Biltema toimii lasten liikenneturvallisuuden puolesta – lahjoittaa kasapäin heijastimia alakoululaisille ja lastensuojelujärjestölle

Tänään 1.10.2019 vietetään valtakunnallista heijastinpäivää, jonka tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä heijastimen käytön tärkeydestä syksyn ja talven pimeydessä. Liikenneturvan seurantojen mukaan kuitenkin vain noin joka toinen suomalainen käyttää heijastinta pimeän aikaan liikkuessaan. Autotarvikkeistaan ja varaosistaan tunnettu Biltema halusi kantaa kortensa kekoon hyvän asian puolesta ja päätti heijastimia lahjoittamalla muistuttaa, että nyt on aika olla vahvasti näkyvä.

Vuoden viimeinen neljännes on käynnistynyt, ja päivät lyhenevät ja pimenevät vääjäämättä. Pimeys merkitsee myös mustia lukuja: Liikenneturvan mukaan yli 25 % liikenteessä tapahtuvista jalankulkijoiden kuolemantapauksista sattuu pimeän tai hämärän aikaan. Luvuista käy ilmi, että vuosina 2014–2016 joka viides menehtyneistä olisi voinut pelastua heijastinta käyttämällä. Tästä huolimatta vain noin joka toinen suomalainen kertoo käyttävänsä heijastinta pimeällä liikkuessaan. Suurin syy heijastimen käyttämättömyydelle on yksinkertaisesti sen unohtaminen.

– Itsekin myös heijastimia ja heijastavia tuotteita myyvänä kauppaketjuna sekä autoiluun ja vapaa-aikaan panostavana tahona olemme huolestuneita näistä luvuista. Syyskuussa on jo vietetty liikenneturvallisuusviikkoa ja Euroopan liikenneturvallisuuspäivää. Me Biltemassa halusimme tehdä ihmisten turvallisuuden eteen jotain konkreettista hyvää ja totesimme heijastinlahjoituksen olevan oiva tapa kertoa, että me välitämme, sanoo Biltema Suomi Oy:n toimitusjohtaja, Jani Mahlakaarto.

Mahlakaarto kertoo, että kaikki Suomen Biltema-myymälät osallistuvat tempaukseen lahjoittamalla osalle lähialakoulunsa oppilaista, esimerkiksi ekaluokkalaisille, heijastimet valtakunnallisen heijastinpäivän kunniaksi. Lisäksi mukaan on valittu valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tekevä Icehearts. Järjestö noudattaa varhaisen puuttumisen toimintamallia lapsen hyväksi sekä toimii sosiaalityön, koulun ja vapaa-ajan tukena, ja sen työvälineenä on perhe- ja koulutyön lisäksi joukkueurheilu. Tällä hetkellä Suomessa on 46 Icehearts-joukkuetta kaikkiaan 13 eri paikkakunnalla, ja mukana toiminnassa on yhteensä 650 lasta.

– Lapset ovat mukana toiminnassamme kaikkiaan 12 vuotta, esikouluiästä aikuisuuden kynnykselle. Tavoitteena on, että pitkäkestoisen ja kokonaisvaltaisen Icehearts-toiminnan ja yhdessä kokemisen ja oppimisen kautta lapsista kasvaa vastuuntuntoisia ja hyvinvointia ympärilleen tuottavia nuoria aikuisia. Liikunnan rooli toiminnassa on koolle kutsuva ja väline sosiaaliseen ja kasvatukselliseen työhön, kertoo Iceheartsin toiminnanjohtaja, Teemu Vartiamäki.

Bilteman toimitusjohtaja, Jani Mahlakaarto (oik.), luovuttamassa muhkeaa heijastinlahjoitusta Iceheartsin toiminnanjohtajalle, Teemu Vartiamäelle.

Vartiamäki kiittää Biltemaa sen antamasta heijastinlahjoituksesta, liikenneturvallisuusteeman esille nostamisesta ja lasten turvallisuudesta välittämisestä. Hänen mukaansa Biltemalta saadut 650 heijastinta tuovat paitsi turvaa lapsille, antavat Iceheartsille myös hyvän ja konkreettisen mahdollisuuden käydä turvallisuus- ja yhteiskuntakasvatuksellista keskustelua joukkueiden sisällä.

– Lasten turvallinen ja hyvä arki on meidän jokaisen aikuisen tärkeä tehtävä. Bilteman lahjoittamat heijastimet jaetaan syksyn aikana toiminnassamme mukana olevien joukkueiden lapsille, Vartiamäki lupaa.

Lue lisää Iceheartsin toiminnasta järjestön kotisivuilta: www.icehearts.fi.