Opas sopivan lumilingon valintaan

Opas sopivan lumilingon valintaan

Etenkin oikein lumisena talvena monen lumenluontimotivaatio voi olla nollassa – kuka nyt astuisi vapaaehtoisesti ulos huhkimaan lumilapion tai -kolan varteen, jos tuulee ja tuiskuttaa tai pakkanen paukkuu? Lisäksi lumitöiden tekeminen on raskasta, varsinkin jos lumi on seissyt maassa hyvän aikaa tai se on märkää ja painavaa nuoskalunta. Vaikka puhutaan paljon hyötyliikunnan tärkeydestä, voi perinteiseen lumen kolaamiseen ja lapioimiseen liittyä eräiden tutkimusten mukaan myös isoja terveyshaittoja, kuten sydänkohtauksen tai selkävammojen riski. Lumityömotivaation voi saada kuitenkin nousemaan, kun hankit hommaa helpottavan ja nopeuttavan lumilingon!

Lumilinkojen tarjonta markkinoilla on suuri. Mistä siis tietää, millainen lumilinko kannattaa hankkia ja mikä olisi paras juuri omiin tarpeisiin? Poimi tästä Bilteman vinkit sopivan lumilingon valintaan.

Eri lumilinkotyypit

Useimmat lumilingot toimivat yhdellä ja samalla periaatteella, eli pyörivä syöttökierukka kerää lumen ja heittää sen pois. Lumilinkoja on olemassa kahta eri tyyppiä, yksi- ja kaksivaiheisia linkoja.

Yksivaiheiset lumilingot

Yksivaiheinen lumilinko kerää lumen ja heittää sen pois samanaikaisesti. Se ei siis käsittele lunta millään lailla ennen sen ulos heittämistä. Yksivaihelingoissa ei ole myöskään itsevetäviä pyöriä tai telaketjuja, vaan ne liikkuvat syöttökierukkansa ja työntäjänsä tuottamalla yhteisvoimalla. Markkinoilla on saatavana sekä sähkö- että bensiinikäyttöisiä yksivaihelinkoja.

Tämän tyypin lumilinko on usein täysin riittävä kaupunkiympäristöön sekä tasaisten ja pienten, alle 100-neliöisten pihojen lumenluontiin. Yksivaiheinen lumilinko on kaksivaiheista linkoa edullisempi, ja suhteellisen pienikokoisena se on helppo säilyttää – jotkut niistä voidaan jopa ripustaa varaston seinälle tilaa viemästä. Lisäksi verrattain lyhyt lumenheittoetäisyys (6–8 metriä) takaa sen, että sopu säilyy tiiviimminkin asutussa naapurustossa.

Kaksivaiheiset lumilingot

Kaksivaiheisessa lumilingossa on syöttökierukan ja puhaltimen yhdistävä järjestelmä: syöttökierukka syöttää lumen linkoon ja jauhaa sen osiin, minkä jälkeen puhallinpyörä puhaltaa sen ulos. Lumen saa lingottua yksivaiheista linkoa kauemmas, jopa 10–15 metriin. Kaksivaiheisia lumilinkoja saa vain bensiinikäyttöisinä, mutta toisaalta voimakas polttomoottori takaa sen, että lumityöt hoituvat tehokkaasti.

Kaksivaihelingoissa on monesti itsevetävät pyörät tai telat. Ne selviytyvät työstä hyvin isoilla alueilla, myös mäkisissä ja epätasaisissa maastoissa sekä syvässäkin hangessa. Mitä enemmän tehoa ja mitä suurempi työleveys ja -korkeus lumilingossa on, sitä enemmän se kykenee käsittelemään lunta, toisin sanoen lumitöiden tekeminen nopeutuu. Kaksivaiheisen lingon tavallinen työleveys 50–70 cm, ja sillä voi työskennellä jopa 50 cm syvässä lumessa, kun taas yksivaihelingon tyypillinen työleveys on 40–50 cm ja se pystyy käsittelemään 20–30 cm:n syvyistä lumikerrosta.

Lisäksi kaksivaiheisissa lumilingoissa voi olla hienoja lisäominaisuuksia, kuten akku- tai sähkökäynnistys, useita vaihteita, sormiohjaus ja lumivallin murtaja. Työvalaisin mahdollistaa lumitöiden tekemisen myös pimeän aikaan, ja lämmitetyt kahvat puolestaan pitävät ohjaajan kädet lämpiminä kovemmallakin pakkasella.

Mieti, millaiseen käyttöön ja ympäristöön linko tulee

Vaikka kaksivaiheiset lumilingot ovat tehokkaampia, joissain tapauksissa yksivaiheinen linko on täysin riittävä. Jos lingon hankkii ensisijaisesti vain pienten ja tasaisten alueiden, kuten kaupunkiympäristössä pihojen ajoväylien, pihapolkujen ja talon edessä olevan jalkakäytävän lumenluontiin, voi yksivaiheinen lumilinko olla hyvä valinta. Suurempien alueiden, kuten isojen pihojen tai parkkipaikkojen, sekä kumpuilevien tai mäkisten tonttien lumenluontiin suositellaan kaksivaiheista lumilinkoa, jolla työskentely on tehokkaampaa ja nopeampaa.

