Muutto edessä? Huomioi nämä seikat pakatessasi!

Muutto edessä? Huomioi nämä seikat pakatessasi!

Useat sadat tuhannet suomalaiset muuttavat vuosittain paikkakunnalta toiselle kotimaassa. Tavaroiden pakkaaminen ja niiden siirtäminen vanhasta kodista uuteen ovat iso osa muuttamista, mutta siihen kuuluu lopulta myös paljon muuta. Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: koko muuttoprosessin hyvä suunnittelu ja tarvittavien tavaroiden hankkiminen etukäteen tekevät muuttamisesta tehokasta ja jopa ihan mukavaa.

Siivoa ja karsi!

Ennen kuin aloitat tavaroiden pakkaamisen, olisi hyvä tehdä kunnon suursiivous: käy läpi kaikki tavarasi ja mieti tarkasti, onko niiden joukossa jotain, mitä et ole aikoihin käyttänyt tai mitä et tule enää tarvitsemaan. On sanomattakin selvää, että muutosta tulee sitä helpompi ja vaivattomampi, mitä vähemmän tavaraa on siirrettävänä. Vaikka siivous ja tavaroiden karsimistyö eivät houkuttelisi, tulet varmasti kiittämään itseäsi siinä vaiheessa, kun vanha koti alkaa täyttyä kasvavista muuttolaatikkopinoista. Tässä vaiheessa kotoa löytyy useimmiten myös käyttöön täysin kelpaamatonta tavaraa – sellaista et varmastikaan halua enää kuljettaa mukanasi uuteen kotiisi?

Siivous- ja karsimisvaihe kannattaa myös aloittaa hyvissä ajoin ennen itse muuttoa. Mikäli aloitat sen juuri muuttopäivän kynnyksellä, ajaudut väistämättä siihen, että aika loppuu kesken ja päädyt kiireessä pakkaamaan kaiken mukaan – myös kaiken sen turhan ja tarpeettoman, ehkä myös käyttökelvottoman. Muista, ettei kaikkea tarpeetonta tarvitse heittää pois, vaan käyttökelpoiset tavarat voi viedä esim. kirpputorille tai kierrätyskeskukseen tai myydä tai antaa jollekin niitä enemmän tarvitsevalle. Toisen roska voi siis olla toisen aarre.

Tarvittavat apuvälineet

Kun tavaroita on karsittu, jäävät jäljelle uuteen kotiin siirrettävät tavarat ja huonekalut, ja ne tarvitsevat tietysti paikan itselleen muuton ajaksi. Suosittelemme hankkimaan ainakin seuraavat tarvikkeet ja välineet:

  • Muuttolaatikoita
  • Pakkausteippiä
  • Muuttohuopaa suojaamaan esim. huonekaluja, televisiota ja muita suuria esineitä kuljetuksen aikana.
  • Kuplamuovia, aaltopahvia tai voimapaperia herkästi särkyvien esineiden ympärille.
  • Muuttolaatikon jakajia, jotka pitävät lasitavarat erillään toisistaan ja estävät niitä särkymästä.
  • Kevytpeitteen/Pressun tai suojapeitteen suojaamaan muuttolaatikoita, huonekaluja yms. sateelta ja kosteudelta peräkärryssä.

Lisäksi voi olla järkevää hankkia tavarakärry tai nokkakärry, jolla muuttolaatikoiden ja muiden painavampien esineiden kuljettaminen on helppoa, ja vältyt selkäsi liialta rasittamiselta. Sopivaa kärryä valitessa kannattaa miettiä, miten painavaa lastia sillä kuljetetaan. Tavarakärry on nokkakärryä tukevampi ja vakaampi ja kestää enemmän painoa.

Ole systemaattinen!

Muuttolaatikoiden täyttämisessä kannattaa olla systemaattinen. Se voi ottaa aikansa, mutta lopussa kiitos seisoo, ja tavaroiden purkaminen uudessa kodissa helpottuu. Ensinnäkin jokaiseen laatikkoon, kassiin ja laukkuun on hyvä kirjoittaa näkyviin selkeästi, mitä ne sisältävät. Kun on kyse kymmenistä samanlaisista laatikoista, unohtuu herkästi, mitä missäkin on. Näin vältyt etsimästä neulaa heinäsuovasta, kun aloitat lopulta laatikoiden purkamisen.

Purkamisvaihe helpottuu myös, kun kirjoitat sisällön lisäksi kunkin laatikon ja laukun kylkeen, mihin huoneeseen kyseiset tavarat kuuluvat. Näin tavarat tulee vietyä suoraan oikeaan paikkaan uudessa kodissa, eivätkä ne kaikki keräänny esimerkiksi yhteen huoneeseen. Yksi helppo tapa on numeroida uuden kodin huoneet ja kirjoittaa tiettyä huonetta vastaava luku oikean laatikon, kassin tai laukun kylkeen. Näin laatikot löytävät tiensä helposti oikeaan huoneeseen. Tämä helpottaa myös muuttoapureiden työtä, sillä heillä ei välttämättä ole tietoa esimerkiksi siitä, mikä makuuhuone tulee kenenkin perheenjäsenen käyttöön uudessa kodissa.