EVA-tiikki on suosittu lattiamateriaali veneissä

EVA-tiikki on suosittu lattiamateriaali veneissä

EVA-tiikki eli tekotiikki on kasvattanut suosiotaan veneiden ja jollien lattioissa muutaman viime vuoden aikana. Vaahtomaista solumuovia oleva EVA-tiikki on kiiltävä ja liukastamaton materiaali, joka kestää hyvin rasitusta murtumatta sekä alhaisia lämpötiloja ja UV-säteilyä. Voit uudistaa veneesi lattian synteettisellä kansipinnoitemateriaalilla helposti käyttämällä Bilteman vakiomitoitettuja, rullassa myytäviä EVA-tiikkilevyjä.

Olemme koonneet tähän artikkeliin ohjeet, joiden avulla opit mittaamaan ja asentamaan EVA-tiikin veneeseesi tarkasti ja saat toimivan lopputuloksen.

83203

Useita vaihtoehtoja - Bilteman EVA-tiikkimateriaalien valikoimaan kuuluu useita väri- ja kuviovaihtoehtoja.

Valitse veneeseesi sopiva EVA-tiikki-vaihtoehto

Ensin on päätettävä, miltä haluat veneesi tai jollasi näyttävän. Pidätkö enemmän raidoista vai ruuduista? Rullassa myytävä EVA-tiikki soveltuu koko veneen lattian päällystämiseen, mutta lisäksi voit päällystää sillä kaiteet, tuhdot, luukut tai uimatasot sekä keulapulpetin. Mahdollisuuksia on siis monia.

Vinkki: Jos päällystettävällä alueella on paljon kaarevia kohtia, kannattaa valita ruudullinen tekotiikki, koska siitä on helpompi leikata kaarevia linjoja siististi.

83207

Siisti lopputulos - Kaarevien linjojen leikkaaminen onnistuu helpommin ruudutetusta EVA-tiikistä, ja lopputuloksesta tulee siisti.

Huolellinen pohjatyö on kaiken a ja o myös EVA-tiikin asennuksessa

Bilteman keinotiikkituotteissa on itseliimautuva taustapuoli, joten tiikin voi kiinnittää alustaan heti. Puhdista kuitenkin työstettävä alue huolellisesti ennen kuin aloitat kiinnityksen. Sitä varten on saatavana sopivia tuotteita, kuten Teak Cleaner -tiikinpuhdistusaine, jotka puhdistavat pinnan tehokkaasti ja poistavat siitä pintajännitystä. Tarvittaessa voit käyttää rasvaa poistavaa asetonia EVA-tiikin tarttuvuuden varmistamiseksi.

83205

Asetonia peruspuhdistuksen jälkeen - Alustan perusteellisen puhdistamisen jälkeen EVA-tiikkimateriaalin tarttuvuuden voi varmistaa vielä asetonilla.

Mittaa EVA-materiaali tarkasti

Seuraavaksi mitataan tekotiikillä päällystettävä alue, ja se kannattaa tehdä lähes aina paksun läpinäkyvän muovikalvon avulla. Sijoita muovikalvo alueen päälle ja piirrä sen ääriviivat suoraan kalvoon. Aseta sen jälkeen muovikalvo EVA-tiikkimateriaalin päälle ja piirrä siihen kalvon mukaiset tarkat leikkauslinjat.

Näin saat EVA-päällysteestä varmasti oikean muotoisen ja varmistat, että pyöristykset, lattiakiinnikkeet ja muut alustassa olevat poikkeavuudet tulevat otettua huomioon.

Asenna EVA-tiikki oikeiden työkalujen avulla

Kun olet tehnyt mittauksen ja siirtänyt mitat EVA-tiikkiin, aloita tiikin leikkaaminen. Siihen kannattaa käyttää vahvaa ja erittäin terävää katkoteräveistä (muista vaihtaa veitseen uusi terä!). Veitsen on oltava koko ajan terävä, eli sen terää on vaihdettava usein, jotta se menee EVA-materiaalin läpi yhdellä viillolla eikä levyn reuna rispaannu.

Pitkissä suorissa linjoissa kannattaa käyttää apuna viivainta, ettei leikkauslinjasta tule vino. Jos alueelle tulee saumoja, ne kannattaa mahdollisuuksien mukaan kohdistaa tummien raitojen kohdalle. Silloin saumat saa häivytettyä paljon helpommin. Mikäli teet EVA-tiikistä erillisiä alueita, tulee lasikuidun ja keinotiikin välisestä siirtymästä siistein tumman raidan kohdalla.

83206

EVA-tiikin leikkaaminen - Käytä apuna viivainta, jotta leikkauslinjasta tulee suora.

EVA-tiikin kiinnittäminen

Kuten mainittua, EVA-tiikin tausta on itseliimautuva ja kiinnittyy heti, kun suojakalvo on poistettu. Mikäli päällystettävä alue on iso, helpoin tapa tiikin kiinnittämiseen on paljastaa liimapintaa suojakalvon alta pieni osa kerrallaan eli asentaa päällyste vaiheittain. Paina EVA-materiaalin liimapinta lujasti alustaa vasten ja jatka eteenpäin vetämällä muovikalvoa pois hitaasti ja rauhallisesti. Pidä tiikkipäällyste tiukalla samalla, kun painat sitä alustaan, jotta sen alle ei jää ilmaa.

Kun koko kappale on kiinnitetty alustaan, sen päälle kannattaa laittaa jotain painavaa, kuten puulevy, jonka päälle voi laittaa pari akkua tai vesikanisteria. Muista myös, että taustaliima tarttuu tehokkaimmin lämpimässä. Jos EVA-tiikki kuitenkin tuntuu myöhemmin irtoavan jostakin kohdasta, puhdista alusta ja kiinnitä päällyste uudestaan laadukkaalla venesilikonilla.

83204

Hyvä tartuntapinta - Tiikin itseliimautuva taustapuoli tarttuu hyvin useimpiin materiaaleihin.

Perinteiset tiikkilankut ja -levyt sekä muut teaktuotteet veneisiin

Jos kuitenkin haluat veneeseesi perinteisempää tiikkipintaa, löydät Bilteman laajasta venetuotteiden valikoimasta myös erilaisia tiikkilankkuja, -levyjä ja -rimoja sekä muita teaktuotteita.

Tutustu tiikkituotteisiin

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Veneen pesu ja kiillotus

Veneen pesu ja kiillotus

Veneen huoltaminen sujuu helposti oikeilla välineillä. Näin pääset parhaaseen lopputulokseen.

Veneen pohjan maalaus

Veneen pohjan maalaus

Tutustu veneen pohjan maalaukseen vaihe vaiheelta.

Aurinkopaneelit – tulevaisuuden energianlähde

Aurinkopaneelit – tulevaisuuden energianlähde

Aurinkopaneeli on ympäristöystävällinen valinta esimerkiksi veneeseen.