Kaipaako mökkisi remonttia? Tässä muistilista mökin kunnostajalle

Mökki on täydellinen paikka rentoutua ja nauttia lämpimistä kesäpäivistä. Mökin remontointi tai kunnostaminen tulee kaikille ajankohtaiseksi ennemmin tai myöhemmin. Poimi tästä vinkit mökin kunnossapitoon!

Mökkeily kuuluu monien vapaa-aikaan: Suomessa on tilastojen mukaan yli puoli miljoonaa mökkiä. Kesän mökkikausi aloitetaan usein juhannuksesta ja mökin rauhassa saatetaan hyvinkin viettää koko kesäloma. Jotta omasta mökistä voi nauttia mahdollisimman pitkään, sitä on huollettava aika ajoin. Ennakoivalla ja säännöllisellä huolenpidolla mökki pysyy hyvässä kunnossa eikä valtaville remonteille välttämättä ole tarvetta. Keräsimme tälle muistilistalle vinkkejä, joiden avulla mökin kunnostaminen ja ylläpito sujuu jouhevasti. 

Tarkista katon kunto ja puhdista räystäät

Milloin olet viimeksi kurkannut mökkisi katolle? Mökin katon kunto kannattaa tarkastaa heti mökkikauden alussa. Jos mökki on pitkään käyttämättä esimerkiksi talvisin, on erityisen tärkeää tarkistaa mahdolliset lumen aiheuttamat vahingot. Varmista, että vesikatto on tiivis, jotta sadevesi tai sulava lumi ei pääse tekemään tuhoja. Korjaa katon pienet vauriot heti, jotta vältyt suuremmilta ongelmilta. 

Biltemasta löydät tarvikkeet erilaisten kattojen korjaamiseen ja huoltamiseen. Peltikattomaalimme sopii sekä uusille peltikatoille että vanhojen peltikattojen uudelleenmaalaamiseen. Huopanauloilla asennat bitumilevyn, rakennusfolion sekä kattohuovan ja tuulensuojapaperin. Liimabitumia kannattaa käyttää saumojen liimaamiseen naulattaessa puukaton kattopahvivuorausta. Voimakkaasti sitova liimabitumi tekee saumoista kestävät ja tiiviit.

Katon puhdistaminen onnistuu kätevimmin painepesurilla. Samalla kannattaa myös puhdistaa mökin räystäät. Poista lehdet ja lika kouruista räystäskourujen puhdistimella, jonka koon voi säätää kourun kokoon sopivaksi. Kun yhdistät puhdistimen teleskooppivarteen, et tarvitse työhön tikkaita. Jos vesikourut ovat tiensä päässä, ne kannattaa uusia välittömästi, jotta sadevesi kulkeutuu pois katolta oikeaoppisesti. Helposti asennettavan ja kestävän vesikourujärjestelmän löydät Biltemasta.

Tutki mökin julkisivu: seinien ulkomaalaus voi olla ajankohtaista

Auringon säteet paljastavat maalipinnan kunnon parhaiten, joten aurinkoisella säällä katse kannattaa kohdistaa mökin julkisivuun. Mahdolliset pintavauriot tai niiden alut löytyvät useimmiten auringonpuoleiselta julkisivulta, jota auringon paahde kuluttaa. Mikäli mökin maalipinta halkeilee tai se on patinoinut ohueksi, on aika ryhtyä ulkomaalauspuuhiin. 

Aiemmin maalatut puhtaaksi raaputetut puupinnat tulee pestä julkisivunpesuaineella ja huuhdella vedellä ennen maalausta. Irtoavan ja heikosti kiinni olevan vanhan maalin saa irrotettua kätevästi teräsharjalla. Mikäli mökki on maalaamaton, puu pohjustetaan ensin ulkopohjamaalilla. Kun pääset itse asiaan eli maalaamiseen, niin Bilteman puujulkisivumaali on nappivalinta kaikille puupinnoille ulkona. Maali kestää jopa 15 vuotta, joten mökkiä ei tarvitse maalata ihan heti uudestaan. Puujulkisivumaalimme estää levien ja tummumista aiheuttavien homeiden kasvua, ja sen suuri pigmenttipitoisuus suojaa puuta UV-säteilyltä.

Biltemasta löydät myös maalipensselit ja muut tarpeelliset maalaustarvikkeet.

