Suksiboksi auton katolla tuo tarpeellista lisätilaa matkustamoon ympäri vuoden

Suksiboksi auton katolla tuo tarpeellista lisätilaa matkustamoon ympäri vuoden

Suksiboksi, kuljetuslaatikko, kattoboksi, kuljetusboksi – talven perinteisellä autoiluvarusteella on monta nimeä. Auton katolle kiinnitettävä suksiboksi on tärkeä kuljetusväline talvilomalaisille, mutta se on hyödyllinen matkakumppani ympäri vuoden.

Kun perhe valmistautuu talvilomaan, edessä on tuttu kuljetuspulma: auto on jo ääriään myöten täynnä mitä erilaisimpia talvivaatteita. Mukaan pitäisi saada vielä sukset ja muut varusteet – matkustajista puhumattakaan. Suksiboksi tai yleisemmin kuljetuslaatikko ratkaisee yleisimmät kuljetushaasteet: kattoboksiin on helppo pakata laskettelu- ja hiihtovarusteet, kuten sukset ja lumilaudat. Auton katolle asennetussa suksiboksissa varusteet kulkevat näppärästi mukana, ja matkustajille jää tarpeeksi tilaa ja matkustusmukavuutta pidemmilläkin reissuilla. Kuljetuslaatikko auton katolla parantaa myös näkyvyyttä ja turvallisuutta auton sisällä. Muista kuitenkin, että kattoboksi tekee autosta tavallista korkeamman.

Ennen suksiboksin hankkimista on hyvä pohtia, millaiseen kuljetustarpeeseen se tulee, eli kuinka pitkä kuljetusboksi tarvitaan. Varmista samalla auton kattokuorman ja suksiboksin sallitut enimmäispainot. Pituuden ja enimmäispainojen lisäksi on hyvä huomioida kattoboksin kiinnitys. Kuljetuslaatikko kiinnitetään auton katolle taakkatelineisiin, joiden asennuksessa on noudatettava autonvalmistajan määrittelemiä ohjeita. Jos telineet on jo hankittu, kannattaa tarkistaa, että kuljetusboksin voi asentaa niihin. Kaiken kaikkiaan suksiboksin asennus taakkatelineisiin on yksinkertaista, ja joissakin kattobokseissa on lähtövalmisteluita nopeuttava pikakiinnitys. Kuljetusboksin kiinnitys on tarkastettava säännöllisesti, sillä ajon aikana boksiin kohdistuva tärinä voi vähitellen löysätä kiinnityksen. Kuljetuslaatikon asennus ja käyttö on helpompaa, kun hyödynnät renkaaseen kiinnitettävää apuastinta.

Suksiboksiin pakattavan tavaran tulisi olla mahdollisimman kevyttä, ja painavimmat tavarat on sijoitettava kuljetusboksiin alimmaisiksi. Kaikista painavin lasti kannattaa kuitenkin pakata takakonttiin, jotta auton painopiste pysyy alhaalla. Kuljetuslaatikkoon tuleva kuorma tulee kiinnittää huolellisesti kiinnityshihnoilla, sillä kuljetusboksin kuori ei pidä tavaroita paikoillaan äkkijarrutuksissa tai törmäyksissä. Vaikka suksiboksi liitetään useimmiten talviloman kuljetustarpeisiin, niin boksi soveltuu mainiosti esimerkiksi kesäkäyttöön. Kesälomamatkaa varten kuljetuslaatikkoon voi pakata vaikka taittoaurinkotuolit, vesisukset tai uimalelut.

Suksiboksin säilytys käyttökertojen välillä voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Säästät autotallista tai varastosta tilaa, kun nostat kuljetuslaatikon esimerkiksi seinälle. Kuljetusbokseja varten suunniteltujen seinäsäilytyskoukkujen avulla boksi nostetaan seinää vasten. Seinäkoukut voi kääntää seinää vasten silloin, kun niitä ei tarvita. Seinäsäilytyskoukkuja voi säätää boksin koon mukaan, jolloin minkä tahansa kokoisen suksiboksin säilytys onnistuu helposti.