Grillaaminen ei kuulu vain kesään – grillaus talvella onnistuu yhtä helposti

Grillaaminen ei kuulu vain kesään – grillaus talvella onnistuu yhtä helposti

Pihalle on satanut lunta. Lumi narskuu mukavasti jalkojen alla, ja kinokset kimaltelevat kauniisti talviauringossa. Ilmassa tuoksuu etäisesti herkullinen grilliruoka, ja se saa veden herahtamaan kielelle. Mitä kummallista, voiko siis talvellakin grillata? ”Grillaaminen ei ehkä ole se ensimmäinen asia, joka juolahtaa mieleen talvella, mutta talvigrillaus kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Eikä mikään ihme, sillä grillaaminen talvella on vähintään yhtä helppoa kuin kesälläkin”, kertoo Bilteman tuotekoordinaattori Michael Eklund.

Grillaaminen yhdistetään perinteisesti lämpimiin kesäpäiviin, mutta monet grillaavat ympäri vuoden. Grilliä ei tarvitse pakata kesän jälkeen talviteloille, vaan herkullisesta grilliruoasta voi nauttia myös talvisin pakkasasteista riippumatta. Talvigrillaus onnistuu muutamilla yksinkertaisilla ohjeilla. Tärkeintä on huolehtia siitä, että talvigrillaajalla on tarpeeksi lämmintä vaatetta päällä. Talvigrillaajan ehdottomat ykkösvarusteet ovat talvihaalari, pipo ja hanskat. Näiden lisäksi tarvitaan tietysti grilli, grillausvälineet ja maittavat grilliherkut!

Millainen grilli sopii grillaamiseen talvella?

Talvigrillaus onnistuu periaatteessa millä tahansa grillillä. Riittävän lämpötehon saa kuitenkin helpoiten aikaan hiilellä tai briketeillä toimivalla grillillä. Briketti on erityisen hyvä valinta silloin, kun haluat grillata pidempään ja lämpötilan pysyvän tasaisena. Kaasugrillin käyttäminen talvella on myös mahdollista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kova pakkanen voi hyydyttää kaasun ulostulemisen kaasupullosta. Muutoin kaasugrillin käyttämiseen talvella ei ole esteitä. Muista, että mikä tahansa grilli kuluttaa talvella enemmän polttoainetta kuin kesällä.

Mitä talvella pitää tehdä ennen grillauksen aloittamista?

Valitse sopiva paikka talvigrillaukseen sään mukaan. Tuuli vaikuttaa merkittävästi grillin tehokkuuteen, joten grilli kannattaa sijoittaa mahdollisimman suojaisaan paikkaan. Grilliä ei kuitenkaan pidä asettaa sisätiloihin, katoksen alle tai liian lähelle seinää palovaaran ja palokaasujen takia. Muista myös valita grillille tarpeeksi tasainen ja tukeva alusta.

Mitä talvella voi grillata?

Talvigrillaukseen soveltuu periaatteessa mikä tahansa kesän grilliherkku. Talvella kannattaa kuitenkin valita mahdollisimman helposti ja nopeasti valmistuvia ruokia, jotta grillin äärellä ei tarvitse hytistä tuntitolkulla. Esimerkiksi makkarat ja vegenakit sopivat mainiosti talvigrillaukseen. Myös porsaan tai naudan fileepihvit valmistuvat näppärästi. Hampurilaisetkaan eivät ole ollenkaan mahdoton vaihtoehto, mutta niiden kokoaminen kannattaa suosiolla tehdä lämpimissä sisätiloissa.

talvigrillaus2_950x580.jpg

Missä grilli kannattaa säilyttää talvella?

Grillin voi säilyttää talvella sisätiloissa tai katoksen alla. Talvisäilytyksessä kannattaa kiinnittää huomio siihen, että grilli on suojassa suoralta vesi- ja lumisateelta. Etenkin ulkosäilytyksessä grilli kannattaa suojata kunnollisella suojapeitteellä. Suojapeitteen alta grilli on helppo ottaa esiin, mikäli grilli on kovassa käytössä myös talvella

Voiko nestekaasupulloa säilyttää ulkona pakkasessa?

Missä nestekaasupullo säilytetään talvella? Talvikuukausina kaasupullo kannattaa säilyttää suojatussa, mutta hyvin ilmastoidussa tilassa. Talvisäilytyspaikaksi sopii esimerkiksi ulkona oleva katettu alue. Kaasupulloa ei pidä säilyttää asuintiloissa, kellarissa tai ullakolla. Talvigrillaukseen sopii teräskaasupullo, sillä se kestää paremmin pakkasta. Kylmillä keleillä komposiittipullosta ei välttämättä saa kaasua ulos lainkaan.

Kun kaasupullolle ei ole käyttöä, muista sulkea pullon venttiilit ja tarkista, että suojakupu on paikoillaan. Muista myös, että kaasupullo tulee aina säilyttää tukevalla alustalla pystysuorassa asennossa.

Muista grillin puhdistus

Mikäli grilliä ei ole käytetty pitkään aikaan tai haluat puhdistaa sen talven jälkeen, kannattaa varata aikaa grillin kunnolliseen puhdistamiseen. Grillausritilä ja parila kannattaa puhdistaa perusteellisesti grilliharjalla. Osat kannattaa myös öljytä. Grilliritilän puhdistukseen sopii erinomaisesti uunin- ja grillinpuhdistusaine.

Puhdista grilli perusteellisesti pesemällä sen osat saippuavedellä ja tiskiharjalla. Anna grillin kuivua rauhassa tai laita se päälle hetkeksi kuivumisen nopeuttamiseksi. Muista antaa grillin jäähtyä kunnolla, mikäli laitat sen talviteloille puhdistuksen jälkeen.

Nautinnollisia grillaushetkiä toivottaa Biltema.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nyt grillataan!

Nyt grillataan!

Grillijuhlat omalla pihamaalla perheen ja ystävien kanssa ovat mukavaa ajanvietettä ja nauttimista yhdessäolosta ja ennen kaikkea hyvästä ruoasta.

Piknikille pulkkamäkeen!

Piknikille pulkkamäkeen!

Lounas- tai kahvitauko onnistuu hyvin myös mäenlaskun tai talvivaelluksen lomassa pienin ennakkovalmisteluin.

Vinkit lumen pudottamiseen

Vinkit lumen pudottamiseen

Kunnon kinokseksi talojen katoille kertyvä lumi on iso turvallisuusriski, ja siksi lumi pitäisikin pudottaa katolta hyvissä ajoin.