Biltema Foundation lahjoittaa 25 miljoonaa euroa uudenlaisen syöpähoidon kehittämiseen

Biltema Foundation lahjoittaa 25 miljoonaa euroa uudenlaisen syöpähoidon kehittämiseen

Lausannen yliopistollisen sairaalan tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen syövänhoitomenetelmän, FLASH-sädehoidon. Menetelmä on osoittautunut erittäin tehokkaaksi, ja lisäksi se ei vaurioita kasvaimen lähellä olevia terveitä kudoksia. Biltema Foundation on lahjoittanut tutkimus- ja kehitysprojektiin yli 25 miljoonaa euroa, jotta tätä uudenlaista, mullistavaa syövänhoitotekniikkaa voitaisiin kehittää eteenpäin.

Nykyisillä syövänhoitomenetelmillä ei ole mahdollista hoitaa jopa 40:ää prosenttia syöpämuodoista. Tämä johtuu usein kasvaimen hankalasta sijainnista tai siitä, että mahdollinen hoito voisi vaurioittaa kasvaimen lähellä olevia terveitä normaalikudoksia.

Nyt Lausannen yliopistollisen sairaalan tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen, käänteentekevän sädehoitomuodon, FLASHin. Erittäin tehokkaaksi osoittautuneessa menetelmässä sädetys kestää vain millisekunteja minuuttien sijaan, ja se kohdistetaan täydellä teholla itse kasvaimeen. Näin terveiden kudosten altistus säteilylle jää merkittävästi pienemmäksi.

FLASH-sädehoito perustuu vuonna 2014 kehitettyyn hoitomenetelmään, jota testattiin ensimmäisen kerran onnistuneesti syöpää sairastaneeseen potilaaseen vuonna 2018. Muun muassa Biltema Foundationin lahjoituksen ansiosta tätä uraauurtavaa tekniikkaa saadaan kehitettyä eteenpäin, ja toivottavasti yhä useampi syöpää sairastava saadaan tulevaisuudessa parannettua tämän uuden hoitomuodon avulla.

maskin.png

Lue lisää FLASH-sädehoidosta täältä.