Nurmikon hoitaminen - näin pidät huolta nurmikosta

Nurmikon hoitaminen - näin pidät huolta nurmikosta

"Heitämpä vain siemenet pihalle ja istun aurinkotuoliin katsomaan nurmen kasvua". Se voi aluksi kuulostaa hyvältä suunnitelmalta nurmikollesi. Koska eihän sen hoitamiseen kovin kauan mene?

Pelkäänpä, ettei tämä ole totta. Kauniin nurmikon saaminen vaatii jonkin verran työtä ja muun muassa seuraavien seikkojen huomioimista:

  • Leikkaa ruoho 1–2 kertaa viikossa maaliskuun lopun ja lokakuun lopun välisenä aikana nurmikon kasvukauden mukaan. Leikkaa ruoho vain kuivalla säällä, ettei maaperä ei tiivisty ja estä juurien ravinnonsaantia – eikä ruohonleikkurisi ala ruostua.
  • Lannoita tai kalkitse nurmikko.
  • Poista sammal ja aja nurmikon läpi nurmikonilmaajalla tai puutarhajyrsimellä kerran vuodessa.
  • Haravoi lehdet pois syksyllä tai käytä ruohonleikkurissa bioclip- tai monitoimileikkuria.
  • Kastele nurmikkoa kuivana aikana, jos kestät suuren vesilaskun (ruoho kestää kyllä kuivia kausia, joten sitä ei oikeastaan tarvitse kastella).
  • Siisti nurmikko täydelliseksi reunatrimmerillä.

Millaista lannoitetta nurmikolle kannattaa antaa?

Nurmikko voi hyvin, jos se saa lannoitetta vähintään kerran vuodessa, mutta sitä kannattaa antaa 3–4 kertaa tai tarvittaessa. Aloita lannoitus keväällä, kun nurmikko on kuivunut hieman, mutta maaperä on vielä vähän kostea. Muista kastella nurmikko, ellei muutaman päivän aikana lannoitteen levittämisestä sada vettä. Voit toistaa tämän kesäkuun alussa tai puolivälissä, ja jos haluat todella vihreän ja hienon nurmikon, tee se vielä elokuun alussa.

Biltemalta saat nurmikkolannoitetta, joka sisältää myös hivenravinteita.

Sammalta nurmikolla – nurmikon ilmaus, milloin se tehdään?

Nurmikolla alkaa kasvaa sammalta, erityisesti varjopaikoissa, jos maaperä on ravinneköyhä.

Helpoimmin sammaleen poistaminen ja nurmikon ilmaaminen onnistuu maalis- ja huhtikuussa, kun nurmikko aloittelee kasvuaan. Tähän aikaan vuodesta sammal on melko irtonaista ja siten helppo poistaa. Sammalta voi kuitenkin poistaa pitkin kevättä helposti jollakin nurmikon ilmaajistamme, kuten sammaleenpoistaja/nurmikon ilmaaja tai tavallinen harava.

Nurmikon ilmaajat

Tutustu Bilteman nurmikonilmaajiin, jotka soveltuvat sammalen torjumiseen.

Tutustu valikoimaamme

Sammaleenpoistajaa voi käyttää kerran vuodessa. Se on hellävarainen menetelmä, koska telan pienet harjat eivät vahingoita ruohoa. Jos haluat tehdä vähän fyysistä työtä ja sinulla on pieni puutarha, vanhanaikainen rautaharava sopii työhön hyvin. Valitse sammaleenpoistotapa investointihalusi, innostuksesi ja käytettävissäsi olevan ajan mukaan. Biltemalla on useita vaihtoehtoja sammaleen torjumiseen puutarhassa – enempää sinun ei kannata maksaa?

Epätasainen nurmikko ja nurmikon jyrääminen

Toinen menetelmä sammaleen käsittelyyn on jyrääminen pituus- ja poikittaissuuntaan. Se voi vaikuttaa myönteisesti myös sammaleenpoistoon ja auttaa muuttamaan takapihan jättömaan paraatikentäksi.

Tee lisäkylvö uusilla ruohonsiemenillä

Onko nurmikostasi tullut harvahko ja ruskealaikkuinen? Silloin voit tuuheuttaa sitä kylvämällä uusia ruohonsiemeniä. Tämä on tehtävä silloin, kun nurmikko on kuiva, muuten lisäkylvö voi vaikuttaa negatiivisesti ja muuttaa nurmikon keltaiseksi ja ikävännäköiseksi.

