Vinkit tehokkaaseen ja sujuvaan etätyöhön

Vinkit tehokkaaseen ja sujuvaan etätyöhön

Koronaviruspandemian myötä etätyö on tullut ainakin osittain jäädäkseen monissa työpaikoissa, erityisesti jos työntekijän työnkuva mahdollistaa sen. Etätyöläisen on erityisen tärkeää tarkastella omaa kotitoimistoaan tai etätyöpistettään kriittisin silmin. Onko työergonomia kunnossa? Mitä voisit muuttaa, jotta viihtyisit paremmin? Kaikilla ei ole mahdollisuutta erilliseen työhuoneeseen kotona, mutta pienillä ja edullisilla hankinnoilla etätyöpiste voi olla viihtyisä ja tehokkuuden soppi tilan ja kodin koosta riippumatta.

Etätyössä on monia hyviä puolia. Yksi iloitsee siitä, ettei herätyskellon pirinään tarvitse nousta ihan niin aikaisin kuin toimistolle suunnattaessa, toinen puolestaan säästyneistä polttoainekuluista ja kolmas taas lisääntyneestä vapaa-ajasta perheen kanssa, kun työmatkoihin normaalisti kuluva aika säästyy.

Etänä työskentely voi olla erittäin tehokasta ja auttaa varsinkin luovassa ja keskittymistä vaativassa työssä. Mitä kannattaa ottaa huomioon omassa etätyöpisteessä, jotta työskentely olisi jouhevaa ja mahdollisimman tehokasta? Tutustu vinkkeihimme ja luo niiden avulla kotiisi täydellinen etätyöpiste.

64528

1. Rakenna itse mieleisesi etätyöpiste

Edullinen ja erilainen etätyöpiste rakentuu helposti seinälle kiinnitettävistä seinäkiskoista ja hylly- tai pöytälevyistä. Voit lisätä kiskoihin mieleisesi määrän hyllylevyjä, joilla voit säilyttää työhösi liittyvät tärkeät tarvikkeet ja materiaalit.

Mikäli sinulla ei ole erillistä isoa näyttöä ja huomaat saavasi niskavaivoja tuijottaessasi kannettavan tietokoneen ruutua päivät pitkät, voi sopivaan kulmaan säädettävä kannettavan tietokoneen teline olla oiva hankinta eikä rasita suuresti lompakkoakaan. Voit myös kiinnittää seinäkiskoihin läppärille oman hyllylevynsä, jolloin saat koneen näytön juuri sopivalle korkeudelle ja niskasi pysyy suorassa. Silloin tarvitset tietysti erillisen näppäimistön ja hiiren. Sopivalla korkeudella oleva hylly- tai pöytälevy mahdollistaa työskentelyn myös seisten.

2. Päivitä tietokonetarvikkeet

”Haloo, kuuluuko?” Etätyö merkitsee myös etäpalavereita. Yksi etätyöläisen tärkeimmistä välineistä lienee hyvät, laadukkaat kuulokkeet, jotka päässä jaksaa istua pidemmänkin kokouksen ajan. Tokihan niiden kautta käy myös musiikin ja radion kuuntelu työpäivän lomassa.

Myös muut tietokonetarvikkeet, kuten näppäimistöt, hiiret ja hiirimatot sekä muistitikut ja kaapelit kannattaa pitää ajan tasalla. Älä unohda myöskään hyvää työpöydän valaisinta, jonka valossa työskentelysi sujuu varmasti!

3. Valitse etätoimistoosi itsellesi keskeiset toimistotarvikkeet

Nykyään lähes kaikki hoituu sähköisesti, mutta on aloja ja työtehtäviä, joissa papereiden pyörittely on edelleen tärkeä osa työpäivää. Lisäksi kynille, muistikirjoille ja muistilapuille on aina käyttöä. Kolmeosaisessa kirjoituspöytäsetissä kaikki toimistotarvikkeet kynistä papereihin pysyvät järjestyksessä ja sulassa sovussa työpöydälläsi.

Trendikäs idea on kiinnittää seinälle metalliverkosta tehty ilmoitustaulu, jonka erikseen ostettaviin lisäosiin, kuten koukkuihin, koreihin ja telineisiin, saa säilöön kaiken tarpeellisen. Näin myös jo ehkä valmiiksi rajallinen työpöytätila vapautuu muuhun käyttöön.

Kannattaa myös muistaa pitää kotona aina paristoja valmiina. Esimerkiksi langattomat hiiret ja näppäimistöt vaativat niiden vaihtamista aika ajoin.

4. Muista ergonomia ja tauot

Näyttöpäätetyötä tekevillä on paljon niska-hartiaseudun kiputiloja sekä tuki- ja liikuntaelimien vaivoja. Muista siis panostaa hyvään työergonomiaan hankkimalla selkää ja niskaa tukeva työtuoli ja pidä tarpeeksi taukoja työpäivän aikana!

Tauoilla voit kokeilla vaikka pikaista taukojumppaa: varaa etätyöpisteesi viereen kivaan säilytyskoriin esimerkiksi käsipainot ja treenikuminauha, joilla voit tehostaa liikkeitä. Tasapainotyynyn käyttäminen työtuolissa puolestaan vahvistaa istumisesta herkästi kasaan menevää keskivartaloa ja auttaa sinua löytämään oikean ja ryhdikkään istuma-asennon. Jos paikat pääsevät kuitenkin kipeytymään, hemmottele itseäsi shiatsu-hierontatyynyn rauhoittavalla ja lämmittävällä hieronnalla. Se onnistuu helposti myös ihan työpäivän lomassa!

5. Panosta viihtyisyyteen, mukavuuteen ja yksityiskohtiin

Etätöissä sosiaaliset kontaktit ovat vähissä ja kirjaimellisesti etäyhteyden päässä. Saatatkin tuntea olosi välillä yksinäiseksi. Siksi on tärkeää, että viihdyt kotisi etätyöpisteessä. Hanki kauniita pieniä sisustustuotteita, kuten kynttilöitä, tai kehystä seinälle upea juliste. Myös pieni aidonnäköinen kasvi voi tuoda iloa päiviin! Lämpimät sukat voivat olla vilukissojen pelastus, samoin kuin tuolin selkänojalta helposti ylle napattava lämmittävä viltti tai tuolille laitettava lampaantalja.