Verkkokauppa  - Toimitukset verkkokaupasta alk. 4.90! Osta & Nouda Drive In  - Osta verkosta ja nouda tavaratalosta jo kahden tunnin kuluessa! Biltema App  - 19 000 tuotetta taskussasi!

Jarruosat ja jarrutarvikkeet

Jarrut ovat auton tärkein turvajärjestelmä. Jarrujärjestelmä koostuu useista hydraulisista ja mekaanisista komponenteista, jotka ovat ratkaisevan tärkeitä jarrujärjestelmään liittyvien auto-onnettomuuksien välttämiseksi. 
Nykypäivän autoissa on yleensä levyjarrut etu- ja takapyörissä, mutta joissakin automalleissa on rumpujarrut takapyörissä.

Jarrujärjestelmän osat
Seuraavassa on joitakin esimerkkejä auton jarrujärjestelmän varaosista, joita voit ostaa Biltemasta.

  • Jarrulevyt – Muodostavat jarrupalojen kanssa kitkaa niin, että pyörää
  • Jarrupala – Asennetaan jarrusatulaan, painuu jarrutettaessa jarrulevyä vasten kitkan aikaansaamiseksi.
  • Jarrusatula – Jarrupalojen pidike. Siirtää hydraulisen voiman kuljettajan jarrupolkimesta mäntiin, jotka puolestaan painavat jarrupalaa jarrulevyä vasten.
  • Jarrurummut – Käytetään autoissa, joissa on rumpujarrujärjestelmä korvaamaan jarrulevyjä.
  • Jarrukengät – Käytetään autoissa, joissa on rumpujarrujärjestelmä korvaamaan jarrupaloja.
  • Jarruletkut ja -putket – Siirtää hydraulisen voiman jarrupolkimesta jarrusatulaan.
  • Käsijarruvaijeri – Siirtää voiman käsijarrusta pyöriin esimerkiksi silloin, kun auto pysäköidään mäkeen.

 

Jarrujen kunnostaminen
Jotta jarrujen kunnostaminen ei vaikuta haitallisesti auton ajo-ominaisuuksiin, samat korjaustoimenpiteen on aina tärkeä suorittaa auton molemmilla puolilla. Jarrulevyt toimitetaan ostettaessa voideltuna ruostumiselta suojaavalla öljyllä tai vahalla. Pese öljy tai vaha pois kitkapinnoilta jarrujen puhdistusaineella ennen jarrulevyjen asentamista. Muista aina puhdistaa liikkuvat osat ja kulku-urat huolellisesti ja voidella ne sopivalla voiteluaineella kiinni juuttumisen ja ylikuumenemisen välttämiseksi.

Jarrujärjestelmän yleiset viat:

Laahaava ääni jarrutettaessa
Jarrupalan tai jarrukengän kitkamateriaali on kulunut – Vaihda välittömästi! Tarkista jarrulevyn kuluneisuus ja vaihda myös se tarvittaessa.

Vinkuminen jarrutettaessa
Jarrupala ei liiku jarrusatulassa niin kuin sen pitäisi, vaan jää kiinni. Tämä on ylikuumentanut jarrupalan, johon on tullut lasimainen pinnoite. Irrota jarrupalat ja hio kitkapinta, puhdista jarrupala, levy ja jarrusatulan kulku-urat.

Ohjauspyörä tärisee jarrutettaessa
Vika jarrusatulan männissä tai jarrupalat juuttuvat voimakkaasti jarrusatulan kulku-uraan. Tämä saa jarrulevyä koskettavan jarrun ylikuumentamaan jarrulevyä niin voimakkaasti, että se on vahingoittunut. Tarkista jarrusatulan männät, vaihda jarrulevyt, jarrupalat ja asennussarja. Puhdista jarrusatula huolellisesti, erityisesti pinnoitteen kulku-ura.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.