Lähde luontoretkelle kävellen, meloen tai pyörällä – nämä retkikohteet täytyy kokea

Lähde luontoretkelle kävellen, meloen tai pyörällä – nämä retkikohteet täytyy kokea

Ota askel lähemmäs luontoa ja antaudu sen suloiseen syleilyyn. Kuuntele lintujen lystikästä laulua, tuulen hiljaista huminaa ja veden heleää solinaa. Nuuhki havupuiden vienoa tuoksua ja tunne metsän pehmoiset mättäät jalkojesi alla. Herätä rakkautesi luontoon ja lähde retkelle! Erilaiset retkikohteet ympäri maan tarjoavat unohtumattomia luontoelämyksiä kaikenikäisille retkeilijöille.

Retkeily on täydellinen tapa päästä lähemmäs Suomen ainutlaatuisen upeaa luontoa. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa ja auttaa palautumaan arjen kiireistä. Suomi on täynnä toinen toistaan vaikuttavampia retkikohteita, joissa voi liikkua kävellen, meloen tai vaikkapa pyöräillen. Ennen kuin lähdet retkelle luontoon, tarkista, että sinulta löytyy tarvittavat retkeilyvarusteet!

Jos aiot lähteä vaellusretkelle, hyvät kengät ovat kaiken perusta. Pitkälle vaellukselle tarvitset tilavan rinkan, mutta lyhyemmälle retkelle riittää hyvin pienempi reppu. Yöpymistä varten tarvitset tietysti makuualustan, makuupussin ja kenties myös teltan. Retkikeittimellä valmistat ruuat näppärästi taukopaikalla. Muista pakata mukaan tarpeeksi eväitä ja vettä, vaikka lähtisitkin reissuun vain yhdeksi päiväksi.

Melonta on loistava tapa tutustua rauhassa luonnon ihmeisiin. Mikäli olet vasta-alkaja, melontaa kannattaa kokeilla muutamia tunteja tyynellä säällä. Kun kartutat enemmän kokemusta, uskallat lähteä tuulisemmillekin vesille ja voit pidentää matkoja. Retkikajakkiin mahtuu helposti mukaan tarvikkeet ja ruuat pidemmällekin reissulle. Muista pakata tavarat vedenpitävästi ja huolehtia siitä, että kaikilla retkiseurueen jäsenillä on kelluntaliivit.

Pyöräretken tärkein varuste on polkupyörä ja kypärä. Maantiepyörä tai hybridipyörä on mainio valinta pyöräretkelle. Mikäli retkireitillä on vaikeakulkuisia teitä tai metsäpolkuja, kannattaa valita maastopyörä. Ennen matkalle lähtöä pyörä on hyvä huoltaa huolellisesti. Etenkin pitkille retkille on tärkeää pakata mukaan muun muassa pumppu ja polkupyörän korjaustyökaluja. Joissakin retkikohteissa on mahdollista vuokrata polkupyöriä, kypäriä ja muita varusteita.

Ennen luonnon helmaan heittäytymistä täytyy tietysti valita myös mieluisa retkikohde. Listasimme mielenkiintoisia retkikohteita, joiden luontoa ja nähtävyyksiä kannattaa lähteä ihastelemaan joko kävellen, meloen tai pyörällä.

5 vierailemisen arvoista retkikohdetta

Hossan kansallispuistossa Julma-Ölkky odottaa valloittajaansa

Suomussalmen kunnassa sijaitsevassa Hossan kansallispuistossa on lukuisia kauniita ja hieman erikoisiakin nähtävyyksiä. Julma-Ölkky on ylväs retkikohde, jonne ei tarvitse vaeltaa päiväkausia. Julma-Ölkyn kanjoni on useiden kilometrien pituinen murroslaakso, johon on muodostunut hämmästyttävä rotkojärvi. Uljaat kallioseinät kohoavat parhaimmillaan 50 metrin korkeuteen veden pinnasta. Suomen pohjoisimmat kalliomaalaukset on löydetty järven alkupään kallioseinämästä.

