Näin torjut liukkautta ja poistat lumen kotipihasta ja pihatieltä

Vaihtelevat säät tarjoavat talveen suuria haasteita: yhtenä päivänä on lauhaa ja kosteaa, seuraavana pakastaa ja tiet muuttuvat liukkaiksi, kolmantena jo pyryttää ehkä lunta. Liukkauden torjuminen ja lumen poistaminen pihalta ja pihaan johtavalta ajoväylältä sekä ovien edustoilta on useimpien omakotitaloasujien jokatalvinen urakka. Autotalliin tai -katokseen johtavan ajotien ja pihan pitämiseen jäättömänä ja lumettomana on kuitenkin useita hyviä keinoja ja apuvälineitä.

Valikoimastamme löydät oikeat välineet ja keinot, joilla jään ja lumen poistaminen sujuu helpommin, kulkeminen jalkaisin tai autolla onnistuu varmemmin ja vältät liukastumisen omassa pihassa. Poimi vinkkimme talteen alta!

Liukkauden torjunta

Jäinen piha on sekä hankala että vaarallinen. Siksi etenkin ovien edustan pitäminen jäättömänä ja helposti kuljettavana on tärkeää. Toisille hiekka tai sora on siihen paras vaihtoehto, toiset taas levittävät maahan mieluiten liukkaudenestoaineita tai sulatussuolaa – jotkut jopa kahvinporoja. Toiset käyttävät lumen ja jään sulatukseen pihalta puolestaan edistyneempiä keinoja, kuten lämpökaapeleita ja lämpömattoja. Eri menetelmillä on etunsa ja haittansa, ja ne kannattaa ottaa huomioon.

 

Hiekka on edullinen vaihtoehto

Hiekan etuna on edullinen hinta ja neutraali vaikutus kasveihin. Se ei kuitenkaan pehmennä jäätä, ja sitä on levitettävä lisää heti, kun se on painunut jäähän. Lisäksi hiekka on lakaistava ja kuljetettava pois keväällä. Siksi hiekka ei ole myöskään hyvä vaihtoehto nurmikkoiselle ajotielle.

Suola ja jäänsulatushiutaleet vaikuttavat ennakoivasti ja pitkään

Sulatussuolaa on perinteisesti käytetty jään sulatuksen ja pidentämään hiekan vaikutusta. Sitä käyttämällä liukkautta vastaan ei tarvitse taistella niin usein. Suolan liiallisella käytöllä voi kuitenkin olla haittavaikutuksia ympäristölle ja lähellä olevalle kasvillisuudelle, ja halkeamisvaaran vuoksi sen käyttämistä kannattaa välttää betonipinnoilla ja -laatoilla.

Sitä vastoin jäänsulatusainehiutaleet ovat hellävarainen vaihtoehto ympäristölle ja useimmille materiaaleille. Kalsiumkloridia olevat pitkävaikutteiset hiutaleet tuottavat lämpöä ja alkavat sulattaa lunta ja jäätä välittömästi ja toimivat hyvin myös ennaltaehkäisevästi ja tavallista suolaa tehokkaammin

 

 

Liukkaudenestoaine on pitkäkestoinen ja hellävarainen hiekoitustapa

Liukkaudenestoaine on ympäristöystävällisempi, vaarattomampi ja taloudellisempi keino kulkuväylien turvaamiseen. Liukkaudenestoainetta voi käyttää niin ajoteille, käytäville kuin ajoväylille. Sen teho on pitkä, ja se toimii vaihtelevissa lämpötiloissa aina 25 pakkasasteeseen asti. Koska liukkaudenestoaine on valmistettu luonnollisesti paisutetusta silikaatista, se ei sisällä suolaa eikä vahingoita ajotien tai sisäänkäynnin varsinaista pintaa.

