Rakenna terassin lattia komposiittilaudoista

Rakenna terassin lattia komposiittilaudoista

Puukomposiitti on helppokäyttöinen ja erittäin kestävä materiaali, joka ei vaadi viimeistelyä eikä väänny tai halkeile pohjoismaisessa ilmastossa ja oloissa. Siksi se soveltuu mainiosti vaikka terassin lattian rakentamiseen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, eli ennen työn aloittamista on tärkeää suunnitella lattian rakenne ja varmistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet.

Mitä etua komposiittilaudoista on?

Komposiittilauta on luonnonpuuta, johon on yhdistetty muita materiaaleja kestävyyden ja värinpitävyyden parantamiseksi. Sen ansiosta laudat elävät erityisen vähän ja niiden väri haalistuu enintään 10 prosenttia.

"Terassilautojen asennus on helppoa, ja lopputuloksena on miellyttävä ja erittäin kestävä pinta."

Komposiittilaudasta tehty lattia sopii esimerkiksi patioille, terasseille ja parvekkeille sekä uima-altaan ympärille. Se ei vaadi viimeistelyä, ja huolloksi riittää lautojen pesu tarvittaessa. Lisäksi pinta on miellyttävä tuntuinen myös paljaiden jalkojen alla, sillä siinä ei ole rosoja, halkeamia eikä ruuvinkantoja.

Suunnittele ja valmistele

Komposiittilautojen alla on oltava hyvä ilmanvaihto, ja alustan kaltevuuden tulisi olla vähintään 2–3 prosenttia, jotta vesi valuu pois. Jätä seinien, kaiteiden ja muiden pysyvien rakenteiden viereen rakoa vähintään 2 cm. Poista laudoista mahdolliset tuotetarrat. Suunnittele lautojen sijoittelu niin, että hukkapaloja ja jatkokohtia tulee mahdollisimman vähän. Koska lautojen sävy voi vaihdella hieman, kannattaa ne sekoittaa eikä asettaa paketista paikoilleen järjestyksessä. Asennuslämpötilan tulee olla +10 – +30 asteen välillä.

Ennen asentamista

Säilytä komposiittilautoja asennuspaikalla muutaman päivän ajan, jotta ne sopeutuvat tulevaan ympäristöönsä. Suojaa laudat suoralta auringonpaisteelta, sateelta, kosteudelta yms. Pinoa laudat tasaisesti rimojen päälle. Rimaväli saa olla enintään 30 cm.

Tarvittavat työkalut ja välineet:

 • Suojalasit, kuulosuojaimet ja käsineet
 • Mittanauha, vesivaaka ja timpurinkynä
 • Pyörösaha, katkaisu- ja jiirisaha, sahauspöytä
 • Porakone/ruuvinväännin ja ruuvimeisseli
 • Puuruuveja (reunalistan kiinnittämiseen)

Asentaminen

Komposiittilaudat voi asentaa joko sileä tai uritettu puoli ylöspäin. Käytä lautojen pitkillä ulkosivuilla aloituspidikkeitä ja lautojen välissä asennuskiinnikkeitä. Aseta laudat paikoilleen ja kohdista pitkittäisurat pidikkeisiin päin. Laudan kummankin pään on oltava rimojen päällä, ja ulkonema saa olla enintään 20–30 mm.

 

70246
70247

Kuva A

 1. Komposiittilautojen alustassa on oltava hyvä ilmanvaihto ja vähintään 2–3 prosentin kaltevuus niin, että vesi pääsee valumaan pois.
 2. Aseta rimat alusrakenteen päälle niin, että niiden keskinäinen c-c-etäisyys on enintään 30 cm. Jätä rimojen ja seinän väliin vähintään 2 cm:n rako.

Kuva B

 1. Merkitse aloituspidikkeiden paikat rimoihin ja varmista, että ne ovat suorassa linjassa. Kiinnitä aloituspidikkeet paikoilleen.
 2. Työnnä ensimmäinen lauta paikalleen aloituspidikkeitä vasten.
 3. Jätä kaikkien seinien, kaiteiden ja muiden pysyvien rakenteiden viereen vähintään 2 cm:n rako. 

