5 vinkkiä onnistuneeseen piparkakkutaloon

Joulun lähestyessä monet innostuvat käsin tekemisestä – hekin, jotka muutoin jättävät yleensä näpertämisen muille. Piparkakkutalon rakentaminen on täydellinen tapa antaa luovuudelle vapaat kädet. Alle olemme koonneet vinkkejä, joista voi olla hyötyä piparkakkutalon rakentamisessa. Ja muista: ei sen välttämättä tarvitse olla talo, se voi yhtä hyvin olla majakka, puu tai vaikka vuoristorata. Itse rakensimme autotallin!

1. Ajattele, että olet piparkakkuarkkitehti - suunnittele rakennus!

Tee luonnos siitä, miltä piparkakkurakennus näyttää, ja leikkaa sitten paperikaavat. Voit tehdä kaavat myös ohuesta pahvista ja koota luomuksesi ensin koemielessä. Silloin voit olla varma, että siitä tulee juuri sellainen kuin kuvittelit.

2. Kauli taikina ohueksi

Kun on aika aloittaa leipominen, vaivaa taikina huolellisesti läpi ennen sen kaulitsemista. Taikinan tulee olla huoneenlämpöistä ja pehmeää, ettei paistamisen aikana muodostu ilmakuplia. Jotta rakennuksen osat eivät nouse liikaa uunissa, taikina on kaulittava todella ohueksi, mieluiten enintään 1,5–2 mm paksuiseksi.

3. Paista samankokoiset osat yhdessä

Monille tämä voi olla itsestäänselvyys, mutta se on myös helppo unohtaa. Pienet piparkakut paistuvat paljon nopeammin kuin suuret. Siksi suuret osat on paistettava yhdellä pellillä ja pienet yksityiskohdat toisella. Silloin palat ovat yhtä kauniin kullanruskeita  eikä mikään pala!

4. Koristele ennen kokoamista

Jos aiot koristella sokerikuorrutuksella, se on yleensä helpointa tehdä ennen osien kokoamista. Pienet yksityiskohdat, kuten julkisivulaudoitus, kattotiilet, vanteet tai muut somisteet on usein helpompi tehdä ennen rakennuksen kokoamista. Sokerikuorrutuksen voi levittää pursotuspussilla, mutta todella pienten yksityiskohtien tekeminen voi onnistua paremmin pakastuspussilla, johon leikkaat sopivankokoisen reiän.

5. Peitä virheet tomusokerilla

Luo oikea tunnelma levittämällä talon päälle hieman tomusokeria teesihdillä tai hienojakoisella siivilällä. Silloin näyttää siltä, että ensilumi on juuri satanut, ja lisäksi se voi piilottaa mahdolliset virheet rakenteessa. Kun säilytät rakennelmasi kuivassa paikassa, se kestää pidempään!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tee joulumakeiset itse

Tee joulumakeiset itse

Leivo jouluiset nekut tai jääksuklaa kanssamme! Tai kokeile suklaaseen kastettuja maissihiutaleita – katso reseptit!

Tee oma joulukalenteri

Tee oma joulukalenteri

Tee meidän opastuksella upea joulukalenteri joka sisältää lahjoja perheenjäsenille.

Kuka on joulupukki?

Kuka on joulupukki?

Missä joulupukki asuu ja kuka hän on? Olemme syventyneet joulupukin myyttiseen perinteeseen ja yrittäneet antaa vastauksia siihen, kuka hän todella on.