10 kilometrin pituinen Ölökyn Ähkäisy on upea vaellusreitti, joka kiertää rotkojärven rantoja pitkin. Matka sopii sekä aloittelijoille että konkareille, mutta kannattaa ottaa huomioon, että kivikkoinen reitti on paikoin vaativa. Mikäli kokonainen ähkäisy tuntuu liian pitkältä, järven pääsee ylittämään puolivälin kohdalta riippusiltaa pitkin. Julma-Ölkyn komeus pääsee oikeuksiinsa myös alhaalta päin eli veden pinnalta! Leppoisa melontaretki suojaisalla järvellä on vaikuttava elämys.

Nuorttijoen retkeilyreitti lumoaa Urho Kekkosen kansallispuistossa

Urho Kekkosen kansallispuistossa tuntuu siltä kuin tunturit kertoisivat tarinoita. Suomen toiseksi suurin kansallispuisto sijaitsee Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella. Taianomainen tunturierämaa on erinomainen retkikohde, joka on suojeltu sekä nykyisille että tuleville sukupolville. Upeat tunturimaisemat, tunnelmalliset männiköt ja solisevat purot huokuvat ainutlaatuista rauhaa, josta nauttivat niin eläimet kuin retkeilijätkin.

lappi_950x580.png.jpg

Kansallispuiston kaakkoisella reunalla virtaa Nuorttijoki, joka vetää vaeltajia ja kalastajia puoleensa. Nuorttin molemmin puolin kulkee noin 40 kilometrin pituinen retkeilyreitti. Reitillä vaelletaan toisinaan korkealla törmän päällä, joskus taas ihastellaan jokea aivan rannan tuntumassa ja välillä sukelletaan metsän siimekseen. Retkeilyreitin varrella ja sen läheisyydessä on autio- ja varaustupia sekä avo- ja umpilaavuja. Reitti on pitkä ja erämainen, joten sen vaativuus kannattaa ottaa huomioon retkeilykohdetta valittaessa. Muista myös, että matkapuhelimen kuuluvuus kansallispuiston syrjävyöhykkeellä on vähäistä: soittaminen tai mobiilidatan käyttö ei todennäköisimmin ole mahdollista.

Saaristomeren kansallispuistossa meloja pääsee keskelle luontoa

Saaristomeren maisemat tunnetaan juroista kallioluodoista, suojaisista poukamista ja ulkomeren villeistä vaahtopäistä. Varsinais-Suomessa sijaitsevassa kansallispuistossa on yli 2000 saarta ja luotoa, joiden suojissa hiekkarannat, muinaiset kivikot ja merituulten muovaamat satamat odottavat löytäjiään. Saaristomeri on monipuolinen retkikohde, jossa riittää ihasteltavaa.

Veneilijät löytävät kansallispuiston saarilta käteviä vierassatamia ja melojat rauhallisia telttailualueita. Kajakki on näppärä ja äänetön menopeli, jolla kulkiessa tuntee olevansa osa luontoa. Saaristomeren sokkelot ja äärettömät ulapat tarjoavat melojille monen monta ihastuttavaa reittivaihtoehtoa. Melontaretkelle lähtiessä on tietysti otettava huomioon omat taidot ja sää – merimelonta vaatii jonkin verran kokemusta. Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät järjestävät aloittelijoille melontakursseja ja -retkiä. Melontavälineitä voi myös vuokrata, mikäli niitä ei löydy omasta takaa.

Alueella voi liikkua omalla veneellä, mutta Saaristomeren kansallispuistoon pääsee myös yhteysaluksilla ja lautoilla. Saapuminen pyörällä tai autolla onnistuu siis mainiosti. Mikäli veneily tai melonta eivät ole sinun lajejasi, Saariston rengastie on suosittu retkeilyreitti niin autoilijoiden kuin pyöräilijöidenkin keskuudessa.

