Muista heijastaa!

Muista heijastaa!

Sanotaan, että heijastin on halpa ja helppo henkivakuutus. Vaikka heijastinta käyttämällä jalankulkija voisi pelastua vähintään loukkaantumiselta varsinkin pimeiden talvikuukausien aikana, unohtaa edelleen noin joka toinen suomalainen heijastimen kokonaan hämärällä liikkuessaan.

Liikenneturvan mukaan jalankulkijoiden liikennekuolemien määrä on puolittunut Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja loukkaantumisetkin ovat vähentyneet kolmanneksella. Yli 25 % kuolemantapauksista tapahtuu pimeällä tai hämärässä, ja vuosina 2014–2016 noin joka viides menehtyneistä olisi voinut pelastua heijastinta käyttämällä. Heijastimen käyttöön liittyvät edut ovat siis kiistattomat, mutta siitä huolimatta vain noin puolet suomalaisista käyttää säännöllisesti heijastinta pimeällä liikkuessaan.

Heijastinvalikoima on laaja

Suomessa on vietetty valtakunnallista heijastinpäivää 1.10. vuodesta 2013 lähtien. Sen tarkoituksena on mm. muistuttaa ihmisiä, että lain mukaan jalankulkijalla on pimeällä liikkuessaan oltava asianmukainen heijastin. Tämä tarkoittaa sitä, että heijastimessa tulee olla mm. CE-merkintä ja että sen kokonaisvalovoiman ja pinta-alan pitäisi olla standardin EN 13356 mukainen.

Bilteman etenkin loka-marraskuussa kasvavassa heijastinmyynnissä on eniten kysyntää heijastinliiveille ja -nauhoille, jotka ovat käteviä esimerkiksi lenkkeillessä. Erilaiset takkeihin ja reppuihin kiinnitettävät pehmeät heijastimet, kuten eläimet ja muut kuviot, ovat puolestaan suosittuja etenkin lasten keskuudessa. Lisäksi Bilteman valikoimassa on erilaisia heijastavia vaatteita ja asusteita vapaa-aikaan ja ammattilaiskäyttöön. Kotieläintenkin turvallisuus on taattu pimeällä, kun esimerkiksi koiralle hankkii heijastavan liivin ja kaulapannan ja hevoselle heijastavan loimen.

Vastoin uskomuksia ulkoiluvaatteissa olevat valmiit heijastavat nauhat ja kuviot eivät usein yksistään riitä takaamaan kävelijän turvallisuutta, sillä ne kuluvat käytössä ja pesuissa, ja siksi niiden vaikutusta suositellaan täydentämään perinteisillä heijastimilla. Asiantuntijoiden mukaan heijastinliivi on hyvä lisä niin lapselle kuin aikuisellekin. Perinteinen roikkuva heijastin kävelijän polven korkeudella on tärkeää muistaa, sillä se heijastuu auton valoista parhaiten. Lisäksi käsivarsien ja säärten ympärille laitettavat heijastinnauhat tuovat lisäturvallisuutta, kun taittaa matkaa pimeässä pitkin tien laitaa: liikkuva kohde kiinnittää nimittäin nopeammin autoilijan huomion.

Uskomukset ja unohtaminen

Heijastimen käyttöön liittyy lisäksi monia myyttejä. Monet esimerkiksi ajattelevat, ettei heijastinta tarvitse käyttää, jos katu tai tie on valaistu, mikä ei pidä paikkaansa. Vaikka jalankulkija erottaa lähestyvän auton valaistussa ympäristössä, voivat autoilijan näkyvyyttä puolestaan häiritä monet eri seikat, kuten varjot, sade ja sumu sekä märkä asvaltti. Valitettavan moni onnettomuus sattuu, kun heijastimeton jalankulkija lähtee ylittämään tietä kaupunkiympäristössä – myös suojatiellä.

50 kilometrin tuntivauhtia ajavalla autoilijalla on jopa 10 sekuntia aikaa huomata heijastinta käyttävä kävelijä. Mikäli heijastinta ei ole, on auton ja jalankulkijan kohtaustilanne vain kahden sekunnin päässä. On sanomattakin selvää, että on äkkiä kysymys elämästä ja kuolemasta.

Valtakunnallisesta heijastinpäivästä, kasvavista heijastinmyynneistä ja ihmisten lisääntyneestä tietoisuudesta huolimatta edelleen noin joka toinen suomalainen liikkuu ilman heijastinta ja joutuu varsinkin pimeinä talvikuukausina onnettomuuksiin sekä tietä ylittäessään että tien laidassa kävellessään. Suurin syy sille, ettei heijastinta ole matkassa, on yksinkertaisesti sen unohtaminen. Älä siis unohda, vaan muista taata koko perheen turvallisuus loppusyksyn ja talven pimeydessä! Biltemasta hankit edullisesti CE-hyväksytyt ja standardit täyttävät erilaiset heijastintuotteet.