Hevosen omistaminen tuo vastuuta, mutta myös palkitsee – tallilla Miriamin kanssa

Hevosen omistaminen tuo vastuuta, mutta myös palkitsee – tallilla Miriamin kanssa

Heinän tuoksu, hevosten hirnahtelu ja karsinoita ahkerasti puhdistavat innokkaat ratsastajat ovat ensimmäisiä asioita, joita panen merkille, kun astun sisään punaiseen tallirakennukseen. Utelias valkoinen muuli kurkistaa vasemmalla olevasta karsinasta, ja tervehdin silittämällä sitä. Olen tullut tapaamaan tallille nuorta naista nimeltä Miriam ja tutustumaan hevosten hoitamiseen hänen kanssaan.

Löydän Miriamin karsinasta numero 5, jonka ovessa olevat kultaiset kirjaimet muodostavat nimen Trulle. Miriam tervehtii ja toivottaa minut tervetulleeksi tallille.

– Tässä on paras ystäväni Trulle, Miriam esittelee ja rapsuttaa tummanruskeaa hevosta harjan alta. Trulle vastaa tyytyväisellä tuhinalla.
Onnellisuutta Miriamin silmissä ja olemuksessa ei voi olla huomaamatta, kun hän puhuu Trullesta. Hän kertoo käyvänsä tallilla joka päivä koulun jälkeen ja joskus myös aamulla, jos vain ehtii.

– Trulle pitää ruokkia vähintään kaksi kertaa päivässä, hän mainitsee.
Miriam kertoo, että hevosen omistaminen ja hoitaminen on aikaa vievää, mutta myös palkitsevaa. Hevosilla on samanlaiset tarpeet kuin ihmisilläkin. Ruoan lisäksi ne tarvitsevat päivittäin vettä, liikuntaa ja sosiaalista kanssakäymistä sekä tietysti rakkautta.

64758

Hevonen ja ratsastaja - Miriam ja Trulle ovat parhaita ystäviä.

64734

Siistiä ja puhdasta - Niin hevoset kuin ratsastajatkin voivat hyvin, kun talli on siivottu ja järjestyksessä.

Hevosen hoito

On myös tärkeää, että hevonen suitaan ja sen kaviot puhdistetaan. Hevosen sukiminen tarkoittaa, että sen karva harjataan puhtaaksi – mieluiten joka päivä ja varsinkin ennen jokaista ratsastuskertaa. Tällöin lika ei aiheuta hiertymiä satulan ja suitsien alle. Harjaaminen parantaa myös verenkiertoa hevosen lihaksissa ja tekee sen karvasta kiiltävän.

Katso tuotteet hevosen hoitamiseen

Tallivarusteet

Kulkiessamme tallikäytävän läpi Miriam kertoo tallin eri osista ja siitä, kuinka tärkeää on pitää siellä yllä hyvää järjestystä ja huolehtia siisteydestä. Tallissa käytetään muun muassa suitsitelineitä ja satulatelineitä sekä työkaluripustimia ja kiinnitysrenkaita työkalujen, harjapussien ja muiden välineiden ripustamiseen.

Karsina tai boksi, pilttuu tai parsi – hevosen omalla oleskelutilalla tallin sisällä on eri nimiä. Nekin on puhdistettava päivittäin, jotta asukkaat voivat hyvin.

Karsinan puhdistamiseen kannattaa olla olemassa hyvät työkalut, joita käytettäessä selkä ei rasitu liikaa. Välineet eivät saa olla liian painavia, ja niiden on oltava oikean mittaiset.

On myös tärkeää muistaa, ettei selkää kierretä liikaa, kun kuivikkeita nostetaan talikolla tai lapiolla. Miriam näyttää, että karsinan puhdistettaessa kannattaa kääntyä ottamalla askel, ei kiertämällä kehoaan. Silloin selkäkin kiittää.

Tutustu tallivarusteiden valikoimaan

Hevosen varusteet

Hevosvarusteiden laaja valikoima voi joskus tuntua varsinaiselta läpipääsemättömältä viidakolta. Sopivien ja hyvien varusteiden hankkiminen on kuitenkin ehdottoman tärkeää, koska silloin hevosesta tuntuu hyvältä ja sillä ratsastaminen on mukavaa. Hevosen hoitamiseen ja ratsastukseen kannattaa hankkia ainakin seuraavat varusteet ja välineet:

  • Harjaus- ja muut hoitovälineet
  • Satula ja suitset
  • Nahkanhoitoaineet satulalle
  • Jalkasuojat hevoselle
  • Satulahuopa satulan alle
  • Hevosenkengät
  • Riimu
  • Ruokaa
Hevosen terveyden kannalta on myös erittäin tärkeää laittaa sille tarjolle karsinaan suolakivi, jotta se voi säädellä suola- ja nestetasapainoaan ja saada tärkeitä mineraaleja ja hivenaineita.

Lopuksi autan Miriamia valmistelemaan Trullen tämän päivän ratsastukselle estekentällä. Ratsastajan ja hevosen välillä on selkeästi nähtävissä maaginen yhteys ja syvä luottamus. Trulle työntää turpansa minua kohti, ja taputan kevyesti sen sileää kaulaa; on aika sanoa heipat. Miriam tarttuu ohjaksiin, ja ratsukko suuntaa käyntiä kohti isoa ratsastuskenttää.

64711

Aiheeseen liittyvät artikkelit