Mips-kypärät myös Biltemasta

Mips-kypärät myös Biltemasta

Oletko jo kuullut Mips-tekniikasta? Se on uusi käänteentekevä järjestelmä kypäräteknologiassa, ja lyhyesti sanottuna se suojaa aivoja kiertoliikkeiltä. Tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin, kuinka uusi järjestelmä toimii ja miksi Mips-kypärää kannattaisi käyttää.

Mikä on Mips?

Patentoitu Mips-järjestelmä suojaa aivoja kiertoliikkeeltä, jos kaadut pyörällä ja isket pääsi maahan. Vinosti päähän kohdistuvasta iskusta aiheutuva kiertoliike on hyvin tavallista kaatumisonnettomuuksissa.

Mips-kypärässä kuori ja pehmuste on erotettu toisistaan kitkakerroksella, jonka ansiosta ne pääsevät liikkumaan 10–15 mm toisistaan riippumatta. Tällöin kypärän kuori ottaa vastaan suuren osan vinon iskun synnyttämästä liike-energiasta. Tämä vähentää aivoihin kohdistuvaa rasitusta ja sen myötä aivojen vaurioitumisvaaraa.

Miksi valita MIPS-kypärä?

MIPS-kypärä lisää turvallisuutta kaatumisonnettomuuksissa, ja ennen kaikkea se voi ehkäistä vakavia aivovaurioita. Miten MIPS-kypärä sitten eroaa tavallisesta pyöräilykypärästä? Tavallinen kypärä ottaa vastaan kovaan pintaan iskeytymisestä aiheutuvan iskuenergian. Tämä energia saa usein kypärän halkeamaan, mikä on hyvä asia. Se osoittaa, että iskuenergia on kohdistunut kypärään eikä pyöräilijän päähän.

 

Mips antaa kaksinkertaisen suojan

MIPS-kypärä suojaa tavallisen kypärän tavoin, mutta sen lisäksi se ehkäisee kypärän sisällä tapahtuvan kiertoliikkeen aiheuttamilta vaurioilta. Tutkimusten mukaan pyöräilijät iskeytyvät onnettomuuksissa usein vinosti maahan, jolloin pää yleensä kiertyy kypärän sisällä. MIPS-tekniikka vaimentaa juuri näitä kaatumisesta aiheutuvia voimia. MIPS-kypärää käytettäessä pään kiertyminen ei ole yhtä vaarallista, sillä kypärä vähentää aivoihin kohdistuvaa rasitusta ja näin myös vakavien aivovaurioiden riskiä.

Mips on ruotsalainen keksintö

MIPS on lyhenne sanoista Multi-Directional Impact System, jonka on kehittänyt joukko ruotsalaisia lääketieteen ja tekniikan asiantuntijoita. Ruotsalaisen Mips AB:n pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Yritys myy MIPS-tekniikkaa kansainväliselle kypäräteollisuudelle, ja nykyään MIPS-kypäröitä käytetään miljoonittain eri puolilla maailmaa (vuonna 2017 luku oli 5,4 miljoonaa). Pyöräilykypärien lisäksi MIPS-tekniikkaa käytetään laskettelukypärissä, ratsastuskypärissä ja moottoriurheilussa käytettävissä kypärissä.