Opas sopivan lumilingon valintaan

Opas sopivan lumilingon valintaan

Taivaalta sataa sakeasti märkää lunta, eikä lumitöihin meneminen huvittaisi lainkaan. Motivaation voi saada kuitenkin nousemaan helpolla tavalla: hanki lumenluontityötä nopeuttava lumilinko! Poimi tästä Bilteman käytännön vinkit sopivan lumilingon valintaan.

Yksivaiheinen vs. kaksivaiheinen lumilinko

Useimmat lumilingot toimivat yhdellä ja samalla periaatteella, eli pyörivä syöttökierukka kerää lumen ja heittää sen pois. Lumilinkoja on olemassa yksi- ja kaksivaiheisia:

 • Yksivaiheinen lumilinko kerää lumen ja heittää sen pois samanaikaisesti. Linko ei siis käsittele lunta millään lailla ennen sen ulos heittämistä.
 • Kaksivaiheisessa lumilingossa on syöttökierukan ja puhaltimen yhdistävä järjestelmä: syöttökierukka syöttää lumen linkoon ja jauhaa sen osiin, minkä jälkeen puhallinpyörä puhaltaa sen ulos.

Kaksivaiheisuus takaa sen, että lumen saa lingottua kauemmas, jopa 10–15 metriin, kun taas yksivaiheisen lingon heittoetäisyys on 6–8 metriä.


Tehokkuus näkyy hinnassa

Yksivaiheiset lumilingot ovat yleensä edullisempia kuin kaksivaiheiset. Lisäksi kaksivaiheisissa lumilingoissa on tavallisesti:

 • tehokkaampi moottori
 • suurempi työleveys
 • suurempi työkorkeus
 • enemmän lisätoimintoja, kuten työvalaisin, sähkökäynnistys, lämmitetyt kahvat ja lumivallin murtaja

Mitä enemmän tehoa ja mitä suurempi työleveys ja -korkeus lumilingossa on, sitä enemmän se kykenee käsittelemään lunta, ja lumitöiden tekeminen nopeutuu. Yksivaiheisen lumilingon tyypillinen työleveys on 40–50 cm, ja se pystyy käsittelemään 20–30 cm:n syvyistä lumikerrosta, kun taas kaksivaiheisen lingon tavallinen työleveys on 50–70 cm, ja sillä voi työskennellä jopa 50 cm syvässä lumessa.

Useimmissa lumilingoissa on renkaat telojen sijaan. Renkaat tekevät lingosta helposti ja tarkasti ohjattavan, ja se etenee sujuvasti useimmilla alustoilla. Painavassa ja märässä lumessa eteneminen voi toki olla hankalampaa ja hitaampaa. Jäisellä säällä renkaisiin voi asentaa lumiketjut, jotka parantavat pitoa. Bilteman uusimmassa lumilinkomallissa on kuitenkin telat, jotka mahdollistavat vieläkin paremman liikkumisen etenkin raskaammissa olosuhteissa, kuten mutkaisilla metsäteillä.


Mieti, millaiseen käyttöön linko on tulossa

Vaikka kaksivaiheiset lumilingot ovat tehokkaampia, joissain tapauksissa yksivaiheinen linko on täysin riittävä. Jos lingon hankkii ensisijaisesti vain pienten alueiden lumenluontiin (esim. pihojen ajoväylät, pihapolut ja talon edessä oleva jalkakäytävä), voi yksivaiheinen lumilinko olla hyvä valinta.

Saatavana on myös akkukäyttöinen lumilapio, joka on käytännössä pienoiskokoinen lumilinko. Sen työleveys on 30 cm, ja se on järkevä ja käytännöllinen apuväline, kun halutaan kolata lumet sisäänkäyntien edestä ja kapeilta kulkuväyliltä, kuten talon ja autotallin väliltä.

"

Suurempien alueiden, kuten isojen pihojen tai parkkipaikkojen, lumenluontiin suositellaan kaksivaiheista lumilinkoa, jolla työskentely on tehokkaampaa ja nopeampaa. Mitä suurempi lingon työleveys on, sitä nopeammin lumityöt luonnollisesti sujuvat.

Valintaan vaikuttaa myös se, millaista lunta lingolla on tarkoitus käsitellä. Pääsääntöisesti kuivan ja kevyen lumen luomiseen riittää hyvin yksivaiheinen lumilinko; kaksivaiheinen linko pystyy puolestaan paremmin märempään ja painavampaan lumeen.


Muista pitää lumilinko kunnossa

Jotta lumilinko pysyisi hyvässä kunnossa, sille on hyvä tehdä tietyt huoltotoimenpiteet tasaisin väliajoin. Aina ennen käyttöä kannattaa tarkistaa seuraavat asiat:

 • moottoriöljytaso
 • suojukset ja turvalaitteet
 • säätimet
 • rengaspaineet

Seuraavat toimenpiteet tulee tehdä vuosittain:

 • sytytystulpan tarkistus ja puhdistus ja mahd. vaihto
 • moottoriöljyn vaihto
 • jalasten ja terän säätäminen ja mahd. vaihto
 • murtosokkien voitelu

Tarkemmin lumilingon huoltamisesta ja kunnossapidosta voit lukea laitteen mukana tulevasta käyttöohjeesta.

Huomaa, että lumilingon murtosokat on suunniteltu katkeamaan, jos syöttökierukka tukkeutuu jostain syystä. Tämä estää laitteen vaihdelaatikon vaurioitumisen. Pidä siis aina varalta ainakin yksi pari murtosokkia – älä koskaan käytä muunlaisia nauloja tai ruuveja korvaamassa alkuperäisiä sokkia.