Vene kesäkuntoon – näin käy veneen pohjan maalaus

Vene kesäkuntoon – näin käy veneen pohjan maalaus

Lumet sulavat, aurinko paistaa ja linnut laulavat. Kevät merkitsee meille kaikille eri asioita. Veneilijöille se tarkoittaa rakkaan menopelin laskemista vesille ja tietysti perusteellisen keväthuollon tekemistä ennen sitä. Pohjan maalaus on yksi osa perusteellista huoltoa. Tutustu pohjan maalaukseen vaihe vaiheelta.

Valmistelu

Ennen aloittamista lue tarkasti käyttämiesi tuotteiden tuoteselostus, käyttöohje ja turvallisuusohjeet. Muista käyttää aina asiaan kuuluvia suojavarusteita ja suojata veneen alle jäävä alue esimerkiksi pressulla. Tarkastele veneen runkoa, ja mikäli huomaat siinä näkyviä vaurioita tai muoviruton merkkejä, on ne korjattava ennen kuin ryhdyt maalaamaan pohjaa.

Käytä veneen vanhan pohjamaalin poistamiseen siihen tarkoitettua maalinpoistoainetta. Rajaa vesilinja ensin maalarinteipillä, ja levitä sitten maalinpoistoainetta esimerkiksi leveällä pensselillä vanhan maalin päälle. Anna aineen vaikuttaa ainakin tunnin ajan ja raaputa maali pois esimerkiksi maalikaapimella tai teräslastalla. Lopuksi hio pinta hiomapaperilla tasaiseksi ja sileäksi. Muista, että raaputtamisesta syntynyt maalijäte tulee kerätä talteen ja kierrättää se ympäristölle vaarallisena jätteenä.

Jos vanha maalikerros näyttää vielä hyväkuntoiselta, ei sitä välttämättä tarvitse poistaa ennen uuden levittämistä. Tällöin riittää yleensä vain perusteellinen pohjan pesu ja pinnan märkähionta. Ennen maalaamista on varmistettava uuden pohjamaalin soveltuvuus sekä se, että maalattava pinta on kuiva.

Pohjustaminen

Jos maalaat suoraan lasikuitu- tai gelcoat-pinnalle, on pohja pohjustettava ensin epoksipohjamaalilla. Näin varsinainen pohjamaali tarttuu pintaan hyvin. Se muodostaa myös vesitiiviin pinnan ja ehkäisee osmoosin eli lasikuituruton syntymistä.

Metallisten tai puisten veneiden pohjien käsittelyyn (varsinkin ilman vanhan maalin poistamista) sopii sealer eli pohjuste-/tiivisteaine puulle ja metallille. Sillä saadaan aikaiseksi tiiviste- ja sulkukerros vanhalle pohjamaalille. Muista sekoittaa aine hyvin ennen käyttöä.


Maalaaminen

Varmista ennen maalaamisen aloittamista, että käytössäsi on varmasti ympäristöön soveltuva pohjamaali. Kuparioksidipohjaista maalia saa käyttää veneissä vain Suomen merivesialueilla, kun taas esimerkiksi biosiditön kova pohjamaali soveltuu myös järviliikenteessä kulkeviin veneisiin. Maalattavan pinnan tulee olla rasvaton ja kuiva.

Levitä pohjamaali veneen pintaan mohair-telalla tai leveällä maalipensselillä. On suositeltavaa levittää ylimääräinen maalikerros peräsimen, trimmilevyn ja vesilinjan ympärille, sillä nämä alueet ovat erityisen alttiita kulumiselle.

Olethan tarkkana, ettei uuttakaan pohjamaalia pääse luontoon! Muista myös, ettet maalaa suorassa auringonpaisteessa tai kostealla säällä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Veneen pesu ja kiillotus

Veneen pesu ja kiillotus

Vene on hyvä pestä ja kiillottaa aika ajoin. Tässä oppaassa käymme läpi vaihe vaiheelta veneenhuollon yleisimmät työvaiheet.

Millaiset pelastusliivit kannattaa valita?

Millaiset pelastusliivit kannattaa valita?

Astu sisään pelastusliiviviidakkoon – me opastamme sinut sen läpi!

Veneen telakointi

Veneen telakointi

Muista ainakin nämä seikat laittaessasi venettä talviteloille.