Mitä tehdä ulkona talvella? Vinkit talven eri aktiviteetteihin

Mitä tehdä ulkona talvella? Vinkit talven eri aktiviteetteihin

Koko Suomi suorastaan kylpee lumessa jälleen tänä talvena. Koulujen hiihtolomat kolkuttavat aivan nurkan takana, ja myös laskiainen koittaa pian. Molemmat ovat perinteisiä ja otollisia ajankohtia koko perheen yhteiseen ajanviettoon vaikkapa pulkkamäessä tai muissa talven aktiviteeteissa, jotka saavat ilon pintaan ja hymyn huulille.

Mäenlaskun lisäksi posket voi saada punaisiksi muissakin hienoissa talviaktiviteeteissa, kuten lumilinnan tai lumiukon rakentelussa tai niin sanotuissa pipolätkäpeleissä. Ja välillä pelkkä perheen kesken vietetty eväsretki kauniissa talvisessa luonnossa voi riittää.

Luistavat välineet mäenlaskuun

Mäenlaskuvälineiden tarjonta on kasvanut viime vuosina paljon. Perinteisiä välineitä edustavat liukurit, pulkat ja rattikelkat. Nykyään saa myös jarrullisia pulkkia, mikä voi tuoda turvaa, kun vauhti ei pääse kiihtymään mäessä liian kovaksi. Uudempia tulokkaita mäenlaskuvälineiden joukossa ovat erilaiset liukumatot, laskupatjat ja niin sanotut snow tubet. Patjamaiset laskuvälineet ovat kevyitä vetää mäen laelle ja lähteä uuteen liukuun, mutta kannattaa huomata, etteivät ne sovellu alle 3-vuotiaille. Pyöreä puhallettava snow tube on tarkoitettu vielä vanhemmille lapsille, sillä niiden vauhti voi kiihtyä isoksikin. Kypärän käyttö on siis erittäin suositeltavaa. Perheen pienimmät voivat nautiskella olostaan vauvapulkassa, jossa on selkänoja ja johon lämmikkeeksi voi laittaa lampaantaljan.

Lumiveistokset ovat ilo silmälle

Runsasluminen talvi kannattaa hyödyntää ja rakentaa lumilinna, jonka muotoilussa vain mielikuvitus on rajana. Kaivaisitteko lumilinnan isoon lumikasaan vai pyörittelisittekö isoja palloja linnan seiniksi? Lumilinnan tai muiden veistosten tekemisessä hyvä lumilapio on tarpeellinen apuväline. Kosteampi nuoskalumi voi innostaa edistyneempienkin lumiveistosten tekemiseen ja tarjota tekemistä moneksi tunniksi – ja perinteinen porkkananenäinen lumiukkohan on monen lapsen ehdoton suosikki!

Kokeile pihapelejä ja leikkejä

Isot lumikasat innostavat myös erilaisiin leikkeihin, kuten ratkaisemaan, kuka onkaan kukkulan kuningas. Vai haastaisitko koko porukan kuitenkin kotipihassa pelattavaan ”jääpallopeliin”? Tennispallolla pelatut pihapelit ovat monelle aikuiselle varmasti tuttuja heidän omasta lapsuudestaan. Parhaan ja kovimman laukojan saatte selville puolestaan leikkimielisessä laukaisukisassa kätevää laukaisumittaria käyttäen.

Eväät kruunaavat ulkoilupäivän

”Milloin voidaan syödä eväät?”, kuuluu monen auton takapenkiltä jo alkumatkasta, kun suunnataan reissuun. Eväiden syöminen on monelle niin matkojen kuin talviulkoilunkin kohokohta, ja syötävää on hyvä varata mukaan etenkin pidempänä talviaktiviteettipäivänä. Eväsleipäpusseihin käärityt voileivät ja termospulloon mukaan otettu kahvi tai kuuma mehu maistuvat hyvältä luonnon helmassa, ja kylmempänä pakkaspäivänä lämmittää puolestaan ruokatermokseen tehty herkullinen keitto. Monen mielestä mikään ei puolestaan voita nuotiolla paistettua makkaraa! Evästauolla kannattaa muistaa lisätä vaatetta päälle ja istua kylmää eristävän istuinalustan, jottei kylmä pääse luihin ja ytimiin.

Muista oikea pukeutuminen

Talviurheilupäivään pukeutuminen on kaiken a ja o. Aktiviteettien tuoksinassa voi helposti tulla kuuma, jopa hiki, joten on tärkeää, että vaatteet hengittävät ja siirtävät kosteutta pois iholta. Olethan tutustunut kerrospukeutumisen periaatteisiin? Vaihtelevissa säissä etenkin lasten talvipukeutumisessa on myös tärkeää, että uloin kerros vähintään hylkii hyvin kosteutta ja mieluiten on täysin vedenpitävä. Syvässä lumihangessa tarvottaessa ja leikittäessä päällysvaatteiden hihoissa ja lahkeissa olevat lumilukot estävät lumen pääsyn esimerkiksi sisälle kenkiin.

Tuubihuivi kannattaa lisätä talven ulkoiluvaatelistalle niin lapsille kuin aikuisille. Se on monikäyttöinen asuste ympäri vuoden, sillä sitä voi käyttää esimerkiksi lämmittävänä kaulurina. Lisäksi tuubihuivin voi taitella päähän otsapannaksi tai käyttää kylmemmällä säällä kypärämyssyn tavoin pipon tai luistelu- ja laskettelukypärän alla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Piknikille pulkkamäkeen!

Piknikille pulkkamäkeen!

Vietä nautinollinen eväsretki talvella.

Vinkit talviselle automatkalle

Vinkit talviselle automatkalle

Huolehdi, että pakkaat autoon oikeat varusteet.

Lintujen talviruokinta

Lintujen talviruokinta

Lintujen talviruokintapaikka tarjoaa mahdollisuuden päästä seuraamaan lintujen maailmaa tarkemmin