Kuvat C ja D

 1. Työnnä sitten kaikki laudat paikoilleen ja asenna asennuskiinnikkeet samalla kunkin rivin väliin. Asennuskiinnikkeet jättävät lautojen väliin automaattisesti 7 mm:n raon.

HUOM! Asennuskiinnikkeiden ruuveja ei saa kiristää liian tiukalle asennuksen aikana. Ne kiristetään kunnolla vasta, kun kaikki laudat on asennettu.

 1. Pitkittäisliitoksiin tulee jättää 6 mm:n raot niin, että laudoilla on tilaa laajentua. Valitse jokin sopivankokoinen pala, jonka avulla saat raoista samanlevyiset. Mikäli rima on kahdelle asennuskiinnikkeelle liian kapea, kiinnitä rimaan ylimääräinen pala samaa materiaalia. 

Kuva E

 1. Asenna ulomman laudan aloituspidikkeet. Aloituspidikkeiden ulkoreuna sijoitetaan 154 mm:n päähän toiseksi uloimman laudan reunasta ja ruuvataan kiinni. 
 1. Pujota uloimman laudan ura aloituspidikkeeseen ja laske lauta alas.
 1. Asenna asennuskiinnikkeet kahden uloimman laudan väliin ja ruuvaa ne rimoihin, kuten aikaisemmin. 
 1. Kun kaikki laudat ovat paikoillaan, on aika kiristää kunnolla kaikki niiden välissä olevat asennuskiinnikkeet. Toinen tapa uloimman lautarivin kiinnittämiseen on esiporata ja asentaa viistoon kulkeva ruostumaton teräsruuvi uloimman laudan pitkittäisurasta alustaan. 

Kuva F

 1. Voit tasoittaa lautojen päät samanpituisiksi käsikäyttöisellä pyörösahalla, jossa on ohjain.
 1. Ulommaisten lautojen urien ja onteloiden peittämiseksi voi asentaa joko reunalistat koko lattian ympärille tai päätykappaleet lautarivien päihin, terassin sijainnin ja ulkonäön mukaan. Reunalistat voi asentaa joko sileän tai uritetun puolen ulkoreunaan. Esiporaa reunalista ja kiinnitä se esimerkiksi upotetulla puuruuvilla. Kiinnitä ruuvi vähintään 25 mm:n päähän laudan reunasta, jotta lauta ei halkea. Päätykappaleet kiinnitetään säänkestävällä asennusliimalla. 
70228

Kunnossapito

Kaikki ulkona käytettävä materiaali tarvitsee ajoittain huoltamista. Komposiittilaudat on puhdistettava puolen vuoden välein, jotta ne säilyvät kauniina. Poista silloin lehdet, siitepöly, lika ja muut epäpuhtaudet. Pese laudat saippualla, lämpimällä vedellä ja tukevalla harjalla. Pehmeällä harjalla varustettua painepesuria voi käyttää varovasti itsepäisten tahrojen ja lian poistamiseen, mutta suoraa painesuihkua ei saa koskaan käyttää. 

Jos sijoituspaikan ilma sisältää paljon epäpuhtauksia, puhdistaminen voi olla tarpeen useamminkin. 

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin asennat toimivan sadevesijärjestelmän

Näin asennat toimivan sadevesijärjestelmän

Kokosimme sinulle kattavat ohjeet sadevesijärjestelmän asentamiseen!

Tomaatin taimien esikasvatus

Tomaatin taimien esikasvatus

Tomaatin taimien esikasvatus ja viljely on helppoa – lue ohjeemme, joilla onnistut kasvattamisessa.

Ideoita kasvihuoneeseen

Ideoita kasvihuoneeseen

Herkullisia hyötykasveja, rentoa yhdessäoloa ja ihanaa kesätunnelmaa – poimi ideat kasvihuoneeseen.