On tuulilasinpyyhkijöiden vaihtoaika!

On tuulilasinpyyhkijöiden vaihtoaika!

Pohjoismaiden vaihtelevassa säässä tiedetään, että autossa on tärkeää olla hyvin toimivat tuulilasinpyyhkijät, erityisesti loppusyksyn ja talven pimeydessä. Ne parantavat näkyvyyttä ja turvallisuutta huomattavasti sekä helpottavat ajamista. Silti monet kokevat tarpeettomaksi ja kannattamattomaksi maksaa sellaisesta, mikä tuntuu lähes itsestäänselvyydeltä. Monet odottavatkin liian kauan ennen kuin vaihtavat pyyhkijänsulat uusiin ja ajavat autoa huonoissa sääolosuhteissa käyttäen kuluneita pyyhkijöitä. Ammattilaiset suosittelevat pyyhkijänsulkien vaihtamista vähintään kerran vuodessa, mutta Bilteman joitakin vuosia sitten tekemän tutkimuksen mukaan kuusi kymmenestä vaihtaa ne kuitenkin suositeltua harvemmin.

On kyse turvallisuudesta ja ajomukavuudesta

Pyyhkijöiden kumisulkien kunto vaikuttaa luonnollisesti siihen, miten hyvin ne pyyhkivät tuulilasin. Huonokuntoiset ja kovaksi kuluneet pyyhkijänsulat tekevät näkyvyydestä huonon, jolloin onnettomuuksien riski kasvaa. On myös täysin mahdollista saada poliisilta vähintäänkin varoitus, mikäli näkyvyys on liian huono kuluneiden pyyhkijänsulkien vuoksi.

Tästä huolimatta valitettavan monet vaihtavat pyyhkijänsulat vasta, kun näkyvyys on häiritsevän huono tai pahimmassa tapauksessa vasta sitten, kun kuulevat metallimaisen äänen tuulilasista pyyhkijöiden ollessa päällä.

Hinta vs. laatu?

Tuulilasinpyyhkijöissä hinta ei välttämättä peilaa laatua: aina korkea hinta ole laadun tae. Uusista varsista tai sulista ei missään nimessä tarvitse maksaa useita kymmeniä euroja, vaan hyvää voi saada myös edullisesti. Kuten muutkin auton varaosat, pyyhkijänsulat maksavat verrattain vähän. Norjan autoliiton, Norges Automobil-Forbundin (NAF), vuonna 2015 tekemän testin mukaan Bilteman Clear Vision -sarjan reilun kympin hintainen pyyhkijänsulkapari sai maininnan «Eniten vastinetta rahoille!» ja pesi laadukkuudessa mennen tullen yli kolme kertaa enemmän maksaneen parin. Clear Vision -pyyhkijöistä todettiin seuraavaa:

«Testilaboratoriomme antaa pyyhkijöille maininnan «Eniten vastinetta rahoille» – siitäkin huolimatta, että ne ovat ehdottomasti edullisimmat testissämme. Vaikutuksen tekivät erityisesti niiden kulutuksen kestokyky ja se, että ne sietävät hyvin UV-säteilyä 20 lämpöasteessa. Materiaalin laatu sai arvosanan «hyvä», samoin kuin itse toimivuus ja suoriutuminen edellä mainitussa lämpötilassa.»

Talvi on pahin

Vesisade, lumi ja jää koettelevat tuulilasinpyyhkijöitä, ja pahimmassa tapauksessa ne rikkoutuvat kylmyydessä. Biltemassa pyyhkijänsulkien myynti on melko tasaista ympäri vuoden, mutta myöhäissyksyllä ensimmäisten pakkasten tullessa myynti jopa tuplaantuu. Pakkasessa tuulilasiin kiinni jäätyneet pyyhkijänsulat rikkoutuvat herkästi. Lisäksi kovaksi kuluneet sulat levittävät tuulilasiin entistäkin herkemmin asfalttipölyä, pikeä ja tiesuolaa, ja näkyvyys huononee.

Säästä rahaa vaihtamalla itse

Pyyhkijänsulat tulevat tietysti kalliimmaksi, mikäli pyytää huoltoliikettä vaihtamaan ne puolestaan. Sama työ, jonka itse tekisi muutamassa minuutissa, voi maksaa ammattilaisen tekemänä useita kymmeniä euroja. Lopputulos on kuitenkin täysin sama, paitsi että jälkimmäisessä kukkaro kevenee huomattavasti. Hyvä vinkki on laittaa tuulilasiin Rain Repellent -ainetta, joka muodostaa siihen vettä ja likaa hylkivän pinnan. Vesi helmeilee pois käsitellyltä pinnalta, mikä selkeyttää näkyvyyttä huonolla säällä. Aine estää ikkunan pintaa myös jäätymästä.

Katso, kuinka sulkien kiinnittäminen käy koukkukiinnitteiseen pyyhkimeen!