Så renoverar du badrummet själv

Så renoverar du badrummet själv

Ska du renovera eller bygga nytt badrum? Vad roligt! Vid en renovering eller nybyggnation av våtrum är det viktigt att du använder rätt och godkända produkter, och att du använder dem på rätt sätt, så att ditt byggprojekt blir bra. Här kan du läsa om Biltemas svensktillverkade och godkända tätskiktssystem och ladda ner nyttig information, såsom åtgångstabeller och utförliga steg-för-steg instruktioner.

Tre godkända tätskikssystem för renoveringen

Tätskiktet är det tätande materialet i våtrum, där det är viktigt med vatten- och fuktskydd. När du ska renovera ett våtrum måste du följa ett godkänt tätskiktssystem med detaljerade anvisningar och utvalda produkter. Detta förenklar ditt projekt och säkerställer att ditt våtrum uppfyller gällande branschkrav. På Biltema har vi tre svensktillverkade tätskiktssystem, som är godkända för våtrum i hela Norden och testade och provade enligt EAD030352 och EAD 030436 (tidigare ETAG 022) samt CE-märkta.

 • Tätskikssystem R
 • Tätskikssystem F
 • Tätskikssystem 2K

Våtrum - godkända produktmärkning rev.jpg

Våra tätskikssystem 

Tätskiktssystem R

Vårt rollbara system består av två färdigblandade medel: ångspärr och tätskiktsmembran. De appliceras med roller och pensel och tillsammans bildar de ett vatten- och ångtätt skikt för ditt våtrum. Systemet kompletteras med remsor och manschetter för att täta rörgenomföringar, vägg- och golvvinklar samt eventuella skivskarvar.

Egenskaper och fördelar

 • Rollbart system, utan folieduk.
 • Lätt och snabb applikation genom att det rollas på i omgångar.
 • Godkänd användning ovanför golvvärme.
 • Särskilt lämplig för användning på tunga vägg- och golvkonstruktioner av exempelvis betong eller putsade/spacklade murverk.

Manual för Tätskiktssystem R (pdf)

Åtgångstabell för Tätskiktssystem R (pdf) - Kommer snart!

 

Tätskiktssystem F 

F-systemet är en folieduk, ett av våra foliebaserade system som består av ett färdigblandat tätskiktsmembran samt tätskiktsfolie. Folieduken tapetseras upp med membranet och tillsammans bildar de ett vatten- och ångtätt skikt för ditt våtrum. Systemet kompletteras med skarvlim, remsor och manschetter för att täta rörgenomföringar, vägg- och golvvinklar samt folieskarvar.

Egenskaper och fördelar

 • Med folieduk säkerställs samma täthet över hela ytan.
 • Färdigblandade medel.
 • Godkänd användning ovanför golvvärme.
 • Kan användas på de flesta typer av underlag men är särskilt lämpad för lätta vägg- och golvkonstruktioner som uppstyvade träbjälklag eller våtrumsskiva på träreglar.

Manual för Tätskiktssystem F (pdf)

Åtgångstabell för Tätskiktssystem F (pdf) - Kommer snart!

 

Tätskiktssystem 2K

2K är ett foliesystem som är utvecklat för snabbare montering med kortare härdningstider, vilket hantverkare och vana hemmafixare ofta föredrar. Det är ett foliebaserat system som består av ett 2-komponentslim samt tätskiktsfolie. Folieduken limmas upp med 2K limmet och tillsammans bildar de ett vatten- och ångtätt skikt för ditt våtrum. Systemet kompletteras med remsor och manschetter för att täta rörgenomföringar, vägg- och golvvinklar samt folieskarvar.

Egenskaper och fördelar

 • Med folieduk säkerställs samma täthet över hela ytan.
 • Lång användningstid. Användningstiden för ett uppblandat lim i hinken är 6-8 timmar.
 • Inget separat skarvlim behövs utan systemet kräver endast 2K lim.
 • Kortast monteringstid där våtrummet snabbast blir plattsättningsbart.
 • Godkänd användning ovanför golvvärme.
 • Kan användas på de flesta typer av underlag men är särskilt lämpad för lätta vägg- och golvkonstruktioner som uppstyvade träbjälklag eller våtrumsskiva på träreglar.

Manual för Tätskiktssystem 2K (pdf)

Åtgångstabell för Tätskiktssystem 2K (pdf) - Kommer snart!

 

Hitta rätt förpackning

När du valt systemet som passar bäst för din renovering så är det enkelt att hitta rätt produkter i någon av våra butiker. Alla förpackningar är märkta med Biltemas systemlogotyper, så att du enkelt får reda på vilket tätskiktssystem som produkten ingår i.

Våtrum - hitta rätt förpackning rev.jpg

 

Vattentäta tips om tätskikt

Nu hoppas vi att du känner dig redo inför din renovering, och att du har fått klarhet i vilket av våra svensktillverkade och godkända tätskikssystem som passar dig och ditt våtrum bäst.

När du som privatperson genomför en renovering eller nybyggnation av våtrum själv, är det viktigt att du gör det fackmannamässigt. Det innebär att det material som du använder måste vara från ett godkänt system som uppfyller kraven på vatten- och ångtäthet i Boverkets Byggregler (BBR) och i Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, gällande BBV 21:1. För att du ska lyckas med ditt tätskiksarbete ska monteringsanvisning och BBV 21:1 följas.

Biltemas tätskikssystem är godkända system, som uppfyller kraven på vatten- och ångtäthet enligt gällande bygg- och branschregler, vilket är en förutsättning för att din renovering eller nybyggnation ska genomföras fackmannamässigt. 

OBS! Våra tätskiktssystem skall inte användas utomhus eller i oisolerade källare där det finns risk för tillskjutande fukt.

 

Utforska våra produkter inom våtrum >>