Uutta nurmikkoa kannattaa kylvää keväällä, tarkemmin sanoen huhti- tai toukokuussa, ja syksyllä elo- ja syyskuussa. Uudet siemenet tarvitsevat vettä ja lämmintä maaperää, ja kasvit saavat parhaat kasvuolosuhteet keväällä tai syksyllä lämpötilan ja sateen ansiosta.

Ennen jälkikylvöä:

  • Leikkaa nurmikko ruoholeikkurin alimmalla leikkauskorkeudella.
  • Poista sen jälkeen sammal ja ilmaa nurmikko niin, että ilmaa kulkeutuu nurmikon pohjaan asti.
  • Levitä uudet ruohonsiemenet levitysvaunulla niin, että ne jakautuvat tasaisesti nurmikolle.
  • Täydennä nurmikkolannoitteella, joka antaa sekä uusille että vanhoille nurmikasveille lisää kasvuvoimaa.

Milloin on paras aika leikata nurmikko?

Nurmikko voidaan leikata milloin tahansa puutarhakauden aikana maaliskuun lopusta aina syys-lokakuuhun, mikäli se ei ole liian märkä. Viimeisellä leikkuukerralla kannattaa nurmikko jättää hieman korkeammaksi kuin yleensä, jotta nurmikko talvehtisi mahdollisimman hyvin.

Ensimmäisellä leikkuukerralla on muistettava, ettei nurmikkoa aja kerralla liian lyhyeksi. Kultainen sääntö on, että nurmikosta ei leikata enempää kuin 1/3 kerrallaan, muuten on riski vahingoittaa ruohonkorren puolissa välin olevaa kasvukohtaa.

Kuinka kauan nurmikkoa on kasteltava?

Nurmikko kellastuu kesällä erityisen kuivina aikoina. Mutta on tärkeää muistaa, että ruoho ei kuole kellastumiseen, ja se kasvaa melkein aina takaisin, kun alkaa sataa. Joten nurmikkoa ei tarvitse kastella. Se tarvitsee vettä vain, jos haluat estää sen kuihtumisen, ja silloin vettä on annettava ennen kellastumista. Älä kastele kovin usein, mutta anna kerralla paljon vettä, non 20 litraa neliömetrille.

Kannattaa muuten muistaa, että nurmikon kastelu näkyy todennäköisesti vesilaskussa. Siksi sadevesisäiliö on fiksu tapa kerätä puutarhaan ilmaista kasteluvettä.

Muista kastelu

Biltemasta löydät kastelutarvikkeet ja -järjestelmät niin pienille kuin suurille pihoille.

Tutustu valikoimaamme

 

 

Asukkaat maan pinnalla ja sen alla

Maan alla elävät eläimet, kuten myyrät ja kontiaiset, eivät todennäköisesti tiedä, että sinä haluat hienon nurmikon. Näin ollen joudut luultavasti päättämään, haluatko tasoittaa maan pinnalle ilmestyvät kasat  vai koittaa pelotella maanalaisen väen pois myyrä-/kontiaiskarkotteilla.

Katso kaikki tuotteet tuholaistorjuntaan

Yksi puutarhan vihatuimpia asukkaita on voikukka. Ne kannattaa poistaa nurmikolta heti keväällä, ellet halua ihastella keltaista merta terassiltasi. Voikukka leviää salamannopeasti ilmassa leijuvien siementen avulla. Tee siis puutarhassa kierros rikkaruohonpoistajan kanssa.

Katso kaikki tuotteet rikkaruohojen torjuntaan

Onko ruoho aidan täällä puolen tarpeeksi vihreää?

Jos puutarhasi nurmikko on menetty tapaus, voi olla hyvä idea perustaa koko nurmikko uudelleen. Voit myös antaa puutarhasi luonnon käsiin ja tarjota hyönteisille rauhaisia paikkoja korkean heinän ja ruskeiden laikkujen keskeltä. Sinun puutarhasi – sinun valintasi.

Oavsett hur stor din trädgård är och vem som bor där, så är en sak säker. Det finns gott om kvalitetstid att hämta i den egna trädgården. Det är en spännande plats att vara och koppla av på, även om du jobbar, och följa utvecklingen året runt.

Kaikki työkalut ja välineet puutarhaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit