Resepti – suklaatryffelit ja suolainen toffee

Resepti – suklaatryffelit ja suolainen toffee

Kotitekoiset joulumakeiset ovat kaikkein parhaita! Luo keittiöön uusia jouluperinteitä ja kutsu läheisesi viihtyisään joulupuuhaan valmistamaan ihania joulumakeisia. Joulumakeiset kuuluvat jouluun ja ovat aina arvostettu elementti jälkiruokapöydässä tai kun joululahjoja jaetaan. Ja kuulostavathan kermaiset suklaatryffelit ja suolainen toffee täysin vastustamattomalta?

Suolainen toffee

Suolainen toffee on todellinen herkku, jossa on molempien maailmojen parhaat puolet: suolainen kinuski toffeen rakenteella. Toffeen valmistaminen on helppoa, ja koska massa toisaalta jähmettyy nopeasti ja säilyy hyvin, siitä voi sekä nauttia melkein heti että säästää paloja jääkaappiin odottamaan varsinaista joulua.

Ainesosat (noin 40 palaa):

  • 3 dl vispikermaa
  • 2,5 dl hienoa sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • 100 g valkosuklaata
  • 50 g voita
  • 0,5 tl hiutalesuolaa

Ohjeet:

  1. Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka tai leivinpelti, joka mahtuu jääkaappiin.
  2. Kaada hienosokeri, vispikerma, vaniljasokeri ja siirappi kattilaan. Kuumenna seos 120 asteeseen välillä varovasti sekoittaen. Muista sekoittaa varovasti, ettet naarmuta kattilan pohjaa.
  3. Pilko valkosuklaa karkeaksi rouheeksi. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon suklaa, voi ja 0,5 tl hiutalesuolaa. Sekoita, kunnes suklaa ja voi ovat täysin sulaneet ja massa on sileää.
  4. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Levitä tasaiseksi kerrokseksi ja koristele suolahiutaleilla.
  5. Aseta vuoka jääkaappiin ja anna toffeen jähmettyä noin 30 minuuttia.
  6. Leikkaa paloiksi ja nauti heti tai laita säilöön jääkaappiin tai ruokavarastoon.

Kermainen suklaatryffeli

Suklaatryffelit kuuluvat joulupöydän suosituimpiin herkkuihin. Se on joulumakeinen, jonka voit maustaa monin eri tavoin: vain mielikuvituksesi ja luovuutesi ovat rajana. Lisäksi se on helppo valmistaa eikä vaadi kovin paljon aineksia.

Ainesosat (noin 30 tryffeliä)

  • 300 g tummaa suklaata
  • 2 dl vispikermaa
  • 20 g voita
  • Kaakaota tryffeleiden pinnalle

Ohjeet:

  1. Kiehauta kerma kattilassa. Odottaessasi voit pilkkoa suklaan ja laittaa sen lasikulhoon.
  2. Sulata suklaa asettamalla suklaakulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle. Lisää kerma kulhoon varovasti sekoittaen, ja sekoita massa tasaiseksi.
  3. Lisää taikinaan voi ja sekoita, kunnes massa muuttuu kiiltäväksi.
  4. Kaada taikina lautaselle tai muottiin.
  5. Aseta jääkaappiin ja anna tryffeleiden jähmettyä 1–2 tuntia.
  6. Kun massa on kovettunut, muotoile pieniä suklaatryffeleitä. Käytä apuna lusikkaa.
  7. Kierittele tryffelit kaakaojauheessa.

Vinkki!

Jos haluat esimerkiksi appelsiinin, merisuolan tai lakritsan makuisia suklaatryffeleitä, voit lisätä massaan raastettua appelsiininkuorta, hienoksi pilkottua lakritsaa tai pieniä suolarakeita, ennen kuin laitat sen jääkaappiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valmista omat sillit!

Valmista omat sillit!

Joulun ruokalajeissa on kuitenkin joitakin, jotka kuuluvat joulupöytien kunniapaikalle. Yksi niistä on silli, josta on jokaisessa Pohjoismaassa kokeilun arvoisia versioita.

Vietä joulu mökillä

Vietä joulu mökillä

Ota joulun mökkilomasta kaikki irti - lue vinkit!

Tee joulumakeiset itse

Tee joulumakeiset itse

Leivo jouluiset nekut tai jääksuklaa kanssamme! Tai kokeile suklaaseen kastettuja maissihiutaleita – katso reseptit!