Parvekeviljely – kasvata herkkuja parvekkeella

Parvekeviljely – kasvata herkkuja parvekkeella

Älä anna pihan puuttumisen estää sinua luomasta viljelykeidasta, joka on täynnä kasveja ja vehreyttä. Jopa parvekkeella voit nauttia vastakorjatusta ja paikallisesti kasvatetusta sadosta! Parvekkeella on tärkeää hyödyntää jokainen neliömetri suunnittelun ja oikeantyyppisen sisustuksen avulla.

Hyvä tietää

Ennen kuin alat kasvatuksen parvekkeellasi, voi olla hyvä tarkistaa, mitkä ovat taloyhtiön säännöt. Usein on esimerkiksi sääntöjä siitä, voiko parvekelaatikoita ripustaa parvekkeen kaiteen ulkopuolelle. Muista myös, että multa suurissa laatikoissa tai ruukuissa voi painaa paljon, joten varmista, että parveke kestää lisäpainon. Lisäksi suosittelemme, että et laita ruukkuja suoraan betonilattialle, koska mullan kosteus voi jättää jälkiä lattiaan. Asenna betonin päälle tyylikät puuritilät, jotka suojaa ja antaa viihtyisän vaikutelman.

Tutustu puuritilävalikoimaamme

Mitä voin kasvattaa parvekkeella?

Parvekkeella voi kasvattaa monia kasveja ja vihanneksia, kunhan on varovainen kastelun kanssa ja tietää, kuinka paljon auringonvaloa kasvit tarvitsevat. Parvekkeelta saa hyvinkin itse kasvatetut vihannekset salaattiin. 

61108

3 vihannesta, joita voit kasvattaa parvekkeella:

 1. Tomaatit
  Parvekkeelle pensastomaatit tai kirsikkatomaatit sopivat hyvin, koska taimet eivät nouse kovin korkealle. Pidä kasvia silmällä: jos se alkaa riippua, se tarvitsee enemmän vettä. Biltemasta löydät käytännöllisiä tomaattiruukkuja, joissa on sekä kastelureikiä että tukikeppejä kasville.
  Tomaattiruukut löydät täältä
 1. Paprikat ja chilit
  Jos aiot istuttaa paprikan ja chilin siemeniä, ne pitää kylvää ne sisätiloihin jo vuoden alussa. Mutta on myös valmiita taimia ostettavaksi niille, jotka tekevät mielummin niin. Taimet tulisi sijoittaa niin, että ne eivät altistu suoralle auringonpaisteelle tai voimakkaille tuulille, koska ne voivat vahingoittaa kasvien lehtiä. Kuumina kesäpäivinä on tarkkailtava maaperää, sillä se on pidettävä kosteana.
  Kastelukannuvalikoimamme
 1. Pavu ja herneet
  Papuja ja herneitä on melko helppo kasvattaa itse, ja ne menestyvät parhaiten suorassa auringonvalossa ja hyvinläpäisevässä maaperässä. Seuraa, mitä lajiketta ostat ja jos ne kasvavat kiipeämällä, voit ostaa ruukkuun ristikon kiipeämistä tukemaan. Muista vain laittaa ristikko niin, ettei se varjosta muita taimiasi.
  Tutustu ritikkomalikoimaamme

Kasvihuone parvekkeella

Parvekkeelle ei tietenkään tarvitse kasvattaa vain vihanneksia, vaan kukat ja yrtit kasvavat siellä yhtä hyvin. Hyvä vinkki on ostaa pieni kasvihuone, jossa voit kasvattaa välimerenmausteita, kuten laventelia ja timjamia, tai vaikkapa rosmariinia? Yrtit eivät pidä liiasta kosteudesta, joten osta ruukku, josta vesi pääsee valumaan pois.

61109

Parvekkeen sisustaminen

Virhe, jonka monet ihmiset tekevät parvekekasvatusta aloittaessa, on ostaa liian pieniä ruukkuja. Muista, että kasvit tarvitsevat paljon ravintoa, vettä ja tilaa voidakseen hyvin. Jos sinulla on suuri parveke, sinne voi mahtua jopa kasvilaatikko tai kasvatuspöytä?

Mutta kaiken vehreyden keskellä haluat myös istua ja nauttia kauniista parvekkeestasi, vai mitä? Siksi sinne kannattaa sijoittaa käytännöllinen ja tyylikäs kahvilapöytä tuoleineen tai jopa lounge-ryhmä, jos tilaa on käytettävissä.

Luo tilaa

Vaikka parvekkeellesi ei mahtuisi suuria ruukkuja tai pöytiä ja tuoleja, se ei tarkoita, ettetkö voi luoda vihreää ja viihtyisää parvekketta joka tapauksessa. Parvekepöytä, joka kiinnitetään parvekkeen kaiteeseen, sopii erinomaisesti ihaniin kahvihetkiin.

Laaja valikoima ulko- ja parvekekalusteita

Fiksut parvekeruukut

Voit ostaa myös kalusteille tilaa antavia parvekeruukkujaa, joihin voi istuttaa värikkäitä kukkia.

Täältä löydät parvekeruukut

Kaipaako parvekkeesi uudistusta?

Yksi tekijä, joka myös tuo viihtyisyyttä yksinkertaisella tavalla, ovat puiset terassi- tai lattialaatat parvekkeella. Sen lisäksi, että ne suojaavat betonilattiaa tahroilta, ne tekevät tunnelmasta lämpimän ja kodikkaan.

Löydä suosikkilaattasi valikoimastamme

Kun ilta hämärtyy ja haluat nauttia parvekkeella istumisesta, maisemien ihailemisesta tai kasviesi tuoksuttelusta, tulee valaistus helposti mieleen. Kokeile kehystää parveke valonauhalla, joka luo välittömästi tunnelmaa.

Parveke ei siis ole tekosyy olla hyödyntämättä viherpeukaloasi! Parvekkeella on valtavasti viljelypotentiaalia, ja siitä on helppo saada sekä kodikas että vehreä. Joten lähde liikkeelle ja luo oma vihreä keitaasi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kun lapsi muuttaa pois kotoa

Kun lapsi muuttaa pois kotoa

Kun lapset muuttavat pois kotoa, se voi tuntua tyhjältä. Mutta se on myös ainutlaatuinen tilaisuus remontoida ja uudistaa kotisi.