Kylmälaukku on kuuman kesäpäivän pelastus!

Kylmälaukku on kuuman kesäpäivän pelastus!

Retkelle lähdettäessä, varsinkin kesällä, on kylmälaukku lähes välttämätön varuste elintarvikkeiden säilymisen kannalta. Menitpä sitten piknikille, automatkalle tai pidemmälle retkelle, kylmälaukku ja muut viilennystoimet ovat tarpeen. Kylmälaukku pitää ruokasi viileänä ja tuoreena pitkään, unohtamatta kesällä maistuvia viileänä pysyviä virvoitusjuomia.

Biltemasta löydät kylmälaukut, jotka ovat helppoja ja käytännöllisiä ottaa mukaan. Lisäksi valikoimasta löytyy sähkövirralla toimivia kylmälaukkuja sekä erilaisia kylmävaraajia. Kylmä-/lämpölaukun yhdistelmällä pidät elintarvikkeet viileänä ja valmiit ateriat lämpimänä pitkään. Bilteman laadukas kylmä-/lämpölaukku pärjäsi hyvin myös kylmälaukku-testissä, jossa kehuttiin eritoten jäähdytystehoa sekä eristysominaisuuksia. 

Kuinka pitkään elintarvikkeet pysyvät viileänä?

Elintarvikkeiden viileänä pysyminen riippuu monesta asiasta, joten yhtenäistä tarkkaa aikaa ruoan viileänä pysymiselle ei ole. Kylmälaukun toimintaperiaate, sen eristysominaisuudet, ympäröivän ilman lämpötila sekä itse tuotteet kylmälaukun sisällä vaikuttavat kylmälaukun tehokkuuteen pysyä viileänä.

Kylmälaukku kannattaakin täyttää tuotteilla, jotka ovat jo valmiiksi viileitä. Tällöin kylmälaukku voi keskittyä viileänä pitämiseen, ja elintarvikkeidesi lämpötila säilyy mahdollisimman tasaisena koko ajan. Viileiden elintarvikkeiden lisäksi viilennystehoa ja -kestoa voi lisätä ottamalla mukaan kylmäpakkauksia. 

Ympäristön lämpötila vaikuttaa kylmälaukun sisälämpötilaan ulkoa päin, ja tämän vuoksi kylmälaukkua kannattaa säilyttää mahdollisimman viileässä ja varjoisassa ympäristössä hyvän viilennyksen takaamiseksi. Esimerkiksi autoillessa kylmälaukku kannattaa sijoittaa hattuhyllyn alle tai muutoin pois suorasta auringonpaahteesta. 

Virtaa kylmälaukkuun?

Kylmälaukut toimivat sekä 230 V verkkovirralla että 12 V tasavirralla. Tällöin kylmälaukkua voi käyttää verkkovirralla matka- tai varajääkaappina, ja 12 V virralla niitä voi käyttää myös autoissa, veneissä, leirintäalueilla ja monissa muissa paikoissa.

Kylmälaukut

Miten valita sopiva kylmälaukku?

Sopivan kylmälaukun valinnassa tulee ensisijaisesti ottaa huomioon aiottu käyttötarkoitus. Kevyelle retkelle lähdettäessä tarkoituksena saattaa olla juomien kylmänä pysyminen piknik-hetkeen asti, kun taas pidemmällä matkalla saatetaan tarvita viilennystehoa sekä pidempää kestoa. Myös kulkuväline tulee ottaa huomioon, sillä kylmälaukun tarkoituksena ei ole matkanteon vaikeuttaminen.

Pyöräretkelle tai piknikkiin puistossa sopii parhaiten helposti kannettava, perinteinen kylmälaukku parin kylmäkallen kera. Tällaiset liikuteltavat kylmälaukut ovat helposti kuljetettavia ja kevyitä. Lisäksi ne pitävät yhden reissun elintarvikkeet kylmänä riittävän kauan. 

Kun tarkoituksena on pidempiaikainen elintarvikkeiden säilyttäminen esimerkiksi automatkan ajan, on kylmälaukun syytä olla virralla toimiva. Tällöin viilennysteho pysyy tasaisena, eikä viilennys perustu ainoastaan eristykseen. Virralla toimivat kylmälaukut ovat isompia ja painavampia kuin perinteiset kylmälaukut, mutta jos niitä ei ole tarkoitus kantaa jatkuvasti mukana ovat nekin helposti liikuteltavissa. Kantokahvalla ja pyörillä varustetut kylmä-/lämpölaukut ovat helposti siirrettävissä viilennyspaikasta toiseen.