Muista heijastaa – heijastin voi pelastaa pimeän aikaan

Muista heijastaa – heijastin voi pelastaa pimeän aikaan

Sanotaan, että heijastin on halpa ja helppo henkivakuutus. Vaikka heijastinta käyttämällä jalankulkija voisi pelastua vähintään loukkaantumiselta varsinkin pimeiden talvikuukausien aikana, unohtaa edelleen noin joka toinen suomalainen heijastimen kokonaan hämärällä liikkuessaan. 1.10. vietettävän valtakunnallisen heijastinpäivän tarkoituksena on muistuttaa heijastimen käytön tärkeydestä ja heijastimen asianmukaisuudesta – ja että pimeällä sen käyttö on laissa säädetty.

Liikenneturvan mukaan puolet jalankulkijoiden kuolemantapauksista tapahtuu pimeällä tai hämärässä, ja on arvioitu, että vuosina 2015–2019 kolme menehtyneistä olisi voinut pelastua heijastinta käyttämällä. Heijastimen käytön edut ovat siis kiistattomat, mutta silti seurannan mukaan vain hieman yli puolet suomalaisista käytti heijastinta pimeän aikaan valaistussa ympäristössä liikkuessaan vuonna 2020. Saman vuoden joulukuussa kuitenkin jopa 80 prosenttia kertoi käyttävänsä heijastinta aina tai yleensä.

Heijastinvalikoima on laaja

Suomessa on vietetty valtakunnallista heijastinpäivää 1.10. vuodesta 2013 lähtien. Sen tarkoituksena on muun muassa muistuttaa ihmisiä, että lain mukaan jalankulkijalla on pimeällä liikkuessaan oltava asianmukainen heijastin. Tämä tarkoittaa puolestaan sitä, että heijastimessa tulee olla esimerkiksi CE-merkintä ja että sen kokonaisvalovoiman ja pinta-alan pitäisi olla standardin EN 13356 mukainen.

65246

Bilteman etenkin loka-marraskuussa kasvavassa heijastinmyynnissä on eniten kysyntää heijastinliiveille ja -nauhoille, jotka ovat käteviä esimerkiksi lenkkeiltäessä. Sileille pinnoille, kuten kävelysauvoihin, potkulautoihin ja polkupyörän runkoon, voi laittaa heijastinteippiä, ja esimerkiksi vaatteisiin ja reppuihin voi suihkuttaa heijastavaa suihketta. Huomaathan kuitenkin, ettei suihkeella voi korvata CE-merkittyjä heijastimia, vaan sillä vain täydennetään niiden toimintaa.

Lisäksi Bilteman valikoimassa on erilaisia heijastavia huomiovaatteita ja asusteita vapaa-aikaan ja ammattikäyttöön. Kotieläintenkin turvallisuus on taattu pimeällä, kun esimerkiksi koiralle hankkii heijastavan liivin ja kaulapannan ja hevoselle pukee jalkaheijastimet ja heijastinriimun.

Vastoin uskomuksia ulkoiluvaatteissa olevat valmiit heijastavat nauhat ja kuviot eivät yksistään riitä takaamaan kävelijän turvallisuutta, sillä ne kuluvat käytössä ja pesuissa. Siksi niiden vaikutusta suositellaan täydentämään muilla heijastimilla.

Asiantuntijoiden mukaan heijastinliivi on hyvä lisä niin lapselle kuin aikuisellekin. On tärkeää muistaa myös perinteinen roikkuva heijastin, sillä se heijastuu parhaiten lähestyvän auton valoista heiluessaan jalankulkijan polven korkeudella. Lisäksi käsivarsien ja säärten ympärille laitettavat heijastinnauhat tuovat lisäturvallisuutta, kun taittaa matkaa pimeässä pitkin tien laitaa: liikkuva kohde kiinnittää nimittäin nopeammin autoilijan huomion.

Uskomukset ja unohtaminen

Heijastimen käyttöön liittyy lisäksi monia myyttejä. Monet esimerkiksi ajattelevat, ettei heijastinta tarvitse käyttää, jos katu tai tie on valaistu, mutta se ei pidä paikkaansa. Vaikka jalankulkija erottaa lähestyvän auton valaistussa ympäristössä, voivat autoilijan näkyvyyttä puolestaan häiritä monet muut seikat, kuten varjot, sade ja sumu sekä märkä asvaltti. Valitettavan moni onnettomuus sattuu, kun ilman heijastinta liikkeellä oleva jalankulkija lähtee ylittämään tietä kaupunkiympäristössä – myös suojatiellä.

Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija voi havaita heijastinta käyttävän jalankulkijan noin 350 metrin etäisyydeltä, kun taas ilman heijastinta kulkevan vasta 50 metrin päästä. Kaukovaloilla vastaavat luvut ovat jopa 600 metriä ja 150 metriä. On siis sanomattakin selvää, että aivan yhtäkkiä voi olla kysymys elämästä ja kuolemasta ja että tilanteen voisi korjata heijastinta käyttämällä.

Valtakunnallisesta heijastinpäivästä, kasvavista heijastinmyynneistä ja ihmisten lisääntyneestä tietoisuudesta huolimatta edelleen noin joka toinen suomalainen liikkuu ilman heijastinta ja joutuu varsinkin pimeinä talvikuukausina onnettomuuksiin sekä tietä ylittäessään että tien laidassa kävellessään. Suurin syy sille, ettei heijastinta ole matkassa, on yksinkertaisesti sen unohtaminen. Ethän siis unohda, vaan muista taata koko perheen turvallisuus loppusyksyn ja talven pimeydessä ja kiinnitä heijastimet valmiiksi ulkoiluvaatteisiin. Biltemasta hankit edullisesti CE-hyväksytyt ja standardit täyttävät erilaiset heijastintuotteet.

Lähde: Liikenneturvan verkkosivut