”Puutikuilla saa näyttävän pinnan mihin vain” – Riikka Sainion kodin väliovi sai uuden ilmeen Bilteman puutikuilla

”Puutikuilla saa näyttävän pinnan mihin vain” – Riikka Sainion kodin väliovi sai uuden ilmeen Bilteman puutikuilla

Jo yli vuoden jatkuneesta koronapandemiasta seurannut kotona oleilu on innostanut ihmiset muun muassa tuunaamaan erilaisia kodintavaroita ja huonekaluja sekä askartelemaan. Tee-se-itse-puuhissa varmasti parasta on nähdä omien käsiensä jäljet ja huomata onnistuneensa, vaikka ärräpäät olisivat saattaneetkin lennellä työn tuoksinassa. Nyt sisustamisesta ja tuunaamisesta innostuneet DIY-ihmiset ovat löytäneet Bilteman akasia- ja eukalyptuspuiset tikut, jotka on tarkoitettu esimerkiksi maalin sekoittamiseen ja sytykkeiksi mutta joilla voi myös hyvin askarrella kaikenlaista tai vaikka päällystää erilaisia pintoja, kuten pöytiä. Riikka Sainion hyppysissä niistä syntyi uusi näyttävä pinta kodin välioveen.

Hyvinkääläinen innokas sisustaja ja tuunaaja Riikka Sainio kertoo nähneensä kuvan puutikuilla päällystetyistä lipaston ovista sosiaalisessa mediassa ja saaneensa siitä inspiraation omaan sisustuspuuhaansa. Juuri takaisin Bilteman valikoimaan tulleita tikkuja lähdettiin hakemaan Helsingin myymälästä asti viime kesänä.

”Alun perin ajatuksenani oli päällystää tikuilla vanerilevy, jonka olisin kiinnittänyt keittiön kaapiston sivuun. Sen olisi halutessaan saanut irtikin. Samoihin aikoihin olin irrottanut toisen vessamme ovesta korkkipintaa muistuttavan sisustuskalvon, joka oli jättänyt oveen vähän ikävän näköisen liimapinnan. Kerran ohi kävellessäni länttäsin muutaman tikun oveen kiinni ja totesin, että sehän näyttää hyvältä. Seuraavassa hetkessä ovi olikin jo irti ja minä päällystämässä sitä puutikuilla”, Sainio kertoo huvittuneena puolivahingossa syntyneen idean taustoista.

Edullisilla tikuilla näyttävä ja kestävä lopputulos

Oven päällystämiseen meni Sainion mukaan viikon verran, eikä kommelluksiltakaan täysin vältytty. Sainio aloitti tikkujen liimaamisen oven keskivaiheilta ylöspäin, ja kun hän lähti etenemään keskikohdasta alaspäin, hän huomasi, etteivät tikut kohdistuneetkaan hyvin toisiinsa nähden ja että työ olisikin kannattanut aloittaa oven alareunasta. Siispä tikut pitikin irrottaa ja aloittaa työ alusta. Myös pystysuora keskiviiva tuli piirrettyä oveen vasta tässä vaiheessa – sen avulla siksak-kuviosta tuli symmetrinen.
Sainio etsi ostamistaan kahdesta tikkupussista tietyn sävyisiä ja omaa silmäänsä miellyttäviä tikkuja. Yhteensä puutikkuja kului oveen vähän yli pussillinen.

”Kannustan ehdottomasti kokeilemaan tikuilla tuunaamista, jos vain on lehmänhermoinen ja tykkää näpertelystä. 300 puutikun pussi on edullinen, ja niillä saa näyttävän näköisen pinnan mihin vain. Ovi kiinnittää huomion heti, kun eteiseemme astuu sisälle”, Sainio toteaa hymyillen.

Hänen mukaansa puutikut ovat myös erittäin kestäviä, sillä vaikka tikkujen pintaa ei ole käsitelty lakalla ja vessan ovea luonnollisesti avataan ja suljetaan useita kertoja päivässä, ei pinta ole mennyt miksikään. Lisäksi hän kehaisee, että tikut katkesivat todella siististi, kun hän leikkasi oven reunojen yli menneet osat sivuleikkurilla.

puutikut_valmis.jpgKuva: Riikka Sainio

Touhuajan maine

Riikka Sainion innostus sisustamiseen, huonekalujen tuunaamiseen ja muihin tee-se-itse-puuhiin syttyi varsinaisesti noin kymmenen vuotta sitten, kun hän muutti perheensä kanssa vanhaan omakotitaloon maaseudulle. Hänellä tulee koluttua paljon kirpputoreja, joista hän etsii kierrätystavaraa kodin sisustamiseen ja tuunattavaksi. Isossa talossa on tilaa säilyttää ja toteuttaa kaikenlaista, samoin kuin pihapiirissä olevassa vanhassa navettarakennuksessa.

”Minulla tuntuu olevan tuttavien keskuudessa jo sellainen maine, että touhuan ja teen jatkuvasti kaikkea”, Sainio naurahtaa ja lisää esimerkiksi seinien maalaamisen olevan hänelle tapa rentoutua. Maalaamista hänellä onkin tullut tehtyä eniten vuosien varrella, ja yksin viikonlopuksi jäädessään hän avaa lähes varmasti maalipurkin.

Sainion mukaan onnistuminen erilaisissa tee-se-itse-puuhissa innostaa tietysti jatkamaan eteenpäin. Vaikka joskus alkuperäinen idea saattaisi olla jopa vähän hassu, voi lopputulos yllättää tekijän itsensäkin. Kaikkeen ei kuitenkaan Sainiokaan enää ryhtyisi.

”Kerran päätin päällystää olohuoneen seinän vanhan tietosanakirjan sivuilla. Hienohan siitäkin tuli, mutta siinä oli niin hirveä homma, etten enää toistamiseen lähtisi siihen!”

Vieläkö intoa riittäisi kuitenkin puutikuilla tuunaamiseen?

”Totta kai, minullahan on vielä se alkuperäinen suunnitelma, eli keittiön kaapin sivuseinä toteuttamatta!”

Näin onnistut oven päällystämisessä Bilteman puutikuilla:

  1. Irrota ovi saranoiltaan ja piirrä oven keskelle pystysuora viiva. Näin saat puutikuista muodostuvasta kuviosta symmetrisen ja suoran.
  2. Liimaa tikkuja siksak-kuvion muotoon esim. liimamassalla oven pintaan. Tikkujen kohdistaminen on helpompaa, kun kuvion tekeminen aloitetaan oven alareunasta/-kulmasta ylöspäin. Myös puuliima ja lastulevyliimakin voivat toimia tikkujen kiinnityksessä, mutta ne ovat koostumukseltaan juoksevampia. Massamaisella liimalla tikut kiinnittyvät paremmin oven pintaan, eivätkä luista pois paikoiltaan. (Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin toisen tuotemerkin asennusliimaa.)
  3. Katkaise oven reunojen yli menevät tikut sopivan mittaisiksi, kun liima on varmasti kuivunut. Jos oven reunat jäävät näkyviin, niitä voi hioa kevyesti hiomapaperilla.
  4. Pinnan voi halutessaan maalata tai käsitellä esim. kiinaöljyllä.