Lucia-pullat – joulun klassikkoresepti!

Lucia-pullat eli sahramipullat eli lussekatit ovat suosittu joululeivonnainen Pohjoismaissa erityisesti Lucian päivän tienoilla. Perinteisillä Lucia-kahveilla nautitaan yleensä Lucia-pullia, piparkakkuja ja glögiä.

Lucia-pullia ei tietenkään tarvitse rajoittaa vain yhteen päivään, vaan niitä voi syödä vaikka koko joulukuun ajan. Lucia-pullien paistaminen on hieman haasteellista, sillä ne paistuvat usein liian kuiviksi. Pehmeyden säilyttämiseen löytyy lukuisia erilaisia vinkkejä ja niksejä. Kokosimme niistä muutamia avuksesi näiden herkkupullien paistamiseen.

7 vinkkiä mehevien Lucia-pullien leipomiseen

  • Käytä jauhoja säästeliäästi. Vaivaa taikina helposti työstettäväksi niin, ettei se tartu pintoihin.
  • Älä käytä liikaa sahramia – se nimittäin kuivattaa taikinaa. Voit voimistaa sahramin makua liottamalla sitä konjakissa muutaman päivän ajan.
    Lisää esim. 2 ruokalusikalliseen konjakkia 1 gramma sahramia. Voit myös käyttää kokonaisia sahrameja ja jauhaa ne itse.
  • Muista ottaa ne pois uunista, ennen kuin ne alkavat ruskistua.
  • Asettele ne tiiviisti niin, että ne kasvavat uunissa yhteen (noin 1 cm väli)
  • Jos lisää rusinoita taikinaan, voit liottaa niistä rommissa tai muussa nesteessä.
  • Peitä pullat pyyhkeellä heti, kun ne tulevat uunista.

Lucia-pullien resepti

Alta löydät perinteisen Lucia-pullareseptin. Maukkaita hetkiä!

Ainesosat (40 kpl)

  • 900 g (noin 15 dl) vehnäjauhoja
  • 200 g voita tai margariinia
  • 5 dl maitoa
  • 50 g (1 pkt) hiivaa
  • 1 g sahramia
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl hienoa sokeria
  • Kananmunaa voiteluun
  • Rusinoita koristeluun

Ohjeet:

  1. Sulata rasva kattilassa.
  2. Lisää maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi (37 °C). Murenna hiiva taikinakulhoon ja kaada joukkoon lämmitetty neste. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
  3. Murskaa 1–2 tl sahramia tarvittaessa huhmareessa hienon sokerin kanssa, ja lisää sitten taikinanesteeseen.
  4. Lisää muut ainesosat, mutta jätä jauhoja myös vaivaus- ja leivontavaiheeseen.
  5. Vaivaa taikina tasaiseksi koneella tai käsin.
    Lisää jauhoja, jos taikina tarttuu kiinni, mutta sen pitäisi olla melko löysää. Löysästä taikinasta tulee maukkaampia pullia.
  6. Peitä taikina leivinliinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi, noin 40 minuuttia.
  7. Vaivaa taikina kimmoisaksi jauhotetulla leivinlaudalla, ja muotoile sitten Lucia-pullat.

Näitä rakkaita pullia voi varioida loputtomasti. Niitä voi kiertää, taitella ja koristella sekä perinteisiksi malleiksi että aivan omiksi Lucia-pulliksi. Tämä on myös oiva tilaisuus koota koko perhe yhteiseen leivontahetkeen. Antakaa jauhojen pöllytä!

Lucia-pullien historia

Erään tiedon mukaan Lucia-pullat juontavat juurensa 1600-luvun Saksaan. Legendan mukaan kissan hahmossa esiintynyt paholainen kuritti  lapsia ja Jeesus jakoi kilteille lapsille pullia. Jotta valoa pelkäävä paholainen pysyisi loitolla, Lucia-pullat värjättiin keltaisella sahramilla.

Toisen tulkinnan mukaan kyse olisi saksalaishollantilaisesta makeasta duivekater-hiivaleivästä, jota alettiin Lucian päivänä kutsua nimellä lussekater. Sahrami tuli pulliin vasta 1800-luvun lopulla. Joskus kuulee väitettävän niinkin, että lussekater-nimi viittaisi paholaisen nimenä tunnettuun Luciferiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Resepti – suklaatryffelit ja suolainen toffee

Resepti – suklaatryffelit ja suolainen toffee

Kotitekoiset joulumakeiset ovat kaikkein parhaita! Luo keittiöön uusia jouluperinteitä ja kutsu läheisesi viihtyisään joulupuuhaan valmistamaan ihania joulumakeisia.

Valmista omat sillit!

Valmista omat sillit!

Joulun ruokalajeissa on kuitenkin joitakin, jotka kuuluvat joulupöytien kunniapaikalle. Yksi niistä on silli, josta on jokaisessa Pohjoismaassa kokeilun arvoisia versioita.

Mistä on joulun tunnelma tehty?

Mistä on joulun tunnelma tehty?

Palavat kynttilät, uunituoreet joululeivokset ja joulukoristeet. Näillä luot kotiisi joulutunnelmaa!