Pukeudu oikein retkipäivään luonnossa

Pukeudu oikein retkipäivään luonnossa

Luonnon helmassa ulkoillen vietetty päivä voi toisille olla vain rentoutumista, toisille taas jännittävää seikkailua. Päivä voi kuitenkin saada nopeasti uuden, vähän ikävämmän käänteen, jos alat palella kesken kaiken tai et ole varautunut yllättävään sateeseen.

Valitse asu sään mukaan on vanha, mutta hyvä neuvo, joka voi pelastaa ulkona retkellä vietetyn päivän. Ulkoiluun sopivat vaatteet ovat avainasemassa, jotta päivästä tulee hyvä ja onnistunut ja että kaikki pysyvät hyvällä tuulella. Eihän kukaan halua palella, kastua tai vilustua turhaan.

Mitä pitäisi siis ottaa huomioon, kun valitsee vaatteita ulkoilupäivään?

Sään ja tuulen lisäksi itse ulkona tehtävä toiminta vaikuttaa siihen, mitä vaatteita ja kuinka paljon kannattaa pukea päälleen. Kaikenlaisiin ulkoiluaktiviteetteihin kannattaakin pukeutua kerroksittain.

67636

Telttailu - Nauti luonnosta telttaillen

67638

Metsästys - Lähde metsästämään koirasi kanssa

67637

Nauti - Lähde metsään piknikille

Kerrospukeutuminen

Useimpia aktiviteetteja luonnossa yhdistää yksi asia: niihin kannattaa pukeutua kerrospukeutumista noudattaen. Siten voit säätää asuasi helposti sen mukaan, tuleeko sinulle liian kuuma vai alatko palella.

Kerros 1 – lämmin ja kuiva olo aluskerrastolla

Ensimmäinen kerros on lähimpänä ihoasi, ja sen tarkoituksena on pitää sinut lämpimänä ja kuivana. Tämä kerros koostuu yleensä aluskerrastosta tai alusasusta, jonka materiaali on ratkaisevan tärkeä lämmön ja mukavuuden kannalta. On myös tärkeää, että aluskerrastossa olisi helppo liikkua ja sitä olisi helppo käyttää.

Parhaat aluskerrastot on valmistettu villasta tai synteettisistä materiaaleista.

Synteettiset materiaalit

Synteettinen alusasu siirtää kosteuden ja ylimääräisen lämmön nopeasti pois iholta ja toimii siten täydellisesti liikunnan aikana, kun iho hikoaa. Synteettiset materiaalit ovat myös kestäviä, eli alusvaatteista on iloa pitkään.

Villa

Villaiset alusvaatteet ovat erinomaisia esimerkiksi vaelluksilla. Villa imee kehosta erittyvän kosteuden ilman, että se tuntuu märältä ja siirtää kosteuden pois iholta, joka pysyy siten lämpimänä. Villasta valmistetut alusvaatteet ovat erityisen mukavia talvella, kun ilma on kylmempi. Se on myös mukava materiaali jaloillesi.

Täältä löydät lämpimät alusasumme

Kerros 2 – välikerros, joka lämmittää

Seuraavaksi puetaan välikerros, jonka tehtävänä on lämmittää eniten. Välikerroksena voit käyttää yhtä tai useampaa vaatetta sen mukaan, kuinka kylmä ulkona on ja kuinka herkästi alat palella. Kerrospukeutumisen etuna on tietysti se, että yhden kerroksen voi riisua helposti päivän aikana, jos vaatteita on liikaa. Ja jos sitten alkaa taas palella? Vaatteet puetaan taas päälle.

Usein välikerroksena käytetään fleeceä tai villaa, jotka ovat molemmat hyvin lämmittäviä materiaaleja

Fleece

Fleecetakki tai fleecepusakka lämmittää mukavasti, koska sen materiaali on huokoista ja ilmavaa ja lämpenee siten kehon oman lämmön vaikutuksesta. Fleecetakki onkin erinomainen valinta välikerrokseksi, jos vuorotellen liikut ja pysyt paikallasi, koska hyödyt jatkuvasti aktiivisina hetkinä kehosi tuottamasta lämmöstä. Fleecemateriaali siirtää myös tehokkaasti kosteutta.

Villa

Toisin kuin fleece, villa on itsessään lämmittävää eikä tarvitse kehon lämpöä lämmittääkseen sinua. Siksi villapaita on täydellinen kalastukseen ja metsälle, kun saatat olla paikallasi pitkiä aikoja päivän aikana. Villa imee myös paljon kosteutta ilman, että vaate tuntuu märältä ja painavalta. 

Pysy lämpimänä Bilteman fleecetakkien avulla

Kerros 3 – kuori, joka suojaa sateelta ja tuulelta

Viimeinen ja uloin kerros eli kuorikerros suojaa sinua tuulelta, vedeltä ja kylmältä. Siksi näiden vaatteiden tulisi mieluiten olla vähintäänkin hyvin tuulta ja vettä hylkiviä. On myös tärkeää, että kuorikerros hengittää, jotta sinulle ei tule liian kuuma tai kylmä.

Uloin kerros koostuu yleensä kuoritakista, erätakista, sadetakista tai vuorillisesta takista. Kuorikerrokseen kuuluvat tietysti myös tietysti myös erähousut, sadehousut, haalarit tai lämpöhousut.

Kannattaa valita takki ja housut nykyaikaisista teknisistä materiaaleista, jotka siirtävät pois kehon ja alempien kerrosten kosteuden. Jos istut paljon paikoillaan etkä hikoile kovin paljon päivän aikana, voit käyttää myös galon-materiaalista valmistettuja päällysvaatteita. Silloin on kuitenkin hyvä muistaa, että galon ei hengitä kovin hyvin, joten liikkumisen aikana se voi tuntua helposti kostealta ja kylmältä kehoa vasten.

On hyvä harkita kuorivaatteita, joissa on myös korkea kaulus, huppu sekä riittävän pitkät hihat ja lahkeet, jotka suojaavat helposti palelevia kehonosia ulkoilupäivän aikana

Täältä löydät Bilteman ulkoiluvaatevalikoiman naisille 

Täältä löydät Bilteman ulkoiluvaatevalikoiman miehille

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vapaa-ajan vaatteet Biltemalta

Vapaa-ajan vaatteet Biltemalta

Meiltä löydät vapaa-ajan vaatteet kaikkiin tilaisuuksiin. Tutustu laajaan valikoimaamme ja valitse suosikkisi.

Tutustu valikoimaamme

Tutustu valikoimaamme

Löydä ulkoiluvaatteesi uudesta Yosemite-mallistosta!

Vaatteita metsälle ja kalaan

Vaatteita metsälle ja kalaan

Kun lähdet metsälle tai kalaan, on tärkeä valita oikeanlaiset vaatteet. Lue meidän vinkit!