Mips-kypärät myös Biltemasta

Mips-kypärät myös Biltemasta

Oletko jo kuullut Mips-tekniikasta? Se on uusi käänteentekevä järjestelmä kypäräteknologiassa, ja lyhyesti sanottuna se suojaa aivoja kiertoliikkeiltä. Tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin, kuinka uusi järjestelmä toimii ja miksi Mips-kypärää kannattaisi käyttää.

Mikä on Mips?

Mips®-turvajärjestelmä on kehitetty lisäämään kypäröiden turvallisuutta erilaisissa onnettomuuksissa. Mips-järjestelmä voi vaimentaa tietyntyyppissä iskuissa päähän välittyviä voimia, jotka saattavat vahingoittaa aivoja.

Miksi valita MIPS-kypärä?

Mips-kypärä lisää turvallisuutta kaatumisonnettomuuksissa, ja ennen kaikkea se voi ehkäistä vakavia aivovaurioita. Mutta miten Mips-kypärä eroaa tavallisesta pyöräilykypärästä?

Mips kaksinkertaistaa suojauksen

Mips-kypärä suojaa tavallisen kypärän tavoin ja ehkäisee lisäksi päässä tapahtuvan kiertoliikkeen aiheuttamia vaurioita. Tutkimusten mukaan pyöräilijät iskeytyvät onnettomuuksissa usein vinosti maahan, jolloin pää pyrkii kääntymään kypärän sisällä. Mips-tekniikka vaimentaa tässä tilanteessa syntyviä voimia. Mips-kypärässä pää pääsee liikkumaan, jolloin aivoihin kohdistuu iskutilanteessa vähemmän rasitusta ja vakavien vaurioiden vaara on pienempi.

Perinteiset kypärät

Perinteiset kypärät on suunniteltu ja testattu ensisijaisesti kohtisuoraan tulevien iskujen varalta, mutta useimmiten iskun tulosuunta on vino, jolloin pää kääntyy iskun voimasta.

Aivovammat

Tästä seuraava kiertoliike voi johtaa vaurioihin aivoissa.

Mips-kypärä

Mips-kypärän pienikitkainen kerros on suunniteltu vähentämään kiertoliikettä tietyissä vinosti tulevissa iskuissa.

80821

Turva - Patentoitu turvajärjestelmä

80825

Kitka - Vähäkitkainen kerros

80821

Tiede - Tieteelliset perustelut

Kohtisuorat vs. vinot iskut

Aivojen leikkautumisominaisuudet (miten kudos reagoi eri suuntiin vaikuttaviin voimiin) ovat samanlaiset kuin veden tai hyytelön. Siten aivot ovat yleensä herkemmät pyörivälle kuin suoralle liikkeelle. Kun kiertoliike saa aivojen eri osat liikkumaan suhteessa toisiinsa, kudokset voivat venyä ja seurauksena voi olla aivotärähdys tai muita aivovaurioita.

Pyörimisvoima on yleinen aivotärähdyksen syy ja vakavampien aivovaurioiden aiheuttaja vinoissa iskuissa. Mips-järjestelmä perustuu vähäkitkaiseen kerrokseen kypärän sisällä. Kun päähän osuu isku, kerros liikkuu hieman suhteessa kypärään ja ohjaa iskuvoiman päästä poispäin, jolloin aivovaurioiden riski pienentyy.

82418

Perinteinen vs Mips - Useimmat perinteiset kypärät on suunniteltu kohtisuoriin iskuihin, vaikka useimpien iskujen tulosuunta on vino. Vähäkitkainen kerros voi vähentää vinoissa iskuissa tapahtuvaa kiertoliikettä.

Aivoja jäljittelevä suojausjärjestelmä

Perinteiset kypärät on suunniteltu ja testattu suojaamaan pääasiassa kohtisuorilta iskuilta, mutta Mips-järjestelmän vähäkitkainen kerros jäljittelee aivojen omaa tapaa suojautua kiertoliikkeeltä.

80826

Aivot vs Mips - Aivo-selkäydinneste on kehon luonnollinen suojausjärjestelmä, jonka avulla aivot pääsevät liikkumaan suhteessa kalloon.

Mips – ruotsalainen keksintö

Mips on lyhenne sanoista Multi-Directional Impact System, ja sen on kehittänyt joukko ruotsalaisia lääketieteen ja tekniikan asiantuntijoita. Ruotsalaisen Mips AB:n pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Yritys myy Mips-tekniikkaa kansainväliselle kypäräteollisuudelle, ja nykyään Mips-kypäröitä käytetään miljoonittain eri puolilla maailmaa (vuonna 2017 luku oli 5,4 miljoonaa). Pyöräilykypärien lisäksi Mips-tekniikkaa käytetään laskettelukypärissä, ratsastuskypärissä ja moottoriurheilussa käytettävissä kypärissä.

Mips-kypärät valikoimassamme

"Hyvä valinta" -luokitus Folksamilta

Vakuutusyhtiö Folksam haluaa edistää turvallisuutta liikenteessä, ja keväällä 2020 se testasi ja tutki 27 erilaisen Euroopan markkinoilla myytävän pyöräilykypärän turvallisuustasoa viiden eri törmäystestin avulla. Bilteman Mips-kypärä sai Folksamin pyöräilykypärätestissä korkeimman arvosanan ja "Hyvä valinta" -luokituksen. Tämä luokitus tarkoittaa, että tuote on läpäissyt sille tehdyt testit ja on siten parempi kuin tuotteet, jotka eivät saaneet testeissä kyseistä luokitusta. 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutustu pyöriimme

Tutustu pyöriimme

Pyörävalikoimastamme löydät sopivan vaihtoehdon jokaiseen tilanteeseen.

Pyöräile turvallisesti

Pyöräile turvallisesti

Jotta voit pyöräillä liikenteessä turvallisin mielin, on tärkeää, että tarkistat säännöllisesti, että pyöräsi toimii hyvin. Oheinen lista helpottaa tarkistamista ennen liikkeelle lähtöä.

Pyöränhuolto - näin teet sen itse

Pyöränhuolto - näin teet sen itse

Oppaidemme avulla huollat pyörän helposti itse!