Huolla puutarha talvikuntoon syksyllä

Huolla puutarha talvikuntoon syksyllä

Ennen talven tuloa pihalla ja puutarhassa riittää tekemistä. Puutarha kannattaa valmistella syksyllä talvikuntoon, jotta voit nauttia hyvinvoivasta ja vehreästä pihasta taas keväällä. Poimi tästä käytännölliset vinkit puutarhan syyshuoltoon!

Puiden lehdet hehkuvat syksyn väreissä ja putoavat hiljalleen maahan. Syksy on saapunut puutarhaan! Syksyllä puutarha kannattaa valmistella talvikuntoon huolellisesti. Tee puutarhan syystyöt ennen lumen tuloa, niin se herää keväällä loistoonsa ilman valtavaa työpanosta. Näiden vinkkien avulla varmistat, että puutarhasi saa keväällä kunnollisen lähdön uuteen kasvukauteen.

Haravoi suurimmat lehtikasat pois ja anna nurmikon hengittää

Muista huoltaa nurmikko ennen kuin se alkaa talvehtia ja lakkaa kasvamasta. Varmista, ettei nurmikolle jää mätäneviä lehtiä tai hedelmiä, kuten omenoita. Nurmikko säilyy vahvempana, jos se saa tarpeeksi happea. Lehtien haravoinnin kanssa kannattaa kuitenkin säilyttää maltti: muutamat nurmikolle pudonneet lehdet eivät ole haitaksi, vaan ne lannoittavat nurmikkoa. Haravointi sujuu mukavasti lehtiharavalla, ja lehtien- ja ruohonkerääjällä voi nostaa suuret lehtikasat esimerkiksi kottikärryyn tai kompostisäiliöön.

Puiden alle pudonneet suuret lehtipatjat kannattaa levittää ympäriinsä, jotta ne eivät muodosta nurmikon päälle paksua kerrosta. Aja lehdet silpuksi ruohonleikkurilla, jolloin ne maatuvat paremmin. Ruohonleikkuriin voi kiinnittää myös kätevän ruohonkerääjän. Terassilta lehdet saa kerättyä pois nopeasti esimerkiksi lehti-imurin ja -puhaltimen yhdistelmällä. Imuritoiminnossa lehdet myös hienontuvat tehokkaasti.

Leikkaa nurmikko sopivaan mittaan

Nurmikonleikkausintoa kannattaa hillitä, sillä nurmikko kerää syksyllä vararavintoa juuristoonsa. Nurmikko kestää paremmin talven koettelemukset, jos sitä ei leikkaa liian lyhyeksi viimeisellä leikkuukerralla ennen talvea. Nurmiheinä kannattaa jättää talveksi noin viiden senttimetrin korkuiseksi. Oikein hoidettu nurmikko lähtee kasvamaan kunnolla heti keväällä.

Kalkitse kasvimaa ja tee syysistutukset

Kasvimaan kalkitseminen syksyllä hyödyttää kasvimaata keväällä. Vuosien saatossa puutarhan kasvualusta happanee, jolloin useat kasvit eivät pysty hyödyntämään maaperän ravinteita. Kasvit käyttävät vielä syksylläkin maaperän ravinteita kasvaakseen vahvemmiksi, joten kalkitseminen on suositeltavaa.

Kalkitussa maassa syysistutukset saavat mainion alun. Syksy on otollista istutusaikaa, jolloin kannattaa istuttaa monivuotiset kasvit, puut ja pensaat. Syksyinen maaperä on luonnostaan kostea, joten istutustyöt sujuvat jouhevasti – kaivaminen on helpompaa ja kastelun voi jättää vähemmälle. Kun istutat kasvit syksyllä, ne lähtevät hyvään kasvuun jo keväällä. Muista kalkitsemisen lisäksi syyslannoitus, joka parantaa kasvien kestävyyttä talven tuiskuissa. Syysistutukset onnistuvat muitta mutkitta laadukkailla työvälineillä: tarkista ennen hommiin ryhtymistä, että arsenaalistasi löytyy kaikki tarvittavat puutarhatyökalut.

Leikkaa pihan puut syksyllä

Syksyllä kannattaa leikata mahlaa virtaavat puut ja luumarjaiset puut, kuten luumut ja kirsikat. Syysleikkauksilla on tarkoitus muokata kasvi kasvupaikkaan sopivaan kokoon ja muotoon. Syysleikkaukset tarkoittavat siis oikeastaan kasvien trimmaamista. Syksyllä voi myös hoitaa vaurioituneita puita ja pensaita niin, että kuolleet ja vioittuneet oksat leikataan pois. Puut ja pensaat kestävät paremmin talven paksut lumikerrokset, kun ne on leikattu hyvin. Raivaussakset, pensassakset ja oksasakset sopivat puiden ja pensaiden hoitoleikkauksiin.

Suojaa hedelmäpuut ja arat kukat

Puutarhakasvit kannattaa suojata syksyllä talven kylmyydeltä. Lehdet ja kuolleet kukkavarret kannattaa jättää kukkapenkkeihin, sillä ne suojaavat kasveja pakkaselta, tuulelta ja polttavalta kevätauringolta. Juuttikangas eristää ja suojaa kasveja kylmältä ja tuulelta. Se sopii hyvin esimeriksi ruukkujen ja viljelylaatikoiden ympärille sekä kasvihuoneisiin. Juuttikangasta kannattaa käyttää myös voimakkaan kevätauringon varjostamiseen. Muista suojata puutarhakasvit talveksi myös jyrsijöiltä ja muilta nälkäisiltä otuksilta!

Päästä puutarhakalusteet ja grilli talviteloille

Huolehdi kasvien lisäksi myös puutarhakalusteista ja grillistä. Hanki puutarhakalusteilla suojapeite tai siirrä ne mahdollisuuksien mukaan varastoon. Grilli kannattaa pestä grillikauden päätteeksi uunin- ja grillinpuhdistusaineella. Myös grilleille on olemassa suojapeitteitä: valitse tarpeesi mukaan joko kaasugrillin suojapeite tai hiiligrillin suoja.