Sataa, sataa ropisee – näin asennat toimivan sadevesijärjestelmän

Sade kuuluu syksyyn, ja isot sademäärät voivat koetella rakennusten kestävyyttä. Keväisin, etenkin runsaslumisen talven jälkeen, rakennusten riesana ovat puolestaan lumen sulamisvedet. On tuiki tärkeää, että rakennuksiin on asennettu hyvä sadevesijärjestelmä, joka ohjaa sade- ja hulevedet pois katolta, rakennuksen vierustalta, perusteista ja kulkuväyliltä asianmukaisesti. Huonokuntoinen sadevesijärjestelmä tai sen puuttuminen kokonaan voi johtaa ennen pitkää märkään ja ei-toivottuun lopputulokseen eli vesivahinkoon talon ulkokerroksissa ja perustuksissa.

Sadevesijärjestelmän asentaminen omaan kotitaloon ei ole kovin monimutkaista, mutta on muutamia seikkoja, joita kannattaa ottaa huomioon. Kokosimme sinulle kattavat ohjeet – tutustu eri vaiheisiin alta.

Varaa työhön seuraavat apuvälineet:

 • Kynä ja paperia
 • Metrimitta
 • Rautasaha
 • Pihdit
 • Ruuvinväännin
 • Metallille soveltuvaa saumausmassaa
 • Narua tai koukuntaivutin

Valmistautuminen helpottaa työtä

Ennen kuin aloitat sadevesijärjestelmän asentamisen, huomioi muutama seikka etukäteen, jotta työ sujuu helposti ja vaivattomasti. Aloita käyttöohjeen lukemisella ja aseta samalla kaikki sadevesijärjestelmän osat vierekkäin niin, että näet, miten ne liittyvät toisiinsa ja miten ne toimivat.

63868

Sadevesijärjestelmän mitoitus

Bilteman sadevesijärjestelmä on suunniteltu kestämään vettä jopa 125 neliömetrin kattoalueelta jokaista syöksytorvea kohden, kun katon kaltevuus on enintään 45 astetta. Se soveltuu useimpiin asuinrakennuksiin ja pieniin kiinteistöihin, mutta tämä on hyvä tarkistaa etukäteen varmuuden vuoksi.

Syöksyputket tulee asentaa 10 metrin välein toisistaan. Jos katon pituus on siis yli 10 metriä, tarvitset useamman kuin yhden syöksytorven.

Räystäskourun sopiva kaato

Jotta vesi virtaa juuri haluamaasi kohtaan, on tärkeää, että räystäskouru on hieman kallellaan. 3–5 millimetriä metriä kohden on hyvä lähtökohta riittävälle kaltevuudelle.

Sadevesijärjestelmän asentaminen

 1. Kourukoukku
  Räystäskourua eli tuttavallisemmin ränniä kannattavat kourukoukut asennetaan 60 cm:n välein toisistaan. Kiinnitä ensimmäinen ja viimeinen koukku 10 cm:n päähän kourun päistä. Kourukoukut kannattaa taivuttaa katon kaltevuuden mukaan. Taivutuksen suuruuden voit tarkistaa käyttöohjeesta.
 2. Lähtösuppilo
  Ennen kuin aloitat räystäskourujen kiinnittämisen asentamiisi kourukoukkuihin, valmistele ja asenna lähtösuppilo. Se on helpoin tehdä maassa. Myös tästä voit lukea tarkemmin käyttöohjeesta.
 3. Kourun päätykappale
  Asenna seuraavaksi kourun päätykappale, mikä tapahtuu myös helpoiten maassa. Levitä saumausmassaa kourun reunaan ja työnnä päätykappale noin 15 mm:n päähän kourun päästä.
 4. Räystäskouru
  Asenna räystäskourut kourukoukkuihin niin, että niiden takaosa asettuu koukun takareunassa olevan pienen kärjen alle.
 5. Kouruliitos
  Kourujen välille on tehtävä myös jatkoliitokset. Ne teet kiinnittämällä liitoskappaleen (kouruliitoksen) takareunan kourujen ympärille. Varmista, että liitoskappaleen takareuna on kiinni kouruissa samalla, kun asetat sen etupään kourun sauman päälle ja painat alas.
 6. Kulmaputki ja välikappale
  Asenna seuraavaksi kulmaputki lähtösuppiloon. Aloita mittaamalla kulmaputkien päiden välinen etäisyys ja katkaisemalla keskimmäinen kappale noin 12 cm etäisyyttä pidemmäksi. Työnnä keskimmäinen kappale alemman kulmaputken sisään ja pujota ylemmän kulmaputken päälle. Kiinnitä sitten syöksytorvi.
 7. Syöksyputken kiinnike
  Syöksytorven kiinnike asennetaan seinään heti putken taipeen alapuolelle. Asenna kiinnikkeet enintään kahden metrin välein kohtisuoraan toistensa alapuolelle. Jos asennat kiinnikkeet puuhun, käytä ruuveja, ja mikäli puolestaan betoniin tai tiileen, käytä ruuveja ja tulppia. Kun kiinnikkeet on asennettu seinään, voit kiinnittää syöksytorven.
 8. Veden ohjaaminen
  Jos syöksytorven on tarkoitus ohjata vesi maaviemäriin, käytä asennuksessa muhvia ja puhdistussuppiloa. Asenna syöksyputkeen työntöputki, joka tulee syöksyputken ulkopuolelle ja joka suunnataan puhdistussuppiloon. Jos vesi ohjataan sen sijaan maahan, syöksytorveen voi asentaa suoraan ulosheittäjän.
 9. Säädettävät kourukoukut
  Jos käytät säädettäviä kourukoukkuja, viimeinen vaihe on tarkistaa niiden kaltevuus ja säätää se oikeaksi. Täydelliset asennusohjeet voit lukea käyttöohjeesta.

Hyvä muistaa!

Jotta sadevesijärjestelmä toimisi hyvin, on tärkeää tyhjentää räystäskourut muutaman kerran vuodessa pudonneista oksista ja lehdistä. Kouruun kannattaa asentaa lehtisuojus, joka estää syöksytorven tukkeutumisen. Kaikki osat voi pestä tavallisella puhdistusaineella ja vedellä.

Ohjeita ja apua

Olemme apunasi onnistuneen sadevesijärjestelmän rakentamisessa ja asentamisessa. Olet aina tervetullut lähimpään Biltema-tavarataloosi kysymään neuvoa. Sadevesijärjestelmällemme on olemassa myös kattavat käyttö- ja asennusohjeet, jotka voit ladata alta.
Lataa käyttöohje

Mukavaa asennusprojektia!

Tutustu sadevesijärjestelmän tuotteisiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vältä klassiset perusvirheet talon maalaamisessa

Vältä klassiset perusvirheet talon maalaamisessa

Kun suunnittelet talosi julkisivun maalausta, on hyvä välttää tiettyjen klassisten virheiden tekemistä, sillä ne voivat vaikuttaa paitsi lopputulokseen myös omaan terveyteesi.