Altaan puhdistus – näin pidät allasveden hyvässä kunnossa

Altaan puhdistus – näin pidät allasveden hyvässä kunnossa

Allasveden hoito koostuu neljästä tärkeästä toimenpiteestä, joiden säännöllinen suorittaminen pitää veden kirkkaana ja kutsuvana. Mittaa veden pH-arvo ja klooripitoisuus 2–3 kertaa viikossa. Se sujuu helposti yhdistelmäliuskoilla (stripes), jotka mittaavat molemmat arvot yhtä aikaa.

Neljä askelta helppoon uima-altaan hoitoon

1. pH-arvon mittaaminen

Tärkein yksittäinen tekijä vedenlaadun ja altaan käyttäjien kannalta on veden pH. Sen taso vaikuttaa sekä vesitasapainoon että veden hygieenisyyteen. Tämän vuoksi pH-arvon mittaaminen on aina ensimmäinen toimenpide; arvon tulee olla 7,0 – 7,4.

Liian korkea pH-arvo voi ärsyttää ihoa ja silmiä, ja samalla desinfiointiaineen teho laskee. Liian matala pH-arvo taas tekee desinfiointiaineen liian vahvaksi sekä altaalle että sen käyttäjille.

2. Desinfiointi

Altaan vesi altistuu jatkuvasti pienhiukkasille, lialle, itiöille ja bakteereille. Koska bakteerit lisääntyvät nopeasti, altaaseen on lisättävä klooria, joka desinfioi veden ja tapaa bakteerit. Ihanteellinen klooripitoisuus on 1–1,5 ppm (mg/l) vesilitraa kohden. Saat pidettyä altaan puhtaana ja hygieenisenä lisäämällä veteen klooria säännöllisesti.

Tarvittavan kloorin määrä riippuu veden lämpötilasta ja siitä, kuinka paljon allasta käytetään (henkilömäärä/käyttöaika). Mitä lämpimämpää on, sitä enemmän klooria tarvitaan. Ja mitä enemmän altaalla on käyttäjiä ja mitä pidempään he altaassa viipyvät, sitä enemmän veden puhtaana pitäminen vaatii klooria.

Vedelle on tehtävä sokkikäsittely aina, kun allas täytetään tai veden laatu aiheuttaa ongelmia. Sokkikäsittelyssä desinfiointiainetta annostellaan normaalikäyttöä enemmän, jolloin se eliminoi vedestä levät ja muun lian kokonaan. Odota sokkikloorauksen jälkeen kaksi vuorokautta ja tarkista sitten, että klooripitoisuus on ihannetasolla eli 1–1,5 ppm (mg/l).

3. Veden kirkastaminen

Veden sameutumista ehkäistään kirkastusaineen avulla. Se kirkastaa ja puhdistaa veden ja ehkäisee kerrostumien muodostumisen altaan pohjaan. Kirkastusaine on nestemäistä, ja se on sekoitettava veteen astiassa ennen altaaseen kaatamista.

4. Hiukkasten sitominen

Veden sameus johtuu vedessä leijuvista likahiukkasista. Ne kannattaa "flokata" isommiksi yksiköiksi flokkausaineen avulla. Aine vetää pieniä hiukkasia puoleensa, ja siitä muodostuvat suuremmat yksiköt päätyvät altaan hiekkasuodattimeen tai vajoavat altaan pohjalle allasimurin hoidettaviksi. Näin vedestä tulee kristallinkirkasta.

Flokkausainetta voi käyttää myös jatkuvasti ennalta ehkäisevänä toimenpiteenä. Mikäli altaassa on suodatinpatruuna (paperisuodatin), flokkausainetta tulee käyttää harkitusti, ettei suodatin tukkeudu.

Lue lisää uima-altaan hoitamisesta

Lue lisää uima-altaan hoitamisesta ja putsaamisesta uima-altaan hoito-ohjeistamme. Saat hoito-ohjeen myös ostaessasi uima-altaan hoitamisen aloituspaketin. Oppaasta sekä Bilteman verkkosivuilta löydät kaiken mitä tarvitset uima-altaan hoitamiseen.