotka valmistuvat näppärästi nuotiopaikalla tai retkikeittimessä.

Kätevällä retkikeittiöllä valmistat aterian kuin aterian. Retkikeittiöön kuuluu kaksi kattilaa, paistinpannu, lautanen, pannu, kädensija, säädettävät polttimot kierrekannella sekä hihna. Myös kaasukeitin on hyvä vaihtoehto. Muista pakata mukaan keittimeesi sopiva polttoaine. Tulentekovälineet on hyvä ottaa mukaan etenkin, jos aiot hyödyntää retkireitin varrella olevia nuotiopaikkoja. Grillaaminen syksyllä ei nimittäin ole ollenkaan hassumpi vaihtoehto! Mukaan kannattaa ottaa puukko kiehisten ja sytykkeiden vuolemista varten.

Muista ruuan lisäksi pakata mukaan riittävästi vettä. Tarkista, onko retkellä tai vaelluksella mahdollista täyttää vesipullot. Älä unohda myöskään retkiaterimia. Tarkista myös, pärjäätkö pelkällä termospullolla vai tarvitsetko lisäksi muovimukin. Retkiruokailusetti on käytännöllinen vaihtoehto, sillä se sisältää muovisen veitsen, lusikan, haarukan, kupin, lautasen, leikkuulaudan sekä maustepurkin. Ennen ruokailua kädet on aina hyvä puhdistaa käsidesillä. Tiskaamista varten kannattaa ottaa mukaan keittiösieni tai tiskiharjan vaihtopää sekä biohajoavaa tiskiainetta.

Älä anna pimeyden yllättää

Älä lähde yhden tai useamman yön syysretkelle ilman taskulamppua. Pimenevien iltojen takia se on ehdottoman tärkeä varuste. Lamppu kannattaa ottaa mukaan varmuuden vuoksi myös päiväretkelle, mikäli reissu venähtää iltaan asti. Otsalamppu on taskulamppua astetta näppärämpi, sillä se vapauttaa kädet kokonaan. Mukaan voi ottaa myös retkeilyvalaisimen, jonka voi ripustaa koukulla vaikkapa telttaan.