Nappaa parhaat vonkaleet oikeanlaisilla kalastustarvikkeilla

Kalastus on monipuolinen ja suosittu harrastus, joka tarjoaa mitä parhaimman mahdollisuuden nauttia luonnosta. Laadukkaat kalastustarvikkeet takaavat onnistuneen kalareissun, oli kyseessä sitten onkiminen, virvelöinti, vetouistelu, perhokalastus tai pilkkiminen.

Suomen upea vesistö tarjoaa kalastajille toinen toistaan otollisimpia herkkuapajia. Kalastus sen monissa eri muodoissa onkin suosittu harrastus, joka sopii kaikenikäisille pyytäjille. Monet ovat ainakin joskus kokeilleet kalastusta: onkiminen mökkirannan tutuissa vesissä kuuluu useimpien lapsuusmuistoihin. Tavallinen onkivapa ei kuitenkaan ole ainoa kalastustarvike. Kalastusvälineiden valinta riippuu kalastustavasta: jotkut pitävät perinteisestä onkimisesta tai virvelöinnistä, toiset taas perhokalastuksesta ja kolmannet vetouistelusta. Ennen kalastusharrastuksen aloittamista kannattaakin miettiä, millaiseen käyttöön tarvikkeet tulevat.

Onkiminen sopii aloittelijalle

Aloittelevan kalastajan on helppo kokeilla ensin vaikkapa onkimista. Onkiretkelle ei tarvitse ottaa mukaan valtavasti kalastustarvikkeita, vaan touhuun sopii yksinkertaisimmillaan tarpeeksi pitkä keppi. Tarvitset toiseen päähän vain siiman, kohon ja koukun – nämä kaikki saat kätevimmin hankkimalla onkimissarjan.

Jos haluat hankkia kepin sijaan modernimman välineen, niin Bilteman valikoimasta löydät käteviä teleskooppisia onkivapoja, jotka on helppo taittaa kasaan ja kuljettaa paikasta toiseen. Käytitpä keppiä tai onkivapaa, niin koukun nokkaan tarvitaan tietysti vielä syötti. Mato on perinteinen, mutta toimiva vaihtoehto onkikalastuksessa – se houkuttelee paikalle etenkin ahvenia.

Virvelöi rannassa, laiturilla tai veneessä

Perinteistä onkimisesta siirrytään usein virvelöintiin eli heittokalastukseen. Virvelöinti sopii hyvin veneilijälle, mutta sitä voi harrastaa myös laiturilta tai rannalta. Avokelalla varustettu virveli on yleisin ja suosituin kalastustarvike, mutta umpikeloillakin on oma käyttäjäkuntansa.

Virvelöintivälineet kannattaa valita sen mukaan, oletko vasta-alkaja vai jo hieman kokeneempi kalastaja. Kestävä Allround-kalastussarja sopii aloittelijalle tai hyväksi varavavaksi kokeneemmalle kalakonkarille. Vaativampaan käyttöön sopiva Adventure-kalastussarja sisältää teleskooppisen grafiittivarren, joka on nappivalinta järvikalastukseen. Biltemasta löydät myös muut virvelöintitarvikkeet, kuten uistimet järvi- ja meriolosuhteisiin.

Vetouistelu on rentouttava harrastus

Suosittu vetouistelu on Suomen laajoille vesistöille sopiva pyyntimuoto. Vetouistelu mahdollistaa erittäin laajan kalastusalueen: saalista voi saada sekä matalikoista että syvemmistä vesistä.

Vetouistelua varten on kehitetty oma vetouistelukela, eli hyrräkela, johon on mahdollista asentaa paksumpi ja vahvempi siima. Hyrräkela löytyy kokeneiden merikalastajien kehittämästä Deep Sea Predator -kalastussarjasta, joka sopii mainiosti vetouisteluun. Vahvan hyrräkelan lisäksi sarja sisältää 1,8-metrisen lasikuituvavan, kestävän nailonsiiman, 30 cm:n perukkeen sekä painavan vetouistimen kolmihaaraisella nikkelikoukulla.

Vetouistelija tarvitsee harrastustaan varten tietysti veneen. Järvillä ja rannikolla käytetään useimmiten moottoriveneitä, mutta soutuvene on yhtä lailla hyvä vaihtoehto. Muista hankkia kalastustarvikkeiden lisäksi kelluntavälineet niin isoille kuin pienillekin kalastajille.

Perhokalastus on koskikonkareiden taidonnäyte

Perhokalastus on kenties eniten tekniikkaa vaativa kalastusmuoto, mutta laadukkaat kalastustarvikkeet auttavat aloittelijankin hyvään vauhtiin. Perhokalastuksesta tulee helposti mieleen kohiseva koski, mutta lajia voi harrastaa niin joilla, järvillä kuin merelläkin.

Perhokalastus eroaa hieman perinteisestä viehekalastuksesta: pyydyksenä käytetään erittäin kevyttä perhoa, jonka heittämiseen tarvitaan tavallista siimaa painavampi perhosiima. Biltemasta löytyy perhokalastajalle täydellinen perhokalastussarja, joka sisältää kolmeosaisen hiilikuituvavan. Vavassa on asennettu kela, jossa on Dacron-pohjasiima. Sarjaan kuuluu myös WF 6 -perhosiima ytimellä, silmukka ja kaventuva peruke.

Aloittelijan kannattaa hankkia laadukas perhokalastussarja, johon kuuluu kolmeosainen lasikuituvapa, kelluva siima, peruke, perussiima ja viisi erilaista perhoa. Perhokalastusta aloittelevalle kalastajalle löytyy myös sarja kuiva- ja märkäperhoja sekä erilaisia nymfejä. Perhot soveltuvat taimenien, harjusten, ahvenien tai kirjolohien kalastamiseen erilaisista vesistöistä eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Pilkkimistä kannattaa kokeilla myös kesällä

Pilkkiminen on suosittu talviharrastus, joka vaatii oikeanlaiset kalastustarvikkeet. Talvipilkkimiseen tarvitaan jääkaira, pilkkivapa, pilkki ja syöttejä. Syöteiksi sopivat esimerkiksi kärpäsen toukat, madot tai keinotekoiset syötit. Talvipilkkijän varusteisiin kuuluvat tietysti myös lämpimät vaatteet, jäänaskalit ja istuin. Istuimena voi käyttää esimerkiksi kätevää tuolireppua. Jos kylmässä kykkiminen ei hyvistä varusteista huolimatta houkuttele, pilkkimistä voi harrastaa myös kesällä. Jos haluat pyytää herkullista järviahventa, kannattaa kokeilla pilkkimistä kesällä veneestä.

Pilkkimiseen kannattaa hankkia kunnon pilkkisarja, joka kestää kalastusta monta vuotta. Edistyksellisen Nordic Ice Predator -pilkkisarjan ovat kehittäneet Pohjois-Ruotsin pilkkiammattilaiset, ja se sopii kokeneellekin pilkkijälle. Pilkkisarjan lisäksi löydät Biltemasta kaikki pilkkimiseen tarvittavat varusteet, kuten pilkit ja mormuskat.

Tutustu Bilteman laajaan kalastustarvikkeiden valikoimaan, josta löydät myös esimerkiksi kalahaavit, kalastuspihdit, kalaverkot, viehekotelot, fileerausveitset sekä kaikuluotaimet.