Varmista, että savupiippu on toimintakunnossa

Mökin savupiipun kuntoa kannattaa tarkkailla aika ajoin. Varmista, ettei piipussa ole ulkopuolisia vaurioita, kuten halkeamia. Tarkista myös, ettei lintu ole tehnyt pesää väärään paikkaan savupiipun tukkeeksi. Rautaverkko onneksi estää kutsumattomia vieraita livahtamasta piippuun. Rautaverkon asennuksen yhteydessä savupiippu kannattaa varustaa sadehatulla, joka estää vettä ja lunta menemästä piipun rakenteisiin. Sadehattu on tärkeä etenkin silloin, jos mökki on pitkään lämmittämätön.

Lakisääteinen mökin nuohous tapahtuu kolmen vuoden välein, ja mökin omistaja on vastuussa siitä, että työ tulee tehtyä. Mikäli et ole mökillä nuohousajankohtana, sovi nuohoojan kanssa uusi aika. Jos haluat itse nuohota mökin piipun välivuosina, saat Biltemasta nuohoussarjan, joka sisältää painon, köyden ja teräsharjan.

Katse kaivoon: huolla mökkikaivo säännöllisesti

Mökin kaivovesi pysyy hyvänä, jos kaivon muistaa huoltaa säännöllisesti. Rengaskaivoon kannattaa katsahtaa vähintään pari kertaa vuodessa. Tarkista renkaiden saumakohdat, imuputki ja veden riittävyys. Veden laatu kannattaa myös tutkituttaa: ympäristöministeriön suosituksen mukaan se on hyvä tehdä kolmen vuoden välein. Pelkästään kesäkäytössä oleva mökkikaivo kannattaa tyhjentää keväällä ennen käyttöä. Tähän tarkoitukseen soveltuvat uppopumppu ja tyhjennysletku, joiden avulla homma sujuu sutjakkaasti. 

Muista mökin perusteellinen siivous ja tuuletus

Mökkikausi kannattaa aloittaa mökin perinpohjaisella siivouksella. Tuuleta mökki kunnolla avaamalla ovet ja ikkunat läpivedon aikaansaamiseksi. Kanna tekstiilit ulos raikastumaan ja tamppaa matot. Imuroi lattiat, pyyhi pölyt pinnoilta ja siivoa mökki yleispuhdistusaineella. Bilteman laajasta siivoustuotteiden valikoimasta löydät kaiken tarpeellisen mökkisiivoukseen edullisesti, tarvitsit sitten pölynimurin, mopin, siivousliinoja, puhdistusaineita tai muita siivoustarvikkeita. 

Mikäli mökin tunkkaisuus ei lähde pois tuuletuksen myötä, on syytä tarkistaa, että mökin ilmanvaihto on kunnossa. Kannattaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen ja pyytää mökille kartoituskäynti. Biltemasta löydät ilmanvaihtoputket, poistoilmapuhaltimet sekä muut ilmanvaihtotarvikkeet

Mökin sisustus uusiksi: mökin ilmeen voi raikastaa helposti 

Mökin sisustus on mahdollista raikastaa yksinkertaisilla ja edullisilla kikoilla – aikaa vievään suurremonttiin ei tarvitse ryhtyä harmonisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Esimerkiksi erilaiset huovat ja viltit tuovat mökille tunnelmaa, ja niitä on helppo vaihtaa oman fiiliksen tai vuodenajan mukaan. Seinien maalaaminen tai tapetointi on myös hyvä keino päivittää mökin sisustus. Biltemasta löydät kaikki tarvittavat maalaustarvikkeet ja tapetointivälineet, joiden avulla mökin ilmeen muuttaminen onnistuu vaivatta. 

Varmista, että mökiltä löytyy tarvittavat varusteet – myös hauskanpitoon

Löytyyhän mökiltäsi kaikki pihanhoitoon ja muuhun puuhasteluun tarvittavat välineet ja varusteet, kuten kirves, saha, kottikärryt, harava, oksasakset ja ruohonleikkuri? Laadukkailla välineillä mökkiympäristön pitäminen hyvässä kunnossa on helppoa. 

Mökin kunnostaminen ja pihapiirin hoitaminen on mukavaa puuhaa, mutta aikaa kannattaa varata myös yhteiseen hauskanpitoon. Biltemasta saat riippumatot, grillit, trampoliinit, pihapelit ja muut tarvikkeet kesäisiin aktiviteetteihin. Mökkivieraiden kestittämistä varten löydät meiltä myös keittiötarvikkeet. Mikäli vieraat viettävät suurimman osan ajasta ulkona, tunnelmaa ja suojaa sateelta tuovat juhlateltat tai kokoontaitettava pihapaviljonki.