Poravasara avuksi tiilen tai kiven poraukseen tai betoniseinän piikkaukseen

Poravasara avuksi tiilen tai kiven poraukseen tai betoniseinän piikkaukseen

Vaativien ja erityisen kovien materiaalien, kuten kiven, betonin tai tiilen, poraamiseen tai piikkaamiseen tarvitset työkalun, joka tuottaa kunnolla voimaa. Samalla työnteko käy nopeammin, etkä tarvitse rasittaa itseäsi liiaksi. Ratkaisu on poravasara, jolla työnteko käy tehokkaasti ja aikaa säästyy.

Poravasara on paras apu raskaammissa töissä ja kovempia materiaaleja käsiteltäessä. Monet sekoittavat poravasaran ja iskuporakoneen toisiinsa, eikä mikään ihme, sillä niissä molemmissa terä sekä pyörii että hakkaa samanaikaisesti porattavaa materiaalia. Kummallakin voi porata tai piikata kiveä, betonia ja tiiltä. Koneiden iskumekanismissa on kuitenkin eroa: Iskuporakoneella työskenneltäessä käyttäjän oma voimaa tarvitaan siihen, että kone hakkaisi porattavaa materiaalia. Varsinkin syvien ja isojen reikien poraaminen iskuporakoneella voikin olla melkoisen kuluttavaa työtä, ja siksi se sopii paremmin vähän pienempien reikien tekemiseen.

Poravasara iskee itse itsensä porattavaan materiaaliin

Poravasarassa puolestaan on omanlaisensa mekanismi, joka huolehtii iskuista. Koneen sisällä on mäntä, joka puristaa toistuvasti männän yläpuolelle jäävän ilman ja synnyttää näin iskut, jotka välittyvät suoraan poranterään. Siksi poravasaran käytössä ei tarvitse lainkaan käyttäjän tuottamaa ylimääräistä voimaa, vaan sen terän voi vain antaa iskeä itse itsensä työstettävään materiaaliin. Useimmiten raskaampi työ käykin poravasaralla nopeammin ja vaivattomammin kuin iskuporakoneella.

Poravasarassa on lisäksi erilaisia asetusvaihtoehtoja, joiden ansiosta sitä voi käyttää seuraaviin tarkoituksiin:

  • Isojen, syvien reikien tekemiseen koviin materiaaleihin
  • Puumateriaalin, metallin ja muovin poraamiseen

Jos aikoo porata tiiltä, betonia tai kiveä, tulee poravasaran asetusten olla niin, että sen terä sekä pyörii että iskee työstettävään materiaaliin. Kovien pintojen iikkaamiseen riittää vain iskuasetus ja puun, metallin ja muovin poraamiseen puolestaan pyörimisasetus.

Useimmissa poravasaroissa käytetään SDS+-teriä ja -talttoja. Toisin kuin perinteisissä lieriömäisissä poranterissä ovat kaikkien SDS+-terien ja -talttojen liitoskohdat samankokoisia. Ne syötetään koneeseen ja samalla niitä kierretään. Mikäli poravasarassa on SDS+-merkintä, ei siinä ole mahdollista käyttää tavallisia perinteisiä poranteriä, vaan tulisi käyttää SDS+-kiinnikkeellistä istukkaa ja siihen sopivia teriä.

Poranterä tulisi aina muistaa valita tehtävän työn ja porattavan materiaalin mukaan: esimerkiksi puulle tarkoitetulla terällä ei nimittäin pötki pitkälle, mikäli haluaa porata reiän betoniin. Silloin pitäisi käyttää kovametalliporanterää, joka kestää kovempaa painetta. Mikäli aiot porata metallia, on tärkeää käyttää leikkuuöljyä sekä työkalun että materiaalin voiteluun ja jäähdytykseen. Poraamisessa myös maltti on valttia: mitä isompaa reikää poraa, sitä rauhallisemmassa ja hitaammassa tahdissa se kannattaisi tehdä.

Poravasaran huoltaminen

Poravasara kestää pidempääkin käyttöä, kun sitä huoltaa oikein. Se tulisi puhdistaa aina käytön jälkeen esimerkiksi pehmeällä, kuivalla kankaalla tai harjalla. Sähkömoottorin ilmanvaihtoaukot, virtakytkimen ja istukan voi puolestaan puhdistaa pölynimurilla tai pehmeällä harjalla. Veden joutumista koneeseen kannattaa välttää, sillä se voi johtaa oikosulkuun.

Lisäksi suositellaan, että joka 30. työskentelytunti tai aina tarpeen vaatiessa tulisi avata poravasaran voitelukansi ja täyttää se kuumuutta kestävällä rasvalla. Rasvaa tulee täyttää vain sen verran, että kiertokanki näkyy. Myös hiiliharjan tilanne pitäisi tarkistaa aina välillä. Jos kone lakkaa toimimasta yhtäkkiä kesken työskentelyn, voi syynä olla loppuun kulunut hiiliharja, ja silloin se täytyy vaihtaa.