Lue lisää liukkaudenestoaineesta

 

Lumen poistaminen

Vähäisen lumen luontiin voi riittää perinteinen lumilapio tai lumikola, isomman määrän poistamiseen taas lumilinko on oiva valinta. Jos lunta on kertynyt katollekin paksu kerros, saatat tarvita puolestaan lumenpudotinta.

Luo lumi silloin, kun se on helpointa

Jos haluat käyttää perinteistä lumilapiota, lumitöihin kannattaa suunnata niin pian kuin mahdollista, kun alkaa sataa paljon lunta. Uusi lumi on kevyttä ja ilmavaa, jolloin sitä on helpompi siirtää kuin silloin, kun se on ehtinyt painua, kostua ja tiivistyä painavammaksi. Lunta kannattaa luoda usein ja vähän kerrallaan sen sijaan, että odottaisit paksumpaa lumikerrosta.

 

 

Lumenpoisto korkealta

Lumenpudotin – tai lumihöylä, kuten sitä joskus kutsutaan – on kätevä apuväline lumen poistamiseen katolta. Katolle kiipeäminen ja lumen pudottaminen sieltä tavallisella lumilapiolla voi olla vaarallista. Lumenpudotin on parempi ja turvallisempi vaihtoehto: siinä on poikittainen terä, joka on kiinnitetty pitkään teleskooppivarteen, ja sen avulla lumen voi poistaa maasta käsin turvallisesti vain työntämällä lumenpudottimen terän katolla olevaan lumeen. Teleskooppivarren ansiosta pudottimen pituutta saa säädettyä niin, että terä ulottuu myös erityisen korkealla oleviin kohtiin.

Lue vinkit lumen pudottamiseen katolta

Ison lumimäärän poistaminen tehokkaasti

Isompien lumimäärien poistamiseen on paras hankkia tehokas lumilinko, sillä lumilapio, lumikola tai lumentyönnin eivät enää riitä. Lumilingolla suuret lumimäärät saa helposti pois autotalliin tai -katokseen johtavalta ajotieltä, parkkipaikalta ja muilta avoimilta alueilta.

Oikean mallin valinta voi kuitenkin olla vaikeaa. Valitse lumilinko sen mukaan, kuinka suuri tonttisi on, millainen alusta siinä on ja kuinka paljon ja minkä tyyppistä lunta lingolla on siirrettävä.

Valikoimassamme on erilaisia malleja, joista löytyy eri käyttötarkoituksiin sopiva kone. Ennen valintaa suosittelemme kuitenkin lukemaan alla olevan artikkelin, mitä kannattaa huomioida ennen lumilingon hankkimista.

Valitse sopiva lumilinko

Muista nämä vanhat hyvät säännöt:

  • Varustaudu lumitöihin oikein! Tarvitset kunnon vaatteet sekä jalkineet, jotka kestävät kosteutta ja ovat mielellään melko kovapintaiset.

  • Valitse hyvät ja sopivat välineet paitsi asuinpaikkasi ja asumismuotosi myös sen mukaan, miten paljon lumitöitä tarvitset tehdä.

  • Käytä oikeaa tekniikkaa, jotta et satuta itseäsi! Ota voima jaloistasi, pidä selkä suorana ja vatsa tiukkana. Älä kierrä ylävartaloa liikaa, varsinkaan silloin, kun kannattelet raskasta lumilapiota. Älä myöskään yritä liikaa, vaan ota lunta kerrallaan lapioon tai kolaan vain sen verran, minkä varmasti jaksat siirtää paikasta toiseen.

 

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muista heijastaa!

Muista heijastaa!

Takaa koko perheen turvallisuus loppusyksyn ja talven pimeydessä

Pidä huolta akustasi

Pidä huolta akustasi

Me kaikki kaipaamme rakkautta – aivan kuten menopelisi akkukin.

Talviautoilijan muistilista

Talviautoilijan muistilista

Autosi kaipaa rakkautta talvellakin – Talviautoilijan muistilista Bilteman tapaan