Valintaan voi vaikuttaa myös se, millaista lunta lingolla on tarkoitus käsitellä. Pääsääntöisesti kuivan ja kevyen lumen luomiseen riittää hyvin yksivaiheinen lumilinko; kaksivaiheinen linko pystyy puolestaan käsittelemään paremmin märempää ja painavampaa lunta.
Useimmissa lumilingoissa on renkaat, jotka tekevät lingosta helposti ja tarkasti ohjattavan ja joiden ansiosta se kulkee sujuvasti useimmilla alustoilla, etenkin tasaisella. Painavassa ja märässä lumessa eteneminen voi toki olla hankalampaa ja hitaampaa. Jäisellä kelillä renkaisiin voi asentaa pitoa parantavat lumiketjut.

Bilteman kahdessa uusimmassa lumilinkomallissa, kaksivaiheisissa CST 7113:ssa ja HST 8613:ssa, on kuitenkin telaketjut, jotka mahdollistavat vieläkin paremman liikkumisen etenkin raskaammissa olosuhteissa, kuten mutkaisilla metsäteillä ja mäkisessä maastossa. Tuoreessa TM Rakennusmaailman (12/2020) teettämässä testissä Bilteman malli CST 7113 pärjäsi kiitettävästi ja sai kiitosta paitsi edullisuudestaan myös hyvästä työtehostaan ja voimakkaasta moottoristaan. Lisäksi arvosteluraati piti siitä, että linkoa on kevyt ja notkea ohjata.

akkukäyttöinen lumilapio_1.jpg

Bilteman valikoimassa on myös akkukäyttöinen lumilapio, joka on käytännössä pienoiskokoinen yksivaiheinen lumilinko. Sen työleveys on 30 cm, ja se on järkevä ja käytännöllinen apuväline, kun halutaan kolata lumet sisäänkäyntien edestä ja kapeilta kulkuväyliltä, kuten talon sisäänkäynnin ja autotallin väliltä. Myös se todettiin kolmannen osapuolen teettämässä testissä pari vuotta sitten lujaksi ja vahvaksi laitteeksi.

Muista pitää lumilinko kunnossa

Vaikka lumilinkoon laitettava rahallinen panostus on isompi verrattuna perinteisiin lapioihin ja koliin, on linko kuitenkin pitkäikäinen hankinta, varsinkin oikein huollettuna ja käsiteltynä. Jotta linko pysyisi hyvässä kunnossa, sille on hyvä tehdä tietyt huoltotoimenpiteet tasaisin väliajoin. Aina ennen käyttöä kannattaa tarkistaa seuraavat asiat:

  • moottoriöljytaso
  • suojukset ja turvalaitteet
  • säätimet
  • rengaspaineet

Seuraavat toimenpiteet tulee tehdä vuosittain:

  • sytytystulpan tarkistus ja puhdistus sekä mahdollinen vaihto
  • moottoriöljyn vaihto
  • jalasten ja terän säätäminen ja mahdollinen vaihto
  • murtosokkien kunnon tarkistus
  • vaijerien, käyttövipujen nivelten, ulosheittotorven kääntymiskulmavaihteen sekä pyörimisalustan voitelu

Tarkemmin lumilingon huoltamisesta ja kunnossapidosta voit lukea laitteen mukana tulevasta käyttöohjeesta.
On tärkeää muistaa, että lumilingon murtosokat on suunniteltu katkeamaan, jos syöttökierukka tukkeutuu jostain syystä. Tämä estää laitteen vaihdelaatikon vaurioitumisen. Pidä siis aina varalta ainakin yksi pari murtosokkia – älä koskaan käytä muunlaisia nauloja tai ruuveja korvaamassa alkuperäisiä sokkia.

Kun lumilinko ei ole käytössä, se on hyvä suojata suojapeitteellä samaan tapaan kuin vaikkapa ruohonleikkuri. Muista kuitenkin ottaa peite pois koneen päältä säännöllisesti, jotta sen alle tiivistyvä kosteus ei pääse ruostuttamaan linkoa.

Haluatko saada lumilingon valmiiksi kasattuna?

Kun ostat meiltä lumilingon, se toimitetaan kasaamattomana myyntipakkauksessaan. Lingon kasaaminen itse on helppoa, mutta valitsemalla Biltema Service -kasauspalvelun myymälähenkilökunta hoitaa kasauksen puolestasi ja saat lingon kasattuna ja käyttövalmiina sisältäen moottoriöljyn ja koeajon. Biltema Service -kasauspalvelun hinta lumilingolle on 49 euroa, ja voit ostaa sen paitsi myymälöistämme myös Osta & Nouda -palvelun kautta.