Säädettävät pilarikengät tuovat joustavuutta rakentamiseen

Säädettävät pilarikengät tuovat joustavuutta rakentamiseen

Hyvät perustukset ovat avain useita vuosia kestävään lopputulokseen, olipa kyse sitten terassin, pyörävaraston tai roskakatoksen rakentamisesta. Tavallisesti perustuksissa käytetään betoniin valettavia tolppa- tai pilarikenkiä, mutta joskus niiden saaminen samanmittaisiksi voi tuntua hankalalta. Yksi ratkaisu on käyttää säädettäviä pilarikenkiä.

Säädettävä pilarikenkä on hyvin samankaltainen kuin tavallinen tolppakenkä, mutta sen yläosassa on kierteet ja kaksi mutteria, jotka mahdollistavat sen korkeuden muuttamisen. Ylempää mutteria löysätään jakoavaimella alaspäin ja alempaa mutteria ylöspäin niin, että ne ovat lähellä toisiaan. Tämän jälkeen pilarikengän korkeutta voi nostaa kääntämällä molempia muttereita vastapäivään ja laskea kääntämällä niitä myötäpäivään. Lopullisen korkeuden lukitseminen tapahtuu kiristämällä mutterit takaisin ylä- ja ala-asentoon.

Säädettävät pilarikengät ovat käytännöllisiä niin perustustöissä kuin rakennusprojektin jälkeenkin. Kuten mainittua, niiden hyvä puoli on, ettei ole niin tarkkaa, jos ne eivät ole täysin samanmittaisia toistensa kanssa. Toki kannattaa katsoa, että ne kaikki olisivat suurinpiirtein samankorkuisia, mutta kengän korkeutta voi säätää kuitenkin vielä senkin jälkeen, kun pilari on jo valettuna.

Säädettävyydestä on suurta etua myös rakennusprojektin valmistumisen jälkeen. Terassi tai pyörävarasto saattaa nimittäin vajota hieman, kun se on valmis ja ns. asettuu uomiinsa. Myös maa voi vajota ajan kuluessa. Tällöin on kätevää, että pilarikenkien korkeutta voi säätää jälkikäteen. Jokaisen tolppakengän säätämistä suositellaan pieniä määriä kerrallaan, jotta rakennelman saisi nostettua tasaisesti.

Pilarikengän valamisohjeet:

Niin säädettävän kuin tavallisen pilarikengän valamisessa kannattaa käyttää apuna valuputkea. Yksinkertainen paperista valmistettu putki täytetään betonilla, ja se helpottaa perustusten valamista. Koko prosessi on melko yksinkertainen:

  1. Tee maahan reikä joko lapiolla, käsikäyttöisellä maaporalla tai moottorikäyttöisellä maakairalla.
  2. Laita muutama sentti soraa reiän pohjalle, levitä sitten päälle maakangasta, joka erottaa ainekset toisistaan, ja lopuksi laita valuputki reikään.
  3. Täytä valuputki betonilla ja ravista sitä hieman tai sekoita betonia, jotta siihen ei jäisi ilmakuplia. Laita lisätueksi pari raudoitusterästä, mutta muista, että niiden peitoksi pitäisi tulla vähintään 5 cm:n betonikerros. Mikäli teräksiä tarvitsee katkaista, se käy kätevästi kulmahiomakoneella.
  4. Upota pilarikenkä märkään betoniin. Jotta pilarikenkä jäisi muutaman sentin verran betonin pinnan yläpuolelle, laita pari valuputken palasta kengän vaakasuoran levyn ja betonipinnan väliin.
  5. Anna betonin kovettua seuraavaan päivään.

Tehdyn reiän tulisi syvyydeltään ulottua routarajan alapuolelle. Routarajaan vaikuttavia tekijöitä, kuten geografiaa, maaperää ja talvilämpötiloja, kannattaa selvittää ennen työhön ryhtymistä.

Pilarikengät voi kiinnittää tai liimata myös kallioon. Silloin kannattaa käyttää reiän tekemiseen tehokasta poravasaraa, jotta siitä tulisi n. 15 mm suurempi kuin pilarikengän varsiosa. Puhdista reikä harjalla ja paineilmalla, täytä se kiinnitysmassalla ja laita pilarikenkä reikään. Mikäli kompressoria ei ole, toimii paineilmaspray yhtä lailla puhdistamisessa. Laita pilarikengän vaakasuoran levyn alle tueksi ja sen sopivalle korkeudelle saamiseksi puupalikat.