Koloveden kansallispuistossa voit kohdata saimaannorpan

Koloveden kansallispuistossa pääset nauttimaan hiljaisuudesta Saimaan syvyyksien yllä. Kirkkaiden vesien ympäröimä kansallispuisto sijaitsee Enonkoskella noin 50 kilometrin päässä Savonlinnasta. Retkikohde on tunnettu jykevistä kalliojyrkänteistä, monimuotoisesta saaristosta ja muinaista taikaa henkivistä kalliomaalauksista. Jos onnetar on puolellasi, veikeä saimaannorppa saattaa poiketa reitillesi.

kajaakki_950x580.jpg

Kolovesi sopii erinomaisesti melontaretkeilyyn. Vesiteitse pääset aivan luonnon keskelle, Saimaan suojaisaan syliin. Kanootin tai kajakin voi tarvittaessa vuokrata paikallisilta yrityksiltä, jotka järjestävät myös opastettuja retkiä. Retkellä kannattaa ehdottomasti käydä ihastelemassa Koloveden tunnetuinta nähtävyyttä, Ukonvuorta. Vesiltä katsottuna se pääsee jylhiin oikeuksiinsa ja jää taatusti unohtumattomimpien muistojen kirjoon. Tarkkasilmäisimmät voivat huomata kallionseinämässä ihmishahmoa esittävän maalauksen.

Mikäli olet enemmänkin maakrapu kuin vesihirmu, Nahkiaissalon luontopolku tarjoaa kävelijälle runsaasti nähtävää metsän suojassa. Mäntysalon luontopolku on myös tunnelmallinen vaihtoehto, tosin sinne pääsee ainoastaan vesiteitse. Ympärivuotinen retkeily kasvattaa alati suosiotaan, mutta muista, että Kolovedelle saa suunnata vain kesällä. Talvisin retkeilykohteessa on liikkumiskielto.

Koe Ahvenanmaan merellinen luonto pyöräillen

Ahvenanmaan luonnon rauha kutsuu nauttimaan ulkoilmasta ympäri vuoden. Merellisen luonnon lisäksi Ahvenanmaalla riittää mielenkiintoisia nähtävyyksiä kuten merenkulun museo, museolaiva Pommern ja Kastelholman linna vehreine pihapiireineen. Ruotsinkielisen kulttuurin muovaama saaristolaiselämä huokuu rentoa iloisuutta, josta voi tulla vain hyvälle tuulelle.

polkupyora_950x580.jpg

Ahvenanmaa on kuin luotu polkupyöräilyä varten. Saaristomaisemat, tasainen maasto ja lyhyet välimatkat ovat täydellinen yhdistelmä pyöräretkelle. Kiehtovat nähtävyydet, kuvankauniit merimaisemat ja punaisena hehkuvat rantakalliot odottavat seuraavan tienmutkan takana. Ahvenanmaalla järjestetään erilaisia ohjattuja pyöräilyretkiä, joten pääset tutustumaan retkikohteeseen helposti. Myös omatoiminen pyöräretkeily on suosittua. Hyville pyöräreiteille pääsee seuraamalla valkovihreitä pyöräilyreittiviittoja.

Jos majoitut Maarianhaminassa ja rakastat luontoa, kannattaa polkea etelään Lemlandin Järsöhön. Siltoja pitkin kulkevaa reittiä ympäröi saariston upea luonto. Föglön saari on oivallinen yhden päivän retkikohde, jossa voi vierailla hurmaavassa Degerbyn saaristokylässä. Norra Sundsvägen johdattaa pyöräilijän Kastelholman linnaan, Sundin kirkkoon ja Bomarsundin linnoitukseen. Mikäli haluat tutustua ainutlaatuiseen ulkosaaristoluontoon, nouse Ålandstrafikenin lautan kyytiin Vårdön Hummelvikissä tai Lumparlandin Svinössä ja Långnäsissä.

Ikimuistoisia retkeilyhetkiä, toivottaa Biltema!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Irti arjesta telttaretkellä

Irti arjesta telttaretkellä

Suomi on pullollaan toinen toistaan kauniimpia maisemia. Luonnonläheisin vaihtoehto nauttia näistä maisemista on ehdottomasti telttailu.

Vinkit pyörän hankintaan

Vinkit pyörän hankintaan

Millaisia asioita kannattaisi pohtia ennen polkupyörän hankintaa? Mikä on sopiva hinta-laatusuhde?

Leirintäaluevinkit

Leirintäaluevinkit

Listasimme mielenkiintoisia leirintäalueita, joissa matkailuautoilija viihtyy pidempäänkin kesästä nauttien.