Rapujuhlat - ruokaa, lauluja, leikkejä ja pelejä

Rapujuhlat - ruokaa, lauluja, leikkejä ja pelejä

Loppukesä on täällä viilenevine säineen ja pimenevine iltoineen, lomakausi on takanapäin ja arkeen on palattu. Sen ei tarvitse kuitenkaan tarkoittaa hauskanpidon loppumista! Mitä jos järjestäisit rapujuhlat? Tätä alun perin ruotsalaista perinnettä pidetään arvossa Suomessakin, ymmärrettävistä syistä. Rapuja, paahtoleipää ja piirakoita, lauluja ja pelejä – voiko enää parempaa ollakaan elo-syyskuun hämärtyvässä illassa?

Ravusta itse

Itse pyydystettyjen rapujen tarjoaminen on ylellisyyttä jo sinänsä, koska itse pyydetyn ruoan syömisessä on aina sitä jotain, vai mitä? Ravustus ei ole erityisen vaikeaa, mutta muutamia asioita on tiedettävä ennen vesille lähtöä.

rapumerrat_950x580.jpg

Ravustusluvat kuntoon

• Vuonna 2023 ravustuskausi käynnistyy 21.7. ja päättyy 31.10.
• Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa. Metsähallituksen rapuvesillä saa ravustaa, kun hankkii kohteeseen ravustusluvan.
• 18–64-vuotiailla ravustajilla täytyy olla maksettuna myös kalastonhoitomaksu.

Lue lisää ravustusluvista

Ravustus pähkinänkuoressa:

  1. Hanki pyydyksiä eli rapumertoja.
  2. Käytä syöttinä kuollutta kalaa, mieluiten valkolihaista, tai ravustukseen tarkoitettuja erikoispellettejä.
  3. Laske kellukkeilla varustetut merrat veteen. Voit laskea ne pohjaan yksitellen tai vierekkäin samassa köydessä.
  4. Ravut liikkuvat useimmiten kivien, uppotukkien tai kaislikkojen lähistöllä. Merrat kannattaakin monesti sijoittaa juuri niiden lähelle.
  5. Anna mertojen olla paikoillaan, kunnes on aika tyhjentää ne. Kannattaa pitää mielessä, että ravut ovat yöeläimiä ja jäävät pyydykseen parhaiten yöllä.
  6. Mertojen tyhjennysväli riippuu siitä, kuinka paljon järvessä on rapuja. Joskus ne on tyhjennettävä jopa neljän tunnin välein, joskus taas vasta aamulla.
  7. Jos et aio keittää rapuja heti, ne on parasta säilyttää rapusumpussa tai viileässä paljussa. Älä kuitenkaan laita yhteen paljuun liikaa rapuja, sillä ne saattavat tukehtua.

Ravustuksessa tarvitaan usein myös ämpäreitä ja haaveja sekä tietenkin pelastusliivit, kun kerran ollaan vesillä.

Näin syödään rapuja oikein

Ja sitten on aika maistaa näitä herkkuja! Paras tapa nauttia ravuista aiheuttaa kuitenkin joskus kiivastakin keskustelua. Tekniikoita on tietenkin monia; seuraavassa on muutama vinkki meiltä:

  1. Aloita ravun vatsasta. Voit imaista sieltä maukkaan liemen, jossa ravut keitettiin. Se on todella maukasta!
  2. Sitten on vuorossa rapuvoi. Se jakaa usein mielipiteitä – toiset himoitsevat sitä, toiset eivät niinkään. Jos haluat syödä voin, ota ote ravun kyljistä vatsan kohdalta ja vedä sen pää irti. Irrota ravun panssari silmien takaa ja kaavi keltainen rapuvoi parempiin suihin.
  3. Kuori pyrstö. Tämä on ravun lihaisin kohta, ja voit syödä sen suoraan tai laittaa esimerkiksi majoneesilla voidellun paahtoleivän päälle – todella herkullista!
  4. Lopuksi on aika murtaa sakset ja syödä liha niiden sisällä.

Bon appétit!

Kattaus

Rapujuhlat tarvitsevat tietenkin juhlavan kattauksen ja viihtyisän valaistuksen, kun hämärä alkaa laskeutua. Jos kyseessä on suuret juhlat, voivat kertakäyttöastiat ja -aterimet olla kätevä ratkaisu. Kukaan tuskin haluaisi viettää rapujuhlia keittiössä selvittelemässä astiaröykkiöitä.

Tutustu kertakäyttöastioihin

Kutsumattomat vieraat

Hyttyset, kärpäset ja ampiaiset kuuluvat kesään, mutta niitä harvoin suuremmin arvostetaan. Rapujuhlat eivät tee tässä poikkeusta: näitä vieraita ei juhlapöytään haluta. Siksi juhlavarustukseen kannattaa lisätä myös hyttyslamppu tai kärpäsansa lentävien tunkeilijoiden torjumiseksi.

Tutustu tuholaistuotteistoomme

Rapujuhlien pelit ja leikit

Kun ravut ja leivät sekä piiraat on syöty, on aika aloittaa juhlat kunnolla! Siihen sopii kätevä ja voimakasääninen kaiutin, josta virtaava musiikki saa juhlijoiden tanssijalan vipattamaan. Myös muutama leikki tai peli voi olla hyvä idea, jos puutarhassa on tilaa niille.

Musiikkia ja tanssia läpi yön

Hyvä ja laadukas kaiutin voi muuttaa mitkä tahansa rapujuhlat iloa, naurua ja tanssia pursuavaksi juhlaillaksi.

Bilteman langattomien kaiuttimien avulla ohjaat musiikkia suoraan puhelimestasi ja annat suosikkisoittolistasi soida aamuun asti.

Langattomat kaiuttimemme löydät täältä

Ei koskaan liian vanha ulkopeleihin

Olipa rapujuhlissa lapsia tai ei, ulkopelit ovat aina hyvä idea. Erä kuningaskyykkää (ruotsiksi kubb) tai mökkipeliä nostaa tunnelman varmasti kattoon, ja parasta on, että niitä voi pelata kisailumielessäkin ihan kaikki. Se, onko peli vain hauskaa ajanvietettä vai totista kilpailua, riippuu ihan juhlijoista. Meiltä löydät paljon erilaisia pelejä koko perheelle.

Tutustu ulkopeleihimme täällä

Toivottavasti vinkkimme innostavat järjestämään hienot ja maistuvat rapujuhlat perheen ja ystävien kanssa. Pidämme myös peukkuja hyvän ja lämpimän sään puolesta!

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit puutarhajuhliin!

Vinkit puutarhajuhliin!

Kesä onkin juhlien ihaninta aikaa, mutta mitä juhlien järjestämisessä ulkona olisi hyvä ottaa huomioon?

5 vinkkiä mökkilomalle!

5 vinkkiä mökkilomalle!

Mökillä halutaan viettää pitkiäkin aikoja varsinkin ulkoilmasta nauttien, joten pihan varustelutasoon ja ajanviettotapoihin halutaan panostaa.

Puuhaa pihamaalle

Puuhaa pihamaalle

Kokosimme täsmävinkit ajan kuluttamiseen puutarhassa, parvekkeella tai terassilla.