Biltema julkaisee kestävän kehityksen strategian

Vähittäiskauppaketju Biltema on julkaissut kestävän kehityksen strategiansa, jossa korostuvat muun muassa tuotteiden ja myyntipakkausten materiaalien vaihto kestävämpiin ja ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin, tavarankuljetusten optimointi sekä hyvien työolojen toteutuminen.

Adelina_950.jpg

Biltemassa on tehty pidemmän aikaa töitä ympäristöystävällisempien valintojen eteen: esimerkiksi vuonna 2018 ketju aloitti muovin käytön vähentämiseen tähtäävän Muovinmetsästäjät-projektin, minkä seurauksena kuljetus- ja myyntipakkauksissa on jo voitu vähentää muovin käyttöä. Myös joitain myytäviä tuotteita, kuten kertakäyttöastioita, on korvattu ympäristöystävällisemmillä vaihtoehdoilla.

Nyt tavarataloketju julkaisee kattavan kestävän kehityksen strategian, johon sisältyy paljon konkreettisia tavoitteita ilmaston ja ympäristön hyväksi tuleville vuosille.

– Usein kestävän kehityksen hyväksi tehtyjen toimenpiteiden ajatellaan olevan kalliita ratkaisuja, joita tehdään ja priorisoidaan yhtiön tuoton kustannuksella. Meidän näkemyksemme mukaan ne kuitenkin hyödyttävät kuitenkin kaikkia osapuolia. Ponnistelumme johtavat kestäviin ja kannattaviin ratkaisuihin, ja samalla varmistamme, että asiakkaamme ovat meille uskollisia ja haluavat käydä meillä ostoksilla vielä kymmenenkin vuoden kuluttua, toteaa Biltema Ruotsin varatoimitusjohtaja, Adelina Voci (kuvassa yllä).

Tulevina vuosina asiakkaat voivat myös nähdä tuotepakkauksiin painetuista symboleista, mikäli tuotteessa tai sen pakkauksessa käytetty materiaaliratkaisu on ympäristöystävällinen ja kestävän kehityksen mukainen. Kasvattamalla jatkuvasti valikoimaansa, kuten eri tuotteille tarjottavia varaosia, Biltema haluaa myös kannustaa asiakkaitaan mahdollisuuksien mukaan korjaamaan vanhan tuotteen uuden hankkimisen sijaan. Tähän tullaan panostamaan myös Biltema-myymälöissä, ja monille tuotteille tullaankin antamaan korjaamalla uusi elämä.

ympäristö-ystävälliset-pakkaukset.jpgUudet ympäristöystävällisemmät pakkausmateriaalit korvaavat vähitellen nykyisiä, joissa on käytetty enemmän muovia.

Tavarankuljetusten optimointi ympäristön hyväksi

Biltemassa on myös aina pyritty optimoimaan tavarankuljetuksia, ja uutena kehityskohteena ovat pahviset kuormalavat. Niiden seurauksena toimitettavista kuormista tulee kevyempiä ja hiilidioksidipäästöt pienenevät, kun pahvit kierrätetään suoraan myymälöissä eikä tyhjiä kuormalavoja sisältäviä palautuskuljetuksia enää synny. Joitakin vuosia on myös satsattu junakuljetuksiin osassa Pohjoismaita.

– Rautatiekuljetukset laajennettiin testimuotoisesti Ruotsista Norjaan vuonna 2017, ja nykyään jo puolet Norjan tavarataloista saa tuotteensa junan kuljettamana. Tämä vastaa noin 80:aa kuorma-autoa viikoittain, ja hiilijalanjäljen on laskettu pienenevän lähes 90 prosenttia, Voci kertoo.

Vaatimukset tavarantoimittajille

Tärkeänä osana Bilteman kestävän kehityksen strategiaa ovat tavarantoimittajille ja muille yhteistyökumppaneille asetettavat vaatimukset, jotta hyvät työskentelyolot toteutuisivat. Biltema vaatii ehdottomasti, että tavarantoimittajat noudattavat vähintään kyseissä maassa vallitsevia sosiaalisia oikeuksia sekä kansallisia määräyksiä esimerkiksi minimipalkasta, enimmäistyöajasta ja työturvallisuudesta.

– Tavoitteenamme on myös varmistaa, että mahdollisimman moni tavarantoimittajistamme käyttäisi uusiutuvaa energiaa sähkön, lämmityksen, jäähdytyksen ja muiden polttoaineiden lähteenä kaikessa tuotannossaan. Näin vähennetään kasvihuonekaasujen syntymistä. Mikäli emme voi vaikuttaa jonkun yhteistyökumppanin toimintaan, meillä on aina mahdollisuus vaihtaa toiseen, sanoo Adelina Voci.

Bilteman kestävän kehityksen raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täällä. Alla on esitelty muita raportin osa-alueita edellä mainittujen lisäksi:

60675

Varastot - Biltema Logisticsin Halmstadin varastolta tuleva jätemuovi toimitetaan paikalliselle kierrätysyritykselle.

60674

Syöpätutkimukset - Biltema Foundation on tärkeä osa kestävän kehityksen strategiaa. Se tekee lahjoituksia mm. syöpätutkimukseen ja väestön kouluttamiseen kehitysmaissa.

60673

Uusiokäyttö - ”Tee vanhasta uutta” kuuluu yksi Bilteman viesteistä uudessa kestävän kehityksen raportissa.

Osassa Bilteman uusia tavarataloja tullaan hyödyntämään uusiutuvaa aurinkoenergiaa osana kestävän kehityksen strategiaa. Myös ympäristöystävällinen maalämpö otetaan käyttöön tulevissa uusissa myymälöissä. Kuvassa Biltema Tanskan maajohtaja Jacob Borring Møller.

Fotograf Steen Knarberg-_DSC1364-HighRes-sRGB-180913.jpg